Tüm coğrafyada severek tüketilmeye başlayan bulgur Türk mutfağı ile özdeşleşmiş tahıl grubunda bulunmaktadır. Bulgur üretim tekniği açısından özel bir konumdadır. Anadolu’da bulgur, buğday tanelerinin kaynatılıp güneşte kurutulması ile elde edilmektedir. İstenilen bulgur çeşidine göre değirmenden geçirilmesi ile nihai ürün elde edilmektedir. Üretim şeklinin Türklere Özgü olasından dolayı bulgurun kültürümüz açısından konumu oldukça önemlidir. Geçmişten günümüze gerek ekonomik olarak gerek kültürel olarak ulaşılması kolay olan bulgur çeşitleri iri, pilavlık, köftelik ince bulgurdur. Yapımı oldukça pratik olan bulgurun yanında eşlik edecek sofralarımızı süsleyen ana yemeğinden tatlısına 18 tarifi sizlerle buluşturuyoruz. İşte, İstanbul Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Büşra Kiş'ten bulgur pilavı ile birlikte eşlik edecek birbirinden uyumlu, birbirinden farklı 18 yemek tarifi:
Bulgur pilavı içinde eşlikçi malzemeleri dilediğimiz gibi seçmek oldukça kolaydır. Soframızı güzelleştirecek bulgur pilavı yanına eşlik edecek şehriyeli tavuk çorbası sıcaklığı ile sofraları da ısıtacaktır. Klasik çorbalardan yorulduysanız, sofranızda farklı lezzetler arıyorsanız işte içinizi ısıtacak kırmızı biber çorbası tarifi karşınızda. C vitamini ve antioksidan içeriği bakımından depo besin olan kırmızı biber çorbası hem sofranıza yakışacak hem sağlığınıza yarayacak cinsten. Pilavınızı ister sade ister domatesli şekilde hazırladıktan sonra sıcak yaz gününde en iyi eşlikçisi ayran çorbası olacaktır. Yoğurttan gelen soğukluğa naneden gelen ferahlığı eklediğinizde inanılmaz serinliği hissedeceksiniz. Bulgur pilavının yanına hafif bir tercih yapmak isteyecek olursanız zeytinyağlı ıspanak kökü hem lezzetli, hem de sağlıklı bir tercih olacaktır. Aynı zamanda ıspanak köklerini de değerlendirmiş olacağınız bu zeytinyağlı tarif demir kaynağı bakımından oldukça zengindir. Bulgurla patlıcanın uyumunu bilmeyen yoktur. Sizde patlıcana hayır diyemeyenlerdenseniz bu tarif tamda size göre. Ayrıca patlıcanı kızartmak yerine fırınlayarak kalorisini 160’tan 27 ye düşürebilirsiniz. Bulgur pilavı yanı klasiklerinden biri de kebaptır. Siz de kebap tadında ancak kebaptan daha az zahmetli bir tarif istiyorsanız doğru yerdesiniz. Kalabalık sofralarınız için önerdiğimiz tarifler arasında yer alan Kilis tava Osmanlı tarihinde de sevilerek tüketilen yiyecekler arasındadır. Patates, et, domates sos, yoğurt hepsi tek tek sevilen yiyeceklerdir. Çökertme kebabı ile hepsini bir arada servis edebilir bulgur pilavı ile sunabilirsiniz. Adını saray mutfağından almış olan bu yemek hem ekonomik hem lezzetli hem de bulgur pilavının eşlikçisi oldukça tercih edilen ana yemeklerden. Klasiklerden sıkıldıysanız sizin için derlediğimiz bir tarif, bademli brüksel lahanası salatası. İster çiğ iter haşlayarak kullanacağınız brüksel lahanası salatasını badem ve nar ile destekleyebilirsiniz. Ayrıca kış aylarında bolca C vitamini almanın bir diğer yolu brüksel lahanası tüketmektir. Bulgur pilavı ve kaşık salata birbirlerinin vazgeçilmezi gibidirler. Salatanızı farklılaştırmak ve lezzetlendirmek için nane sos tarifimizi deneyebilir ve üzerine birkaç parça beyaz peynir ve kavrulmuş dolmalık fıstık ile servis edebilirsiniz. Yemekte pilavı ve yanındakileri fazla kaçırdıysanız bu tatlı size göre. Hem hafif, hem de yaz günlerinin vazgeçilmezi. Pilavın yanında çıtır çıtır bir lezzete kim hayır diyebilir ki? Çıtırlık lezzet algısını beyinde onaylayan ve beğeni ile sonuçlanan bir kavramdır. Klasik ara sıcaklardan sıkıldıysanız çıtır çıtır kızarmış patlıcan tamda aradığınız lezzetlerden. Domates sos ve parmesan peyniri ile servis ederek daha da lezzetli hale getirebilirsiniz. İster salatanızı süsleyerek değerlendireceğiniz isterseniz kolay hazırlayabileceğiniz aperatif olarak tüketeceğiniz peynir topları hem lezzetli, hem de hazırlaması oldukça basit. Bizim önerimiz roka salatası üzerinde servis etmeniz. Tarhana da bulgur gibi yöresel lezzetlerimizin başında gelmektedir. Ayrıca protein oranı yükek olmakla birlikte hem probiyotik, hem de prebiyotik kaynağıdır. Bu nedenle sindirim sistemini destekleyici niteliktedir. Tüm bu faydalarının yanı sıra sofralarınızı süsleyecek harika lezzetleden de biridir. Sofralarınızda sade ancak lezzetli bir tarif arıyorsanız kabak bastı onlardan biri. Bir tutam fesleğenle kabağı daha da lezzetli hale getirmek mümkün. Aynı zamanda bulgur yanında kabak tercih ettiğinizde dengeli beslenme sağlayacaksınız. Pancarın bağışıklık sistemini güçlendirici etkisinin olması sebebiyle kış aylarında oldukça tüketilmesi gereken besinlerdendir. Diğer bir kış meyvesi olan ayva ile birlikte mevsimine uygun tüketilmektedir. Dilerseniz kalan pancar suyundan kısır yapabilirsiniz. Ayrıca salatanızı bir tutam cevizle zenginleştirebilirsiniz. Yoğurdunuzu probiyotik bakterilerle daha da sağlıkla hale getirebilir haşhaş, keten tohumu gibi yağlı tohumlarla destekleyebilirsiniz. Bulgur pilavının yanında eşlikçi olarak değerlendirebilirsiniz. Bulgur denilince akla ilk gelenlerden biri de turşudur. Çubuk turşusu ile pilavınızı daha keyifli hale getirmeniz mümkün. Şunlara da göz atın;