Bulgur, buğdaydan yapılan bir yiyecektir. Akdeniz ve Orta Doğu mutfağında sık sık tüketilen bulgur, tahıl grubundan sayılır. Tam tahıllı gıdalardan biri olan bulgurun kökleri Antik Yunan'a kadar dayanır. Bu besinin, insanlık tarihinde ortalama 4 bin senedir tüketildiği dü��ünülmektedir. Lif bakımından zengin olan bulgur, kilo kontrolüne yardımcı olur ve sindirimi destekler. Protein ve mineraller açısından da zengindir.
Bulgur, Türk mutfağında da yaygın bir kullanıma sahiptir. Ancak çölyak hastaları, beslenmelerinde gluten içermeyen gıdalara yer verdiği için, bulgurda gluten olup olmadığını merak edebilir. Yemeklerde kullanılan bulgur gluten içerir.
Diğer bulgur çeşitlerine göre daha koyu renkte olan esmer bulgur, farklı bir buğday türünden elde edilir. Sarı bulgura kıyasla daha yumuşaktır ve daha kısa sürede pişirilir. Ancak gluten içerdiği için, çölyak hastalarının beslenmelerinde yer verilemeyen besinlerden biridir.
İnce bulgur, adını tanelerinin küçük olmasından alan bir bulgur çeşididir. Özellikle kısır, mercimek köftesi gibi sevilen tariflerde kullanılır. İnce bulgur da, gluten içeren gıdalardan biridir ve glutensiz beslenmeye eklenemez.
Eğer bulgur tükettiğinizde, mide bulantısı, şişkinlik, gaz gibi semptomlar yaşıyorsanız, çölyak hastaları riskiniz olabilir veya vücudunuz bulguru kolay bir şekilde sindiremiyor olabilir. Bu yüzden bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
Çölyak hastaları, bulgur yerine piyasada glutensiz bulgur olarak bilinen mısır bulgurlarını tercih edebilir. Buna ek olarak pirinç, darı ve karabuğday gluten içermediği için, çölyak hastalarının tüketebileceği besinler arasındadır.
Şunlara da göz atın;