Her gün evde yemek yapıyor olmanın en zor yönlerinden biri 'Bugün ne pişirsem' sorusudur. Özellikle işten yorgun argın gelip yemek yapanlar, kahvaltıdan sonra akşam yemeğine ne yapacağını düşünenler, her gün farklı bir tarif hazırlamak isteyenler için günün yemeği olacak en lezzetli tarifleri derledik. Bugün ne pişirsem, ne yemek yapsam diyenler için, pratik ve lezzetli tariflerimizle mutfağınıza konuk oluyoruz. Listemizden kırmızı etten deniz ürünlerine, çorbalardan zeytinyağlılara kadar birçok tarife ulaşabilirsiniz.
İşte, denenmiş, pratik ve nefis 65 tarif:
Gaziantep mutfağı ile özdeşleşen Ali Nazik kebabı, patlıcan ve kıyma ile hazırlanan bir yemektir. Ali Naziğe geçmeden önce, hafif bir çorba içeren midenizi yumuşatabilirsiniz. Ortalama 30 dakikada hazırlanan Ali Nazik kebabını, yoğurtla veya ayranla birlikte servis edebilirsiniz.
Kuzu eti, badem, kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ile hazırlanan mutancana, Osmanlı'dan miras kalan yemeklerden biridir. Günün yemeği arayanlar için protein bakımından zengin olan nefis kuzu mutancanayı öneriyoruz.
Köftenin Türk mutfağındaki yeri bir farklıdır. Klasik köfte yerine pirinç, kıyma ve galeta unu ile hazırlanan kadınbudu köftesi, Balkan ülkelerinde de sevilmektedir. Özellikle Trakya'da sık sık tüketilir. Kadınbudu köfteyi biber yoğurtlaması veya patates püresi ile birlikte sunabilirsiniz.
Mantar ve köfteyi hiç birlikte denediniz mi? Eğer cevabınız hayırsa, nefis mantar kebabı tarifine mutlaka göz atın. Domatesli sos eşliğinde sunulan mantar kebabını, fırında pişirerek servis edebilirsiniz. Mantar kebabını, bol garnitürlü pirinç pilavıyla birlikte sunabilirsiniz.
Kuzu kol eti, patates, domates ve soğan ile hazırlanan etli güveç, ismini pişirildiği kaptan alır. Genellikle tırnak pide ve pirinç pilavı ile birlikte sunulur. Fırında 1 buçuk - 2 saat pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir.
Bursa'nın en sevilen lezzetlerinden biri olan iskenderi, evde kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Dana tranç etinden yapılan bu yemeği, domates sosu, tereyağı ve yoğurtla birlikte sunarak restoranlardakini aratmayacak şekilde hazırlayabilirsiniz.
Ülkemizde en çok yılbaşı sofralarında kendine yer bulan hindi dolmasını, kalabalık sofralar için de hazırlayabilirsiniz. İç harcı ciğerli pilav ile doldurulan hindi dolmasının pişirme süresi uzun olduğu için, yemek yapımına öğlen saatlerinde başlamanız önerilir.
'Akşama ne yemek yapsam?' diyenler için bir diğer önerimiz, nefis mi nefis kıymalı karnabahar yemeğidir. Karnabahar sevmeyenleri bile kendine hayran bırakan bu yemek, haydari ve benzeri mezelerle sunulabilir.
Kıyma, domates ve sarımsakla hazırlanan Arap kebabı, Hatay mutfağının sevilen yemeklerinden biridir. Yağda kavrulan Arap kebabını, ince dilimlenmiş kibrit patates eşliğinde sunabilir, sevdiklerinizi şımartabilirsiniz.
Bonfile ve kuyruk yağı ile hazırlanan çöp şiş, İzmir yöresi ile özdeşleşmiştir. İnce dilimler halinde sunulan çöp şişi, ev yapımı lavaş, pilav ve patates kızartması ile birlikte sunabilirsiniz.
''Bugün ne pişirsem?'' diyenler için bir diğer önerimiz, güveçte patates püreli köfte yemeği. Misket köftelerin patates püresiyle buluşturulmasıyla hazırlanan bu yemeği, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.
Restoranlarda bayılarak yediğiniz kekiklim, kremalı tavuk göğsü, makarna ve salata karışımından oluşur. Tek başına bir menü olarak sunulan bu yemeği, sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Yalnızca 5 malzemeden oluşan tandır kebabı, ''Akşama ne pişirsem?'' diye düşünenler için ideal yemeklerden biridir. Tandır kebabını bulgur pilavı veya lavaş eşliğinde hazırlayabilirsiniz.
Havuç, kabak, kereviz sapı gibi sebzelerle zenginleştirilen dana yanak, firik bulguru ile birlikte sunulur. Özel akşam menülerinde mutlaka yer vermeniz gereken tariflerden biridir.
Dana ciğerin çeşitli baharatlarla marine edilmesiyle hazırlanan bu yemek, yalnızca 180 kalori değerindedir. Izgarada pişirilen dana ciğer salata eşliğinde sunulur.
Vejetaryen ve diyet menülerine uygun olarak hazırlanan zeytinyağlı portakallı çanak kereviz, sebzelerin bir araya getirilmesiyle hazırlanır. Yapımında kullanılan portakal ve limon, kerevize aromatik tat verir. Günün yemeği olarak hafif bir tarif arıyorsanız, zeytinyağlı çanak kerevizleri mutlaka deneyin.
Bal kabağı, parmesan ve isteğe göre nohut ile hazırlanan bu yemek, gluten içermez. İsteğe göre maydanozla zenginleştirilebilir. Özellikle glutensiz beslenmek isteyenlerin favorilerinden biridir.
İç harcı kıyma ile doldurulan patates dolması, hafifliği ile çok sevilen yemeklerden biridir. Patates dolmasını cacık veya ayran ile tamamlayabilirsiniz.
Barbunya, özellikle doyurucu bir yemek hazırlamak isteyenlerin favorisidir. Uzun süre tok tuttuğu için, diyet listelerinde de tercih edilir. Barbunya yemeğini, şehriyeli pilav ile birlikte sunabilirsiniz.
Özellikle Karadeniz mutfağında tüketilen ısırgan otu yemeği, çorbaya benzeyen bir kıvama sahiptir. Yalnızca 5 malzemeden oluşan bu yemeğin 100 gramı, 60 kaloridir. Isırgan yemeği tek başına yeterli gelmediyse, tavuk yemekleriyle birlikte menü oluşturabilirsiniz.
Diyet listelerinin en sevilen sebzesi olan kabağı, günün yemeği için sofralarımıza konuk ediyoruz. Kabak, domates ve dereotu ile hazırlanan bu yemek, düşük kalorilidir. Kabak bastıya geçmeden önce, yayla çorbası ile midenizi yumuşatabilirsiniz.
Günün menüsünde zeytinyağlılara yer vermek isteyenler için, yalnızca 30 dakikada hazırlanan pazı yemeği tarifini öneriyoruz. Pazı yemeğinin porsiyonu, yaklaşık 60 kaloridir.
Yumurta, taze soğan ve kabak ile hazırlanan mücver, kızartma usulüyle pişirildiğinde yağlı ve kalorili olur. Ancak hazırladığınız mücveri fırında pişirerek kalori değerini düşürebilir ve lezzetini artırabilirsiniz. Tepside kabak mücverin yanına süzme yoğurt eklemeyi unutmayın.
Bugünü demir bakımından zengin bir yemeğe ayırmak istiyorsanız, yeşil mercimek yemeği sizin için ideal bir seçim olacaktır. Mercimek yemeğini, bol sumaklı soğan salatası eşliğinde sunabilirsiniz.
Patlıcan, kabak, patates ve domates gibi sebzelerle hazırlanan türlü, hafif bir menü oluşturmanızı sağlar. Özellikle yaz aylarında tercih edilir. Porsiyonu 140 kalori olan zeytinyağlı türlüyü, bulgur pilavı eşliğinde sunabilirsiniz.
Havuç, kabak, nane, dereotu ve maydanoz ile hazırlanan tahinli mücver, ortalama 25-30 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Fırında pişirildikten sonra soslanarak servis edilir.
'Bugün ne pişirsem?' sorusuna farklı cevaplar almak isteyenler için, rotamızı Kore mutfağına çeviriyoruz. Sebze ve soslarla hazırlanan bu yemeği, katı yumurta ekleyerek servis edebilirsiniz.
Sofralarında her daim şık sunumlara yer vermek isteyenler için, Avustralya ve Yeni Zelanda mutfağıyla özdeşleşen aussie pie tarifini öneriyoruz. İç harcında kestane mantarı ve dana bonfile kullanılan bu yemek, küçük porsiyonlar halinde sunulur.
Kıyma, yumurta, pirinç ve havuç ile hazırlanan bibimbap, Uzak Doğu mutfağının gözde tariflerinden biridir. Ortalama 35 dakikada hazırlanır. Sos eşliğinde servis edilebilir.
Farklı kültürlerin yemeklerini kendi mutfaklarında denemek isteyenler için, İrlanda mutfağından nefis bir yahni tarifimiz var. Irısh beef olarak da bilinen İrlanda yahnisini, patates, havuç ve soğanla zenginleştirmeyi unutmayın.
Dana eti, sarımsak ve armut ile hazırlanan bulgogi, Kore ile özdeşleşmiştir. Hazırlanan yemek susam ve yeşil soğan ile birlikte sunulur. Bulgogi yemeğinin yanında pirinç pilavı tercih edilebilir.
'Akşama ne pişirsem?' diyenler için sunduğumuz önerilerden biri de, steak tartardır. Fransız mutfağıyla özdeşleşen bu yemek, pişirilmeden servis edilir. Steak tartarı acılı ezme ile sunarak daha lezzetli bir menü oluşturabilirsiniz.
'Eti pişirmeden yiyemem.' diyenler için bu kez İtalyan mutfağına yöneliyoruz. İtalya'dan tüm dünyaya yayılan lazanyayı, beşamel sosla zenginleştirmeyi unutmayın.
Kore mantısı olarak da bilinen mandu, kıyma, pırasa ve tofulu harç ile hazırlanır. İsteğe göre yoğurt eşliğinde sunulabilir. Ortalama 30-35 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Kimbap, sushiye doyamayanların favorisi olacak tariflerden biridir. İsteğe göre iç harcında kimchi de kullanılabilir. Kimbapın yanında soya sosu da sunulabilir.
Dünya mutfağı önerilerimizin sonunda Meksika mutfağına konuk oluyoruz. İç harcında isteğe göre tavuk veya kıyma kullanılan taco, acı biber sosu ile zenginleştirilir.
Ördek butlarının baharatlarla marine edilmesiyle hazırlanan confit de canard, akşam menüsünde farklı lezzetler denemek isteyenler için idealdir. Pişirme süresi uzun olduğu için, yemeği hazırlamaya erkenden başlamanız önerilir.
Deniz mahsulleri sevenleri böyle alalım. Ana malzemeleri karides, tereyağı, kaşar peyniri ve sarımsak olan karides güveç tarifi ile siz de sofralarınızı ziyafete dönüştürebilirsiniz.
Daha klasik ve bilindik yemekleri seviyorsanız, Karadeniz usulü meşhur hamsi buğulama tarifini deneyebilirsiniz. 30 dakikada hazırlanan hamsi buğulamayı, limon, soğan ve domates dilimleri ile birlikte pişirmeyi unutmayın.
Peru mutfağının milli yemeği olarak bilinen ceviche, deniz ürünlerinin portakal, limon gibi aromatik soslarla pişirilmesiyle hazırlanır. Levreği, sosla marine edip dinlendirdikten sonra sebzeler eşliğinde sunabilirsiniz.
Zeytinyağı ve limon suyu ile marine edilen somonu, fırında pişirdikten sonra, cherry domates salatası veya semizotu salatası ile birlikte sunarak nefis bir menü oluşturabilirsiniz.
Ortalama 30 dakikada hazırlanan bu yemek, limon ve nar ekşisi sosu ile zenginleştirilir. Mezgitin lezzetli olduğu aylarda tercih edilmelidir. Fırında bebek patates veya roka salatası ile birlikte servis edebilirsiniz.
İlk kez İngiliz mutfağında hazırlanan bu yemeğin yapımında mezgit fileto kullanılır. Fish and chips, patates kızartması ve tartar sos eşliğinde sunulur.
Deniz ürünlerinden farklı tatlar denemek isteyenler için, kalamar dolmasını öneriyoruz. Kalamar, karides ve levrek ile hazırlanan bu dolmayı, limon suyu ile marine etmeyi unutmayın.
Mantar, maydanoz ve domates ile hazırlanan levrek buğulama, ezme veya humus ile birlikte servis edilir. Özellikle kalabalık sofralarda yanında birkaç çeşit meze olması önerilir.
Ülkemizde en çok Ege ve Akdeniz'de görülen tekir, kızartma usulüyle pişirilir. Tarator sos ile zenginleştirilen bu yemek, ezme salata eşliğinde sunulur. Ortalama 20 dakikada hazırlanır.
İç harcında pirinç, kuş üzümü ve çam fıstığı kullanılan uskumru dolması, galeta ununa batırıldıktan sonra kızartılarak servis edilir. Soğan salatası ve peynirli patlıcan ile birlikte sunulabilir.
Tereyağı, sarımsak, karides karışımından oluşan bu yemek, İtalyan kökenlidir. Ortalama 15 dakika içinde hazırlanan karides scampi, karnabahar veya spagetti gibi tariflerle eşleştirilebilir.
Kısa sürede hazırlanması ve zahmet istememesiyle bilinen makarnayı, bu kez farklı bir şekilde hazırlamaya ne dersiniz? Parmesan ve mantar ile zenginleştirilen makarnayı, yalnızca 25 dakikada hazırlayabilir, sofraların baş köşesine yerleştirebilirsiniz.
Pilav, ana yemeklerin en lezzetli eşlikçilerinden biridir. Bu kez pilavı tavuk, badem, üzüm ve havuç ile bir araya getirerek günün yemeği sunuyoruz.
İsminden anlaşılacağı üzere Osmanlı'dan miras kalan harem güveci, dana eti, şehriye ve beşamel sos ile hazırlanır. İsteğe göre küçük veya büyük güveç kaplarında sunulabilir.
Parmesan peyniri, domates salçası ve krema ile hazırlanan bu makarna, sosyal medyada popüler olmuştur. Makarnaya geçmeden önce hafif bir çorba içebilirsiniz.
Orta Anadolu ve Arap mutfağında sık sık tüketilen firik pilavı, bulgur, firik ve nohut ile hazırlanır. Favayla birlikte sunulabilir. Porsiyonu ortalama 345 kaloridir.
Sade spagetti ve kıyma ile hazırlanan bu makarna, kısa sürede hazırlandığı için özellikle çalışanlar için idealdir. Yanına tamamlayıcı bir lezzet arıyorsanız, patlıcan kızartması veya karnabahar yapabilirsiniz.
Yapımında 5 farklı peynir kullanılan mac and cheese, son yıllarda popüler olmaya başlayan makarna tariflerinden biridir. Fırında pişirildikten sonra servis edilir. İsteğe göre yanında salata da hazırlayabilirsiniz.
Kuşbaşı et, havuç, sarımsak, nohut, kuru üzüm, zerdeçal ve yasemin pirinci ile hazırlanan bu yemek, Özbekistan mutfağından dünyaya yayılmıştır. Özellikle kalabalık sofralarda hazırlayabileceğiniz ana yemeklerden biridir.
Farklı tatlar denemek isteyenler için önerimiz, İtalyan usulü orzotto. Bezelye, orzo pirinci ve pesto sos ile hazırlanan bu yemeği, 45 dakika içinde sunabilirsiniz. Dilerseniz, klasik pirinç de kullanabilirsiniz.
Bal kabağı püresi, krema, sarımsak ve penne makarna ile hazırlanan bu yemek, hem doyurucu, hem de hafif tariflerden biridir. Üzerini parmesan peyniri ile zenginleştirebilirsiniz.
Bolonez sos, domates, parmesan ve fesleğen ile hazırlanan bu makarna, şık sunumu ile sofralarınızı ziyafete dönüştürecek tariflerden biridir.
Bulgur, havuç, kapya biber, kimyon ve zerdeçal ile hazırlanan meyhane pilavı, kaymak ile lezzetlendirilir. Bol malzemeli meyhane pilavını, salata eşliğinde sunabilirsiniz.
Siirt mutfağıyla özdeşleşen perde pilavı, kuşbaşı et, biber, soğan ve domates ile zenginleştirilir. Hazırlanan pilav, patlıcan ile sarılır ve dilimlenerek servis edilir.
Şef Hassan Obeid’den kıyma, kuzu eti, baharat ve tarçın ile hazırlanan et mansaf, Lübnan mutfağıyla özdeşleşmiştir. Et mansafı, meze eşliğinde servis edebilirsiniz.
Kıyma, patlıcan ve biber ile zenginleştirilen fırın makarnayı, bu kez airfryer ile hazırlamaya ne dersiniz? Beşamel soslu fırın makarnayı, 15 dakika pişirdikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Roma mutfağından dünyaya yayılan carbonara, dana pastırması, yumurta ve sarımsak ile hazırlanır. Üzeri parmesan peyniri ile zenginleştirilir.
Pirinç, dana eti, havuç, bezelye ve mantar ile hazırlanan melek pilavı, bol malzemesiyle akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olacak niteliktedir.
Şunlara da göz atın;