Kahve denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri, Brezilya kahvesidir. Bunun nedeni ise Brezilya'nın dünyanın en büyük kahve üreticisi olarak bilinmesidir. Dünyanın kahve ihtiyacının üçte birini tek başına karşılayan Brezilya, kahve yetiştiriciliği için elverişli bir iklime ve toprağa sahiptir. Gelin, Brezilya kahvesinin tarihteki gelişimini ve özelliklerini daha yakından tanıyalım.
Kahvenin iyi bir gelir kaynağı olduğu fark eden Brezilya, kahve yetiştiriciliği ile devleşmek istemiştir. Ancak ülkenin kendi kahve bitkisi olmadığı için, deniz subayı Francisco de Mello Palheta'nın Guyana'ya gönderilerek değerli kahve tohumlarını kaçırması istenir. Fakat bu durum çok risklidir. Çünkü komşu ülkelerden kahve kaçırmanın bedeli ölümdür. Subay Francisco, Fransız Guyanası'na yaptığı bir ziyarette valinin eşinin kalbini çalmayı başarır. Dönüşte ise sevgilisinden hediye olarak bir buket çiçek gelir. Bu buketin arasında ise uğruna tüm riskleri aldığı kahve tohumları vardır. Brezilya'nın kahve üretiminde yükselişi ise, Portekiz sömürgesi dönemine denk gelir. 19. yüzyılın başında kahve daha çok sevilen bir içecek haline gelmiştir. Artık tüm kesimin rahatlıkla olaşabildiği bir içecek olur. Kahve tohumlarına olan talep ise artar. Brezilya'nın güneydoğu bölgesinin iklim şartları, kahve ekimini olumlu yönde etkiler. Çok geçmeden Brezilya, tüm dünyaya kahve üreten büyük bir ülke haline gelir. En büyük kahve tarlaları ise Pariba'da Sao Paulo ve Rio de Janeiro arasında yer alır. Brezilya kahvesinin hazırlanışı, öğütme şekline göre değişiklik gösterir. Eğer espresso için öğütüldüyse, espresso hazırlama teknikleri kullanılır. Filtre kahve için öğütüldüyse, french press, V60 ve benzeri demleme yöntemleri kullanılarak filtre kahve hazırlanır. Şunlara da göz atın;Brezilya Kahvesinin Tarihçesi
Brezilya Kahvesi Nasıl Hazırlanır?