Buzdolabı koku yapıyor: Neden olur? İşte kokunun 5 nedeni ve çözümü
Buzdolabından koku geldiğini mi fark ediyorsunuz? Peki, buzdolabı kokusu neden olur? İşte rahatsız edici buzdolabı kokusunun bazı sebepleri...

Buzdolabınızın kapağını açtığında kötü bir kokuyla mı karşılaşıyorsunuz? Conversation'ın haberine göre buzdolabı kokusuna yol açan bazı faktörler var. İşte buzdolabı kokusunun sebepleri... Çoğu kullanıcı dondurucularının yiyecekleri aylarca taze ve bozulmadan koruyabileceğini düşünür. Ancak bu her zaman böyle olmayabilir. Conversation'un haberine göre dondurucudan gelen kötü kokuların birkaç nedeni var:

  1. Mikroplar
  2. Bakteriler
  3. Mayalar ve
  4. Küfler
  5. Kimyasallar

Dayanıklı Mikroplar ve Keskin Kimyasallar

Avustralya'daki Swinburne Teknoloji Üniversitesi'nden mikrobiyoloji profesörü Enzo Palombo ve Rosalie Hocking'in makalesine göre bir dondurucu yiyeceklerin bozulmasıyla ortaya çıkan mikropların büyümesini önemli ölçüde yavaşlatıyor. Ancak sıcaklık -18°C'nin üzerine çıkarsa yine de bazı mikroplar gelişebilir. Bu durum, birkaç saatten uzun süren bir elektrik kesintisinde ya da dondurucuya doğrudan sıcak bir şey koyduğunuzda meydana gelebilir.

Makalede "Yiyecek dökülmeleri ve açık kaplar mikropların işe koyulması için bir fırsat sağlar. Ayrıca, birçok mikrobun dondurucuda hayatta kalacağını ve koşullar uygun olduğunda yeniden üremeye başlayacağını da belirtmek gerekir - örneğin, yiyeceği çıkarır, kısmen çözer ve dondurucuya geri koyarsanız" deniliyor.

Yiyecekler bozulduğunda ise ilk olarak mikroplar büyümeye başlar ve çeşitli keskin kimyasallar üretilir. İkinci olarak da gıdanın kendisinin bir parçası olan yağlar ve aromalar açığa çıkar. Bunlar genellikle uçucu organik bileşikler (VOC'ler) olarak adlandırılır.

Dondurma Gıdayı Değiştiriyor

Buzdolabı kokusuna yol açan bir diğer faktör de dondurucuda meydana gelen bir dizi kimyasal işlem. Makalede, "Dondurma, gıdalarda fiziksel değişikliklere neden olur ve genellikle bozulmalarını artırır. Çoğumuz etler ve diğer gıdalardaki "dondurucu yanığı" ve donmuş gıdalardaki buz kristallerine aşinayızdır" deniliyor.

Makaleye göre gıdalardaki su donarken organik moleküller yoğunlaşır ve dışarı atılır. Bunlar uçucu ise, dondurucuda hareket eder ve başka şeylere yapışırlar. Nerede son bulacakları etrafta başka ne olduğuna bağlıdır. Makalede "Bazı uçucu maddeler suyu sever. Bunlara "hidrofilik" veya su seven diyoruz; bunlar yemeğinizin tadını kötüleştirecek olanlardır. Diğerleri sudan daha çok nefret eder ya da "hidrofobiktir" ve silikon buz kalıpları gibi şeylere yapışarak onların kokmasına neden olurlar" ifadeleri yer alıyor.

Buzdolabı Kokusuna Karşı Ne Yapabiliriz?

Yazıda buzdolabı kokusuna karşı ne yapılabilir sorusuna da yanıt verilmiş. Dondurucunuzun kokmasını önlemek için atabileceğiniz bazı basit adımlar vardır.

  1. Yiyecekleri kapatın

Yiyeceğin üzerini kapatarak koku oluşumunu engellemeye çalışın.

  1. Cam saklama kabı kullanın

Yiyecekleri hava geçirmez bir kaba koyarsanız (cam en iyisidir), bakteriler veya yiyeceğin kendisi tarafından üretilen aromatik bileşiklerin salınması önemli ölçüde yavaşlar. Üstü örtülü yiyeceklerin, etrafındaki diğer yiyeceklerden gelen kokuları ve tatları emmesi de daha az olasıdır.

  1. Kapsamlı temizlik

Eğer buzdolabında koku oluşmuşsa kapsamlı bir temizlik yapın.

  1. Yiyecekleri kontrol edin

Dondurucudaki tüm öğeleri çıkarın ve yiyeceklerde herhangi bir bozulma, dondurucu yanması veya hoş olmayan koku olup olmadığını kontrol edin.

  1. Buz kristalleri oluşturan besinleri atın

Buz kristalleri oluşturan her şeyi atın. Geri kalan yiyecekleri bu işlemi yaparken daha soğuk bir kutuda saklayın.

  1. Buzdolabını kontrol edin

Ayrıca buzdolabının her yerini kontrol edin ve kötü kokulu yiyecekleri atın.

  1. Rafları temizleyin

Tüm ürünleri çıkardıktan sonra, rafları çıkarın ve dökülen yiyecekleri veya kırıntıları temizleyin.

  1. Kabartma tozlu karışım kullanın

Tüm yüzeyleri ılık sabunlu su veya iki yemek kaşığı kabartma tozu ve ılık su karışımı kullanarak silin.

  1. Buzdolabını kurulayın

Tüm rafları ve buz bölmelerini yıkayın ve tamamen kurumasını bekleyin.

  1. Fişi çıkartın, buzdolabını dinlendirin

Bu basit temizlik adımları kokuyu önlemezse dondurucu, ünitenin kapatılmasını ve birkaç gün "nefes almasına" izin verilmesini içeren derin temizlik gerektirebilir.

  1. Kabartma tozundan yardım alın

Ayrıca yiyecekleri koymadan önce dondurucuya biraz kabartma tozu koymak, kalan kokuların emilmesine yardımcı olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Yeni alınan buzdolabı nasıl temizlenir?
  2. Buzdolabı nasıl tasarruflu kullanılır?
  3. Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler
  4. Buzdolabı temizliği nasıl yapılır?
  5. Mutfak temizliği nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?