Bulaşık Makinesindeki Kireç Doğal Yöntemlerle Nasıl Temizlenir?
Bulaşık makinesi, kullanıma bağlı olarak bir süre sonra kireçlenmeye başlar. Peki, bulaşık makinesi kireci nasıl temizlenir? İşte, bulaşık makinesi kirecini temizlemek için uygulayabileceğiniz doğal yöntemler:

Bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, kettle, çaydanlık gibi ürünlerin, bulunduğumuz şehirdeki sert sular sebebiyle kolayca kireçlenebildiğini hepimiz biliyoruz. Bulaşık makinesi kireci zamanla makinenin içinde birikerek tıkanmalara ve performansın düşmesine neden oluyor. Tam da bu yüzden, kimyasal ürünler yerine evdeki doğal malzemeleri kullanarak makine kireç temizliğini yapmak isteyenler için önerilerimiz var. 

Raflardaki Kireçler Nasıl Temizlenir?

Kireç, bulaşık makinesine raflardan iç borulara kadar oturmuş olabilir. Bu yüzden işe rafları kontrol etmekle başlamanız daha iyi sonuç verecektir. Makinenin fişini çektikten sonra, içini tamamen boşaltın. Bulaşık makinesi raflarını, kullanma kılavuzunda belirtildiği gibi çıkartın. Rafların üzerinde kireç var mı, yok mu diye kontrol edin. 

Eğer raflarda kireç varsa, kireçli alanın büyüklüğüne göre 1-2 çay bardağı karbonata azar azar su ekleyerek macun kıvamına getirin. Temiz süngeri bu karışıma batırın ve rafları hafifçe ovalayarak temizleyin. Karbonatlı macunu rafların üzerinde 15 dakika bekletin. Ardından temiz suyla durulayın. Rafların paslanmasını önlemek için, mikrofiber bez yardımıyla her tarafını kurulayın. 

Su Püskürtme Kanallarındaki Kireç Nasıl Temizlenir?

Rafları temizledikten sonra, bulaşık makinesinin alt ve üstünde olmak üzere toplamda 2 tane olan pervaneyi temizlemeniz gerekiyor. Su püskürtme kanalı olarak da bilinen bu pervaneler, suyun çıkış noktası olduğu için, kireçlenmenin en çok yaşandığı bölgelerden biridir. Pervaneleri yerinden çıkarmayın. Bunun yerine deliklerin çevresine bakın. Eğer beyaz tortular varsa, kireçlenme oluşmuştur. Pervane kirecini temizlemek için, iğne gibi ince uçlu bir cisim alın ve delikleri dikkatlice temizleyin. İğneyle çıkardığınız kireçleri bir bezin üzerine alabilirsiniz. Daha sonra bir bardak su ve bir bardak sirkeyi karıştırın. Süngeri bu karışıma batırın ve pervaneleri temizleyin. 

Bulaşık Makinesi Tabanındaki Kireç Nasıl Temizlenir?

Bulaşık makinesinin filtresi ve tabanı en kirli alanlar olarak biliniyor. Bulaşıklardan çıkan kir ve yemek artıklarının buradan gittiği için, kireç birikimi daha fazla oluyor. Taban temizliği için, makinenin en altında bulunan kapağı çıkarın. 1 ölçü su ve 1 ölçü sirkeyi karıştırın. Karışımı ikiye bölün. Çıkardığınız kapağı, karışımın yarısına daldırın ve 15 dakika boyunca bekletin. Ayırdığınız karışımın diğer yarısına temiz sünger batırın ve ıslatın. Makinenin tabanını sünger yardımıyla güzelce silin. Sirkeli suda bekleyen kapağı çıkarın ve suyla durulayıp kuruladıktan sonra yerine takın.

Bulaşık makinesinde kireç biriken yerleri temizlediniz. Ancak daha ulaşamadığınız birçok yer var. Bunun için makinenin raflarını ve çıkardığınız parçalarını yerine taktıktan sonra, içine hiç bulaşık yerleştirmeyin. Deterjan gözüne bir miktar karbonat dökün ve kapağını kapatın. Makinenin rafına dik durabilecek şekilde bir kap yerleştirin ve içine bir su bardağı beyaz sirke koyun. Makinenin kapağını kapatarak en uzun programda çalıştırın. Eğer kısa programda çalıştırırsanız, sirke ve karbonat bir araya gelince köpükler oluşur ve makinenin kapağını açınca köpükle karşılaşmanız kaçınılmaz olur. Bu yüzden uzun program kullanmanız çok önemlidir. 

Makinenin çalışması bittiğinde, hafifçe kapağını açarak içini kontrol edin. Eğer köpük kaldıysa, tekrardan boşta çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Eğer köpüklenme oluşumunu tamamen önlemek istiyorsanız, önce makineye sirke koyup çalıştırabilir, sonra karbonat koyup ikinci kez çalıştırabilirsiniz. Yani, bu malzemeleri ayrı ayrı kullanabilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. Bulaşık makinesi alırken nelere dikkat etmeliyiz?
  2. Bulaşık makinesi kullanırken yapılan hatalar
  3. Bulaşık makinesi neden su almaz?
  4. Bulaşık makinesi neden iyi yıkamıyor?
  5. Bulaşık makinesi tuzu nasıl kullanılır?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Ocak Ayı Sebze ve Meyveleri Nelerdir, Ocak Ayında Ne Yenir?
Kolay Yılbaşı Tatlıları: Yılbaşı Menüsüne Çok Yakışacak 45 Nefis Yılbaşı Tatlısı
Ayfer Yavi Börek Yapmanın Püf Noktalarını Anlatıyor
Yüksük Çorbasının Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Şelengo Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?
Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan 15 Hata