Bulaşık Makinesi Neden İyi Yıkamıyor?
Bulaşık makinesinin bulaşıklarınızı eskisi gibi iyi yıkamadığını düşünüyorsanız, sorun makineyi kullanım tarzınızda olabilir. İşte, bulaşık makinesinin iyi yıkamamasının nedenleri:

Bulaşık makinesi, mutfakta en çok kullanılan ve büyük kolaylık sağlayan eşyalardan biridir. Ancak makineyi doğru bir şekilde kullanmak ve uygun yöntemlerle temizlemek son derece önemli. Zaman içinde bulaşık makinesinin ilk günkü gibi yıkamadığını ve performansının düştüğünü fark edebilirsiniz. Öyle ki, tedbir alınmadığı takdirde makinede yıkanan cam eşyaların bulanık, tencere ve tavaların ise lekeli kaldığına şahit olabilirsiniz. İşte bu sorunları çözmek için, makineyi kullanırken yapılan en yaygın hataları ve doğrularını öğrenmeniz gerekiyor. Gelin, bulaşık makinesinin iyi yıkamamasının ardındaki nedenlere detaylıca bakalım.



  1. Filtreleri kontrol etmiyorsunuz.

Bulaşık makinesinin eskisi kadar iyi olmamasının temel nedenleri arasında, filtrenin kirli olması yatar. Başta filtre olmak üzere bulaşık makinesinin içini düzenli olarak temizlemeniz gerektiğini unutmayın. Ayda bir kez mutlaka filtreyi kontrol edin. Eğer kirliyse temizledikten sonra yerine yerleştirin.

  1. Kireç çözücü kullanmıyorsunuz.

Zamanla makinenin içinde kireç izler görüyor olabilirsiniz. Özellikle suyu sert ve kireçli olan bir bölgede yaşıyorsanız, bu sorun birçok eşyada kendini gösterebilir. Makinenin performansının düşmesini önlemek için, kireç çözücü kullanmanız gerekiyor. 

  1. Tıkanıklığı kontrol etmiyorsunuz.

Bulaşıkların temizlenmeden çıkmasının yaygın sebeplerinden biri de, fıskiyelerin tıkanmış olmasıdır. Hem altta, hem de üstte bulunan bu fıskiyelerin tıkanık olup olmadığını düzenli olarak kontrol edin. Eğer fıskiyeler yağ veya yemek artıkları gibi nedenlerden ötürü tıkandıysa sünger yardımıyla dikkatli bir şekilde temizleyin.



  1. Makinenin parçalarını yıkamıyorsunuz.

Bulaşık makinesinin çıkarılabilir tüm parçalarını çıkartın ve deterjanlı suyla temizleyin. Ardından durulayın ve aynı şekilde yerine yerleştirin. Makinede bulunan sepet de bu parçalara dahildir. Burada dikkat edilmesi gereken şey, çıkmayan parçaları sökmeye çalışmamak ve temizlenen parçaları tam yerini oturtmaktır.

  1. Yemek artıklarını atmıyorsunuz.

Mutfakta su israfını önlemek için bulaşıkları makineye dizmeden önce sudan geçirmemeniz gerektiğini anlatmıştık. Ancak sudan geçirmemeniz, kirli bulaşıkları doğrudan makineye koymanız anlamına gelmez. Özellikle içinde inatçı lekeler bulunan tabak ve tencereleri, yemek artıklarını döktükten sonra makineye yerleştirin. Aksi takdirde hem filtre çabuk kirlenir, hem de fıskiyelerde tıkanmalar meydana gelir. 

  1. Aşırı bulaşık koyuyorsunuz.

Bulaşık makinesine tek seferde aşırı miktarda bulaşık dolduruyorsanız, makinenizin performansını zorlayabilirsiniz. Ayrıca makinenin olması gerektiğinden fazla dolması, tencere ve tavaların kirli kalmasına neden olabilir. Bu yüzden gerekirse bulaşıkları yarı yarıya bölerek 2 seferde yıkayabilirsiniz.

  1. Parlatıcı kullanmıyorsunuz.

Kireçle başa çıkabilmek için, bulaşık makinesi tuzu veya parlatıcısı kullanmanız gerekir. Bu özel tuz ve parlatıcı, sudaki kireç oranını düşürmeye yardımcı olur. Bu sayede bulaşıklarınız daha kolay bir şekilde temizlenecektir.

  1. Makinenin kapağını açmıyorsunuz.

Bulaşık makinesinin çalışması bittiğinde kapağını açmıyorsanız, büyük bir hata yapıyorsunuz demektir. Çünkü makinenin içindeki buharın çıkmasına izin vermezseniz, tabak ve bardakların üzerinde hem iz bırakacak, hem de hoş olmayan hafif bir koku bırakacaktır. Bu yüzden makinenin çalışması bittikten sonra kapağını açın ve buharın dışarı çıkmasına izin verin.


Şunlara da göz atın;

  1. Bulaşık makinesine neden limon koymalıyız?
  2. Bulaşık makinesindeki kötü koku nasıl giderilir?
  3. Bulaşık makinesini nasıl tasarruflu kullanabiliriz?
  4. Mutfak temizliği nasıl yapılır?
  5. Fırın nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Mutfak Ekipmanları

Lezzetli Haberler

Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif