Buzdolabı, yiyecekleri taze tutmanın en güvenli yollarından biri gibi görünse de aslında her gıda için ideal bir saklama yeri değildir. Bazı sebzeler, meyveler ve temel mutfak ürünleri, soğuk ortamda hızla bozulabilir, lezzet kaybına uğrayabilir veya dokuları değişebilir. Üstelik bazıları soğukta daha hızlı çürüyebilir ya da faydalı özelliklerini yitirebilir. İşte buzdolabına koyduğunuzda farkında olmadan lezzetine zarar verdiğiniz 10 gıda!
Soğuk, patatesteki nişastanın şekere dönüşmesine neden olur. Bu da hem tadını değiştirir hem de pişirildiğinde garip bir dokuya yol açar. Serin ve karanlık bir yer idealdir.
Nemli ortamda çabuk yumuşar ve küflenebilir. Kuru, havadar ve karanlık bir yerde saklamak daha iyidir. Ama soyulmuş veya doğranmışsa buzdolabına koymakta sakınca yok.
Buzdolabında lastiksi bir dokuya bürünür ve filizlenmeye başlar. Oda sıcaklığında hava alabilen bir kapta saklamak en iyisi.
Soğuk domatesin aromasını yok eder ve unumsu bir dokuya neden olur. Oda sıcaklığında olgunlaşmaları daha iyidir.
Buzdolabında kurur ve bayatlar. Dondurmak daha uzun ömürlü saklama için iyi bir alternatiftir.
Soğukta kabuğu kararır ve olgunlaşması durur. Oda sıcaklığında olgunlaşmaya devam etmesi daha iyidir.
Olgunlaşması yavaşlar ya da durur. Oda sıcaklığında bekletip olgunlaştıktan sonra buzdolabına alınabilir.
Buzdolabında kristalleşir ve sürülmesi zorlaşır. Serin ve karanlık bir dolap yeterlidir.
Soğukta donabilir ve kıvamı bozulabilir. Oda sıcaklığında, ışıktan uzak bir yerde saklamak en iyisidir.
Buzdolabında beyaz bir tabaka oluşabilir (yağ veya şeker çiçeklenmesi). Bu zararlı değildir ama görünümü ve dokusu bozulur.