Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan kıyma, çabuk bozulan besinlerin başında geliyor. Aldığınız kıymanın son kullanma tarihi geçmemiş olmasına rağmen, renginde veya kokusunda farklılıklar varsa, kullanıp kullanmama konusunda şüpheye düşebilirsiniz. Kıyma, yanlış şekilde saklandığında kısa süre içerisinde bozulmaya başlar. Peki, bozuk kıyma nasıl anlaşılır? Çiğ kıyma buzdolabında kaç gün dayanır? Kıymayı nasıl saklamalıyız? Bu soruları sizler için cevapladık.
Kıymanın bozulup bozulmadığını anlamak için uygulayabileceğiniz ilk yöntem rengine bakmaktır. Kıyma uzun süre beklediğinde, rengi grileşmeye başlar ve canlı kırmızı rengi gider. Eğer kıymanın tamamı grileşmişse ve soluk bir görünümdeyse kullanmamanız daha iyi olacaktır.
Kıymanın renginden bozulup bozulmadığını anlamıyorsanız, uygulayabileceğiniz diğer yöntem kıymaya dokunmaktır. İlk olarak ellerinizi yıkayın ve parmak ucunuzla kıymadan bir parça alın. Elinizle hafifçe bastırın. Parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda elinizde cıvık, sıvı bir kalıntı kalıyorsa, kıyma büyük ihtimalle bozulmuş demektir. Taze kıyma, elde yapışkan, cıvık ve sıvı bir kalıntı bırakmaz ve parça parça olur.
Kıymanın bozulup bozulmadığını kokusuna bakarak da anlayabilirsiniz. Kıymadan ekşi bir koku geliyorsa, bozulmaya başladığını gösterir. Eğer kıymanız her zamankinden farklı olarak kesif bir kokuya sahipse çok büyük bir ihtimalle kıyma bozulmuştur.
Kıymayı yeni aldıysanız ve uzun süre bozulmadan saklamak istiyorsanız, aşağıdaki adımları takip etmelisiniz;
Kıymanın tazeliği hakkında en güvenli bilgiyi renginden edinebilirsiniz. Taze kıyma parlak ve kırmızı rengindedir. Kıyma bozulmaya başladığında kararmaya ve grileşmeye başlar. Bu yüzden rengi solan kıymanın tüketilmemesi önerilir. Özellikle kıymanın üzerinde siyah veya yeşil noktalar varsa kıymayı kesinlikle tüketmemelisiniz.
Eğer kıymanız bozulmuş, kötü kokular yaymaya başladıysa, ilk yapmanız gereken kıymayı çöpe atarak evi havalandırmak olacaktır. Bunun yanında ocağa bir bardak su ve bir çay kaşığı tarçın kıyarak kısık ateşte pişirin. Tarçın kokusu kısa sürede kötü kokuyu hapseder ve evin daha güzel kokmasını sağlar.
Kıyma, pişirmeden önce yıkanmaması gereken bir besindir. Kıymayı yıkamak, bakterilerin çoğalmasına yol açabilir. Bu yüzden uzmanlar, kıymanın yıkanmadan tüketilmesini önerir. Ancak, eğer kıymadan kan damlaları akıyorsa bir süzgecin içerisine alabilir ve sudan geçirebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kıymayı sudan geçirdikten sonra en kısa sürede pişirmek ve tüketmektir.
Şunlara da göz atın;