Brokolinin Faydaları Nelerdir?
Brokolinin faydaları nelerdir? Brokolinin besin değerleri nedir? Brokoli nasıl seçilir ve nasıl pişirilmesi önerilir? İşte, şifa deposu olarak da bilinen brokolinin faydaları ve besin değerleri:

Brokoli, bir minyatür ağaca benzeyen yeşil bir sebzedir. Brassica oleracea olarak bilinen bitki türlerine aittir. Lahana, Brüksel lahanası ve karnabahar ile yakından ilgilidir - topluca turpgil sebzeler olarak adlandırılan tüm yenilebilir bitkiler. Brokoli, vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlarla dolu bir beslenme merkezidir.

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

  1. Uzmanlar, kansere yakalanma ihtimalini en aza indirgemek için, haftada birkaç kez düzenli olarak brokoli tüketilmesini öneriyor.
  2. Brokoli; göğüs, prostat, bağırsak, mide, yemek borusu ve idrar kesesi kanserlerine karşı bünyeyi koruyor.
  3. İçeriğindeki bitkisel hormonlar sayesinde vücudun hormonal dengesini düzenliyor. Bu nedenle menopoz dönemindeki kadınlara tavsiye ediliyor.
  4. Bağırsaklarda oluşan toksinlerin atılımını sağlıyor ve kabızlığı önlüyor. En önemlisi de bağışıklık sistemini güçlendiren beş etkin madde içeriyor.
  5. Brokoli; A, C, E, folik asit ve karoten vitaminleri ile demir, selenyum, bakır, kükürt ve potasyum kaynağı.
  6. Amerikalı uzmanların iddia ettiği gibi uzun yaşama iksiri değil belki, ama sağlıklı yaşama iksiri olduğu artık kabul ediliyor.
  7. Haftada birkaç kez düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  8. Cilt sağlığını korur.
  9. Kan şekerine iyi gelmesiyle bilinir.
  10. Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
  11. İçeriğinde bulunan çözünebilir lif, kötü kolesterolün düşürülmesine destek olur.

Brokolinin Besin Değerleri

100 gram brokolinin besin değerleri şu şekildedir;

  1. Kalori: 26 kcal
  2. Lif: 3.0 g
  3. Karbonhidrat: 2.5 g
  4. Protein: 3.3 g
  5. A vitamini: 143 mg
  6. Potasyum: 373 mg
  7. Kalsiyum: 105 mg
  8. Demir: 1.3 mg

Brokoli Zayıflatır Mı?

Brokoli düşük kalorili bir besin olduğu için diyet listelerinde sık sık tercih edilir. Tokluk hissi verdiği ve bol miktarda lif içerdiği için, kilo verme sürecine destek olur. Ancak tek başına zayıflatma etkisi yoktur.

Brokoli Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çiçekleri diri, gür, birbirine bitişik ve canlı yeşil tonda olmalı. Üzerinde koyu renkli lekeler bulunmamalı. Kökleri diri olmalı. Brokoliyi artık hemen tüm market ve semt pazarlarında bulabilirsiniz. Fiyatı ise sanıldığı gibi fazla değil. 

Brokoli Spordan Önce Mi, Sonra Mı Tüketilmeli?

Brokoli, hem spordan önce, hem de sonra tüketilebilir. Spordan önce tüketildiğinde, genel performansınızı artırabilir. Spordan sonra tüketildiğinde ise, karoten içeriği ile kasların daha hızlı bir şekilde toparlanmasına yardımcı olabilir.

Brokoli Pişirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  1. Bu çok değerli sebzenin faydalarından gereğince yararlanmak için saklama ve pişirme koşullarını harfiyen yerine getirmek gerekiyor.
  2. Brokoliyi satın aldıktan sonra hemen pişirmeyecekseniz kuru bir beze ya da kağıt havluya sararak buzdolabının sebze bölümünde 2-3 saklayabilirsiniz.
  3. Pişirdikten sonra hemen tüketmelisiniz. Brokoli çiçeklerini akar suyun altında yıkayın ve iyice süzülünceye kadar süzgeçte bekletin. Brokoliyi kısa sürede ve az suda pişirin.
  4. Örneğin diri kıvamda haşlayıp makarnaya ilave edebilirsiniz. Ya da üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek yiyebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Brokoli nasıl saklanır?
  2. Brokoli nasıl pişirilir?
  3. Brokoli hangi mevsimde yetişir?
  4. Brokoli tarifleri
  5. Yemek tarifleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

İştah Artması Neden Olur?
Pastacılık Mutfak Terimleri: Pastacılıkta Kullanılan 35 Terim
Kürt böreği mi? Küt böreği mi?
Termal Suyun Cilde Faydaları Nelerdir?
6 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Öğün Atlamanın Yan Etkileri Nelerdir?