Brüksel Lahanasının Faydaları Nelerdir?
Mevsiminde lezzetli ve besleyici brüksel lahanasının faydaları nelerdir, neye iyi gelir? İşte, brüksel lahanasının sağlık üzerindeki 10 faydası:

Brüksel lahanası, Brassicaceae sebze ailesinin bir üyesidir ve lahana, karnabahar ve hardal yeşillikleri ile yakından ilişkilidir. Bu turpgillerden sebzeler mini lahanalara benzer ve genellikle besleyici bir garnitür veya ana yemek yapmak için kesilir, temizlenir ve pişirilir. Brüksel lahanası, yüksek düzeyde birçok besin maddesine sahiptir ve çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir.

  1. Besin Değerleri Yüksek

Brüksel lahanası kalorisi düşük ancak lif, vitamin ve mineral bakımından yüksektir. 80 gram pişmiş brüksel lahanası aşağıdaki besin değerlerini içerir;

  1. Kalori: 28
  2. Protein: 2 gram
  3. Karbonhidrat: 6 gram
  4. Lif: 2 gram
  5. K Vitamini: Günlük İhtiyacın %137'si
  6. C Vitamini: Günlük İhtiyacın %81'i
  7. A Vitamini: Günlük İhtiyacın %12'si
  8. Folat: Günlük İhtiyacın %12'si
  9. Manganez: Günlük İhtiyacın %9'u

Brüksel lahanası özellikle kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için gerekli olan K vitamini açısından zengindir. Ayrıca demir emilimini artırmaya yardımcı olan ve doku onarımı ve bağışıklık fonksiyonunda yer alan bir antioksidan olan C vitamini bakımından da yüksektirler. Dahası, yüksek lif içeriği düzenliliği ve bağırsak sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Yukarıdaki besinlere ek olarak, Brüksel lahanası az miktarda B6 vitamini, potasyum, demir, tiamin, magnezyum ve fosfor içerir.

  1. Antioksidanlar Açısından Zengin

Brüksel lahanasının sağlığa pek çok faydası vardır ancak etkileyici antioksidan içerikleri öne çıkmaktadır. Antioksidanlar, hücrelerinizdeki oksidatif stresi azaltan ve kronik hastalık riskinizi düşürmeye yardımcı olan bileşiklerdir. Bir çalışma, katılımcılar günde yaklaşık 300 gram Brüksel lahanası yediğinde, hücrelerinde oksidatif stresten kaynaklanan hasarın %28 oranında azaldığını buldu. Brüksel lahanası, sağlığı geliştirici birçok özelliği nedeniyle kapsamlı bir şekilde araştırılan bir antioksidan olan kaempferol açısından özellikle yüksektir. Meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyetin parçası olarak Brüksel lahanası yemek, vücudunuzun sağlığı geliştirmek için ihtiyaç duyduğu antioksidanları sağlamaya yardımcı olabilir.


  1. Kansere Karşı Korunmaya Yardımcı Olabilir

Bazı araştırmalar, Brüksel lahanasındaki yüksek düzeydeki antioksidanların belirli kanser türlerine karşı korunmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca Brüksel lahanasındaki antioksidanlar serbest radikalleri etkisiz hale getirebilir. Bunlar, kanser gibi hastalıklara katkıda bulunan oksidatif stres tarafından oluşturulan bileşiklerdir.

  1. Lif Açısından Yüksek Değerlere Sahiptir

80 gram pişmiş brüksel lahanası, 2 gram lif içerir ve günlük lif ihtiyacınızın %8'ini karşılar. Lif, sağlığın önemli bir parçasıdır ve diyetinize iyi bir miktar dahil etmek, birçok sağlık yararı sağlar. Lif bağırsaklarınızdaki faydalı bakterileri beslemeye yardımcı olarak sindirim sağlığını da destekler. Artan lif alımı, kalp hastalığı riskinin azalması ve kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesi gibi diğer sağlık yararlarıyla da ilişkilendirilmiştir. Meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar gibi diğer iyi lif kaynaklarıyla birlikte Brüksel lahanası yemek, lif ihtiyaçlarınızı kolayca karşılamanıza yardımcı olabilir.

  1. K Vitamini Açısından Zengin

Brüksel lahanası iyi bir K vitamini kaynağıdır. Aslında, sadece 80 gram pişmiş Brüksel lahanası günlük K vitamini ihtiyacınızın %137'sini sağlar. Bu önemli besin vücutta hayati bir rol oynar. Pıhtılaşma, kanamayı durduran kan pıhtılarının oluşumu için gereklidir. K vitamini ayrıca kemik büyümesinde rol oynayabilir ve ilerleyici kemik kaybı ile karakterize bir durum olan osteoporoza karşı korunmaya yardımcı olabilir. K vitamini arttırmanın doğal ve sağlıklı bir yoludur. 


  1. Sağlıklı Kan Şekeri Düzeylerinin Korunmasına Yardımcı Olabilir

Etkileyici besin profiline ve uzun sağlık yararları listesine ek olarak, Brüksel lahanası da kan şekeri seviyelerinin sabit kalmasına yardımcı olabilir. Birden fazla çalışma, Brüksel lahanası da dahil olmak üzere turpgillerden sebzelerin alımının artmasıyla diyabet riskinin azalması arasında bağlantı kurdu. Bunun nedeni, Brüksel lahanasının kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan lif bakımından yüksek olmasıdır. Lif, vücutta sindirilmeden yavaşça hareket eder ve şekerin kana emilimini yavaşlatır.

  1. Omega-3 Yağ Asitleri İçerir

Balık veya deniz ürünleri yemeyenler için yeterli miktarda omega-3 yağ asidi yemek zor olabilir. Bitkisel gıdalar yalnızca, vücudunuzda balık ve deniz ürünlerinden elde edilen omega-3 yağlarından daha az etkili bir şekilde kullanılan bir tür omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) içerir. Bunun nedeni, vücudunuzun ALA'yı yalnızca sınırlı miktarlarda daha aktif omega-3 yağ asitleri formlarına dönüştürebilmesidir. Bu nedenle, omega-3 yağlarınızı balık veya deniz ürünlerinden almaya kıyasla, günlük omega-3 ihtiyacınızı karşılamak için daha fazla miktarda ALA omega-3 yağ asidi tüketmeniz gerekir. Brüksel lahanası, 80 gramında 135 mg omega-3 yağ asidi içerir. Bu durumda en iyi bitkisel omega-3 kaynaklarından biridir.

  1. Enflamasyonu Azaltabilir

Enflamasyon normal bir bağışıklık tepkisidir, ancak kronik inflamasyon kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıklara katkıda bulunabilir. Brüksel lahanası, iltihaplanmaya neden olabilecek serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olabilecek antioksidanlarda yüksektir. Brüksel lahanası gibi turpgillerden zengin bir diyet iltihabı azaltabilir ve proinflamatuar hastalık riskini azaltabilir.


  1. Yüksek C Vitamini İçerir

Brüksel lahanası, 80 gram pişmiş porsiyonda günlük C vitamini ihtiyacınızın %81'ini karşılar. C vitamini vücuttaki dokuların büyümesi ve onarımı için önemlidir. Aynı zamanda bir antioksidan görevi görür, kolajen gibi proteinlerin üretiminde yer alır ve hatta bağışıklığı artırabilir. C vitamini aynı zamanda bitkisel gıdalarda bulunan ve vücudunuzun hayvansal kaynaklı demir kadar kolay ememeyeceği bir demir türü olan hem olmayan demirin emilimini de artırabilir. C vitamini birçok meyve ve sebzede bulunur, ancak Brüksel lahanası mevcut en iyi sebze kaynaklarından biridir.

  1. Beslenmenize Eklemek Kolaydır

Brüksel lahanası, herhangi bir diyete sağlıklı bir katkı sağlar ve garnitürlere ve başlangıçlara dahil edilmesi kolaydır. İnsanlar genellikle onları kavrulmuş, haşlanmış, sotelenmiş veya fırınlanmış olarak sever. Bu sağlıklı besini mutlaka beslenme düzeninize ekleyin. 


Şunlara da göz atın;
  1. Brüksel lahanası nasıl pişirilir?
  2. Lahanalı tarifler
  3. Kırmızı lahana nasıl yenir?
  4. Karalahanalı tarifler
  5. Neden lahanayı iyice durulamalıyız?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı