Bozuk Süt Nasıl Anlaşılır, Süt Ne Kadar Sürede Bozulur?
Sütün bozuk olduğu nasıl anlaşılır? Bozuk süt içilirse ne olur? Süt kaç günde bozulur ve nasıl saklanır? İşte, kalsiyum deposu olarak bilinen sütün bozuk olup olmadığını anlama yöntemleri:

Süt, bebeklikten itibaren en çok tükettiğimiz gıdalardan biridir. Kemik ve kasların gelişimini destekleyen süt, kalsiyum bakımından zengindir. Ancak sütün ömrü çok kısadır. Sütün içinde bulunan mikroorganizmalar, sütteki şekeri tüketmeye başladığında bozulmalar meydana gelir. Ayrıca sütün havayla temas etmesi ve uygun koşullarda saklanmaması da daha kısa sürede bozulmasına yol açabilir. Bozuk süt tüketimi sağlık açısından son derece zararlıdır. Bu yüzden sütün bozulup bozulmadığını test ettikten sonra sağlığınızı tehlikeye atmadan güvenle tüketmek daha doğru olacaktır.

Bozuk Süt Nasıl Anlaşılır?

Sütün bozulup bozulmadığını anlamak için kıvamı, tadı, kokusu ve rengine bakılması gerekir.

  1. Sütün rengi; Normalde beyaz olan sütün rengi sarılaşmaya başladıysa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Sütün bekleme süreci uzadıkça rengi mavi ve kırmızı renge dönüşmeye başlar. Ayrıca sütün üzerinde kendiliğinden köpükler oluşmaya başladıysa, bozulmuş olduğunu gösterir.
  2. Sütün kokusu; Süt bozuldukça kokusu da kötüleşmeye ve ekşimeye başlar. Eğer sütten kötü kokular geliyorsa veya süt balık gibi kokuyorsa, kesinlikle tüketilmemelidir.
  3. Sütün kıvamı; Süt, normalde akıcı bir kıvama sahiptir. Süt bozulmaya başladıkça kıvamı da yoğunlaşır. Çok bekletilen süt, zamanla yoğurt kıvamına döner. Ayrıca bozuk süt pişirildiğinde dibe çöker ya da topaklanmaya başlar.
  4. Sütün tadı; Süt bozulmaya başladıkça tadı acı, yanık veya ekşileşmeye başlar. Eğer sütün tadı her zamankinden farklı geliyorsa, bu durum bozulduğunu gösterir.
  5. Marketten alınan sütün ambalajında bombe varsa, bu durum sütün hava aldığını gösterir. Bu yüzden hiçbir şekilde satın alınmamalıdır.

Süt Ne Kadar Sürede Bozulur?

  1. Pastörize edilmiş günlük süt, buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paket açıldıktan sonra, 2 gün içinde tüketilmesi önerilir.
  2. UHT süt, açılmadan oda sıcaklığında 4 aya kadar muhafaza edilebilir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalı, 3-4 gün içinde tüketilmelidir.
  3. Çiğ süt oda sıcaklığında maksimum 4-6 saat bekleyebilir. Kaynatıldıktan sonra 6-12 saat içinde tüketilmesi gerekir. Çiğ süt buzdolabında 12-24 saat, havasız kaplarda ise 3 gün dayanabilir.

Bozuk Süt İçilirse Ne Olur?

Bozuk sütün tüketimi sağlık açısından çok tehlikelidir. Bozuk süt içilirse gıda zehirlenmeleri ya da bağırsaklarda ağır enfeksiyonlar görülebilir. Bozuk süt herhangi bir tarifin içinde kullanıldıysa da tehlikelidir. Örneğin kek veya kurabiye yapımında kullanılan bozuk süt, mide bulantısı, zehirlenme, baş dönmesi gibi yan etkilere yol açabilir. Zehirlenme belirtileri görülüyorsa ve bozuk süt direkt olarak içildiyse, en kısa sürede doktora başvurmak gerekir.

Şunlara da göz atın;

  1. Süt nasıl saklanır?
  2. Çiğ süt nasıl kaynatılır?
  3. Sütün kötü olduğu nasıl anlaşılır?
  4. Kesilen sütle ne yapılır?
  5. Süt ürünleri yerine ne kullanılır?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Ordu Kahvaltı Mekanları: Ordu'da Kahvaltı Yapabileceğiniz 10 Mekan
Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yenir?
14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk