Burun Akıntısı Nasıl Geçer? Evde Doğal Çözümler
Burun akıntısı neden olur? Burun akıntısı nasıl geçer? işte, evde kolayca uygulayabileceğiniz burun akıntısına iyi gelen 5 doğal yöntem:

Burun akıntısı hemen herkesin başına gelebilen rahatsız edici bir durumdur. Burun, her gün mukus üretir ancak çoğu zaman fark edilmez. Bazen burun pasajında oluşan iltihaplanma ve tahriş, mukus üretiminin artmasına yol açar. Bu durum ise kendini aşırı burun akıntısı olarak gösterir. Burun akıntısının tedavisine geçmeden önce, bu akıntının nedenlerini bulmak ve ortadan kaldırmak daha uzun süreli bir çözüm olacaktır.

Burun Akıntısının Nedenleri Nelerdir?

  1. Alerjiler: Burun akıntısının en yaygın nedenleri arasında, alerjiler bulunur. Toz, polen, evcil hayvan tüyü gibi durumlar alerjiye yol açabilir. Alerji nedeniyle görülen burun akıntısında, hapşırma, boğaz ağrısı ve baş ağrısı gibi semptomlar da eşlik eder. Alerjiye karşı burun akıntısını gidermek için, alerjiye neden olan maddelerden uzak durmak ve doktorun verdiği alerji ilaçlarını kullanmak gerekir.
  2. Soğuk Algınlığı: Üst solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlığı, özellikle kış aylarında sık sık görülür. Soğuk algınlığı, burnun mukoza zarında iltihaplanmaya yol açar. Burun akıntısına eşlik eden diğer semptomlar, öksürük, yorgunluk ve boğaz ağrısıdır. Soğuk algınlığı durumunda doktorun verdiği ilaçları kullanmak, bol bol dinlenmek ve sıcak içecekler içmek semptomların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
  3. Sinüzit: Burun pasajının etrafındaki boşluklar iltihaplandığında görülen sinüzit, mukus üretiminin artışını tetikler. Sinüzitin diğer belirtileri burun tıkanıklığı, yüz ağrısı ve baş ağrısıdır. Tedavi için doktor tarafından verilen ağrı kesiciler ve antibiyotikler kullanılabilir.
  4. Nezle: Grip olarak da bilinen nezle, burun akıntısının en temel nedenlerinden biridir. Nezle de, ateş, kas ağrıları, titreme, tıkanıklık ve baş ağrısı semptomları da görülür. Nezle, 1-2 hafta içinde düzelir.
  5. Kuru hava: Kuru havalar da burun akıntısında artışa neden olur. Özellikle kış aylarında havaların soğuk ve kuru olması, mukusun artmasına yol açar.
  6. Diğer nedenler: Sapmış burun septumu, burun spreylerinin aşırı kullanılması, burun polipleri, mesleki astım, sigara dumanı, gebelik, burna yabancı cisim kaçması, yüksek tansiyon ve depresyon gibi nedenler burun akıntısına yol açar.

Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

  1. Bol bol sıvı tüketmek


Burun akıntısı ve burun tıkanıklığı birlikte görülüyorsa, bu süreçte bol bol sıvı tüketmek oldukça önemlidir. Sıvı tüketmek, mukusların atılmasını kolaylaştırır. Aksi halde mukus koyu ve yapışkan bir kıvama gelir ve bu durumda atılması zorlaşır. Akıntının ardından burun tıkanıklığı görülebilir. Böylece durumlarda bol bol su için, kahve, çay ve limon suyu gibi içeceklerden uzak durun.

  1. Buhar banyosu


Sıcak buhar banyosu yapmak, burun akıntısını azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırır. Buhar banyosu için geniş bir kaseye kaynar su doldurun. Suyun içerisine 3-4 damla nane yağı, okaliptüs yağı, biberiye, adaçayı veya çay ağacı yağı dökün. Başınızı kasenin üzerine eğin ve buharın doğrudan size gelmesi için başınızı havluyla örtün. Eğer evde bu yağlar yoksa, kekik veya kuru nane ekleyebilirsiniz.

  1. Sıcak bitki çayları


Bitki çayları, burun akıntısını ve diğer semptomları hafifletmek için kullanılabilir. Papatya çayı, nane çayı veya zencefil çayı, en çok verim sağlayan çaylardır. Sadece burun akıntısını gidermekle kalmaz, boğaz tahrişini ve ağrıları hafifletir.

  1. Zerdeçal


Güçlü bir antioksidan, antibakteriyel ve anti inflamatuar özellikleri gösteren zerdeçal, burun akıntısı ve soğuk algınlığı tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Bir bardak sıcak süte, 1 çay kaşığı toz zerdeçal karıştırarak yatmadan önce içebilirsiniz. 

  1. Sarımsak


Antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahip olan sarımsak, burun akıntısını gidermek için kullanılan doğal yöntemlerden biridir. Bir bardak suya 1 diş sarımsak atıp içmek veya sarımsağı çiğnemek, rahatlamanıza yardımcı olabilir. 

Burun Akıntısı İçin Doktora Ne Zaman Başvurulmalı?

Burun akıntısı rahatsızlığınız uzun süredir devam ediyorsa veya yanında başka semptomlar da varsa, en kısa sürede doktora başvurun. Böylece doktor burun akıntısının altında yatan esas nedeni bulur ve doğru bir tedaviye geçmenizi sağlar. 


Şunlara da göz atın;

  1. Hıçkırık nasıl geçer?
  2. Boğaz şişliğine ne iyi gelir?
  3. İshale ne iyi gelir?
  4. Karın ağrısı nasıl geçer?
  5. Gaz sancısı nasıl geçer?

Haber Kategorileri

Ne İyi Gelir?

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi