Brokoli Nasıl Pişirilir?
Brokoli nasıl pişirilir? Brokoliden hangi yemekler yapılabilir? İşte, brokoli pişirme yöntemleri:

Brokoli kış aylarıyla birlikte mutfaklarda yerini alır. Kış mevsimi sebzesidir. Dünya’da üretimi en çok Çin’de yapılır. Türkiye’de ise Akdeniz, Ege bölgesinde yetişir. Görüntüsü küçük ağaçları andırır. Besinsel ve sağlıksal faydaları saymakla bitmez. Peki brokoli nasıl pişirilir?


Brokoli Pişirme Yöntemleri

Brokoli pişirme işlemine geçmeden önce brokolinin kalın sapından çiçekleri ayrılır. Brokoli tamamı ile yenilebilir bir sebzedir. Dilerseniz kalın sap kısmını da dilimleyerek kullanabilirsiniz. Brokoli çiçekleri sirkeli su içerisinde 5 dakika bekletilir ve temiz su ile durulanarak pişirme işlemine geçirilir. Pişirme yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:


  1. Haşlama (Blanche etme)


Bir tencereye kaynar tuzlu su koyulur. Su içerisine temizlenmiş brokoli çiçekleri eklenerek haşlanır. Bu sürede ne kadar haşlamak istediğiniz size kalmıştır. Çorbada kullanacaksanız eğer brokoliler dokunduğunuzda dağılana kadar haşlamanız gerekir. Ancak salata da kullanacaksanız biraz dişe gelir şekilde bırakmanız gerekir.

Haşlama ya da blanche edilmiş brokoli ile zeytinyağlı salata, çorba ya da garnitür yapabilirsiniz. 


  1. Mikrodalga Fırında Pişirme


Mikrodalga fırına girebilen bir kabın içerisine yıkanan ve çiçeklerine ayrılan brokoliler yerleştirilir. Kaba su ve tuz koyun, üzerine yağlı kağıt sererek mikrodalga fırında 1-2 dakika pişirilir.

Bu şekilde pişirilen brokolileri salata, güveç ya da makarnalarınıza koyabilirsiniz. 


  1. Buharda Pişirme


Buharda brokoli pişirmek için, tencere içerisine koyulan buharda pişirme aparatına ihtiyacınız var. Tencereye 2-3 parmak uzunluğunda su koyulur. Üzerine buharda pişirme aparatı koyulur ve brokoliler üzerine koyularak kapağı kapatılır. Bu şekilde brokoliler yumuşayana kadar pişirilir. Buharda pişirilen brokolilerin rengi daha canlı, yeşil gözükür. 

Bu şekilde pişirilen brokolileri garnitür olarak ana yemeklerinizin yanında tüketebilirsiniz. 


  1. Soteleyerek Pişirme


Brokoliyi soteleyerek pişirmek için tavanıza yağ alın. Yıkanmış ve iyice kurulanmış brokoli çiçeklerini yağda sık sık karıştırarak soteleyin. 

Soteleyerek pişirilen brokoliler noodle, makarna gibi yemeklerin içerisinde ya da sosla ve baharatla birlikte garnitür ya da salata olarak tüketilebilir.


  1. Fırında Pişirme


Brokoli çiçeklerini yıkayın ve iyice kuruladıktan sonra önceden ısıtılmış fırında pişirmek için fırın tepsisine alın. Brokolileri tuz ve yağ ile tatlandırın. 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. 

Bu şekilde pişirdiğiniz brokolileri garnitür, soğuk veya ılık salatalarda kullanabilirsiniz. 


  1. Izgarada Pişirme


Eğer ızgara da bir yemek yapıyorsanız ya da ızgara ısıttıysanız sıcak ızgarada yıkanmış ve kurulanmış brokoli çiçeklerini arkalı önlü pişirin. 

Bu şekilde pişirdiğiniz brokolileri soslayarak ya da yoğurtla ana öğün ya da yan ürün olarak tüketebilirsiniz. 


Şunlara da göz atın;

  1. Brokoli tarifleri
  2. Brokoli faydaları nelerdir?
  3. Brokoli hangi mevsimde yetişir?
  4. Bakla nasıl pişirilir?
  5. Karnabahar nasıl saklanır?





Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

22 Aralık 2024 Masterchef: İlk Ceketin Sahibi Belli Oldu
Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin
Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?
Yağlamanın Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Pastırma Çiğ Yenir Mi?
19 Aralık 2024 Masterchef'te Neler Yaşandı?