Bulaşık Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? 10 Pratik İpucu
Bulaşık makinesi alırken hangi özelliklerine dikkat etmek gerekir? Bulaşık makinesi nasıl seçilir? İşte, bulaşık makinesi alırken dikkat etmeniz gereken özellikler:

Mutfaklarda en çok kullanılan beyaz eşyalardan biri olan bulaşık makinesi, doğru bir şekilde seçildiği takdirde hem zamandan, hem enerjiden tasarruf etmenizi sağlar. Bulaşık makineleri birbirine benzer şekilde tasarlansa da, özellik ve program bakımından farklı çeşitleri bulunmaktadır. Eğer yeni bir bulaşık makinesi alacaksanız, ilk olarak dikkat etmeniz gereken özellikleri yazımızda inceleyebilir, daha doğru seçimler yapabilirsiniz. 

Bulaşık Makinesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bulaşık makinesi alırken, enerji verimliliği, boyutu, kurutma özelliği, temizleme performansı, gürültü seviyesi, renk ve kapasite gibi özelliklere dikkat etmek gerekir. Ayrıca makinenin kaplaması da önemlidir. 

  1. Enerji sınıfı

Bulaşık makinesi modelleri, yıllık enerji tüketimlerine göre farklı sınıflara ayrılır. Eskiden A'dan D'ye kadar olan bu sınıflandırma, günümüzde A'dan G'ye kadar uzanır ve toplamda 7 farklı enerji sınıfı vardır. A sınıfı bulaşık makineleri, en fazla enerji tasarrufu sağlayan modellerdir. Bulaşık makinesi alırken seçeceğiniz modelin A++ olmasına dikkat ederseniz, kullanım aşamasında enerjiden büyük bir tasarruf elde edebilirsiniz.

  1. Yıllık su tüketimi

Bulaşıkları makinede yıkamak, elde yıkamaya göre çok daha az su harcamanızı sağlar. Bulaşık makineleri bir yıkamada ortalama 15 litre su harcar. Makine modellerinde yıllık ve 100 yıkama olacak şekilde iki farklı enerji tüketimi vardır. Alacağınız modelin bir yıkamada kaç litre su harcadığını öğrenerek daha iyi bir seçim yapabilirsiniz.

  1. Boyut

Bulaşık makinesi almadan önce, ürünü yerleştireceğiniz alana karar vermeniz gerekir. Bu alanda mutlaka bağlantı noktaları olmalıdır. Alanın boyutlarını ölçtükten sonra, bulaşık makinesinin boyutuna dikkat ederek seçiminizi yapabilirsiniz. Genellikle bulaşık makineleri 446-600 mm genişliğe sahiptir. Yükseklik ve derinlik gibi ek boyutlara da mutlaka dikkat etmeniz gerekir. 

  1. Kurutma sınıfı

Bulaşık makinelerinin özellikle yeni modellerinde kurutma özellikleri daha gelişmiştir. Bulaşıklarınızın yıkandıktan sonra daha çabuk kurumasını istiyorsanız, kurutma sınıfını incelemeniz gerekir. Kurutma sınıfı için de farklı enerji harfleri vardır. A sınıflar her zaman daha iyi performans üretir. 

  1. Program

Bulaşık makineleri 3, 4, 5, 6 ve 11 programlı olmak üzere farklı modellere ayrılır. 4 programlı bir makinede mini 30 derece, normal 50 derece, hızlı 60 derece ve yoğun 70 derece gibi programlar mevcuttur. Ayrıca yarım yük, ekstra kurutma, hijyen maksimum gibi özellikler de bulunur. Program sayısı arttıkça bulaşıklarınızı daha uygun bir biçimde yıkayabilirsiniz. Bazı modellerde bulunan Wi-Fi bağlantısı, ek program indirmenizi kolaylaştırır.

  1. Kapasite

Bulaşık makineleri, kapasiteye göre de ayrılır. 9 kişilik modeller çiftler için daha uygunken, 15 kişilik makineler kalabalık aileler için idealdir. Standartlara göre 13 kişilik bulaşık makinesinde 140 parça, 14 kişi kapasiteli makinede 150 parça ve 15 kişilik bulaşık makinesinde 160 parça ürün yıkamak mümkündür. 

  1. Gürültü seviyesi

Eğer çalışıyorsanız bulaşıklarınızı akşamdan akşama yıkamanız gerekir. Böyle durumlarda makinenin çıkardığı gürültü seviyesi incelenmesi gereken özelliklerden biridir. dB ölçüsü, makinenin çalışırken ne kadar ses çıkardığını belirtir. Değer ne kadar yüksekse, makineden o kadar fazla ses çıkar.

  1. Renk

Bulaşık makinesi, genellikle beyaz olarak düşünülür. Ancak gri, siyah ve ınox gibi farklı renkler, son yıllarda en çok tercih edilenler arasındadır. Renk seçimi yaparken, diğer beyaz eşyalarınızla aynı renkte olmasına dikkat edin.

  1. Dijital ekran

Bulaşık makinelerinin yeni modellerinin birçoğunda dijital ekran bulunur. Bu ekran, özellikle program seçiminde bulaşıkların kaç dakikada yıkanacağını gösterir. Ayrıca parlatma ve tuz ayarlarını yapmanızı da sağlar. 

  1. Solo & ankastre

Bulaşık makinelerinin ankastre veya solo olarak seçilmesi, yerleştirilme şekline göre belirlenir. Eğer makineyi mutfakta dilediğiniz gibi yerleştirmek istiyorsanız, solo bulaşık makinelerini tercih edebilirsiniz. Ankastre bulaşık makineleri ise, makine için ayrılmış sabit bir alana ihtiyaç duyar. Dolabın içine yerleştirilen bu modeller, mutfakla daha fazla uyum içindedir ve daha az yer kaplar. Ancak makineyi taşımak, solo modellere göre daha zordur. 

Şunlara da göz atın;

  1. Bulaşık makinesi nasıl tasarruflu kullanılır?
  2. Bulaşık makinesindeki kötü koku nasıl giderilir?
  3. Bulaşık makinesi neden iyi yıkamıyor?
  4. Bulaşık makinesi kullanırken yapılan hatalar
  5. Bulaşık makinesinde neler yıkanmaz?

Haber Kategorileri

Mutfak Ekipmanları

Lezzetli Haberler

Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif
Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin
Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?
Yağlamanın Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Pastırma Çiğ Yenir Mi?