Bottarga Nedir, Nasıl Kullanılır?
Kefal havyarı olarak da bilinen bottarga, özellikle Fransa, İtalya gibi ülkelerde tüketilen bir besindir. Peki, bottarga nedir, nasıl tüketilir? İşte, bottarga hakkında merak edilenler:

Bottarga, genellikle kefal veya ton balığının balık yumurtası kesesinin kurutulmasıyla elde edilen bir lezzettir. Akdeniz ülkelerinde üretilen bottarganın birçok adı vardır ve farklı şekillerde hazırlanır. Bütünüyle işlenen bu besin, uzun bir süre saklanabilir. Butarka ve gelbalder gibi isimlerle bilinen bottarga, yüksek besin değerleri içerir. Hoş ve keskin kokuludur. Afrodizyak etkisi olduğu düşünüldüğü için, az miktarda tüketilmelidir. 

Bottarga yapımında, yumurtlama zamanı gelen kefallerin yumurtaları sağılır ve yıkanır. İçindeki zarlar zedelenmeden usta kişiler tarafından patlatılır. Güneş altında kurumaya bırakılan bu besin, birkaç gün de rüzgarda bekletilir. Ardından balmumuna batırılarak kurumaya bırakılır.

Bottarga Nasıl Yapılır?

Kefal balığının yumurtalarının bulunduğu kese dikkatle çıkarılır. Üstündeki kanı temizlemek için, soğuk suyla yıkanır ve bu kese tuza yatırılır. Ardından tekrar yıkanır ve parmakla kesenin içindeki yumurtalar çıkarılır. Yumurtalar çıktıkça kese tuza bulanır ve bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Yassı bir şekil verilen keseler, güneş altında 2-3 gün bekletilir. Daha sonra rüzgarlı bir alana asılarak 3-4 gün kuruması beklenir. Bu aşamada sineklerin yaklaşmasını önlemek için üzeri tül ile kapatılır. Yumurtalar kahverengiye döndüğünde, sıcak bal mumuna daldırılır ve kabuğun donması beklenir. Tüketileceği zaman dışındaki bal mumu atılır. 

Bottarga Nasıl Yenir?

Bottarga altın veya kahverengidir. Sert olmasına rağmen kuru bir yapıya sahip değildir. 

  1. Genellikle ince ince dilimlenir veya rendelenir. Blini ekmeğinin üzerine veya makarnalara ilave edilir.
  2. Üzerine zeytinyağı ve limon gezdirilebilir. 
  3. Enginar, kuşkonmaz gibi zeytinyağlı sebzelere ilave edilebilir. 
  4. Yoğun tadını almak için, domates salatasının üzerine rendelenebilir. 
  5. Izgara et, çırpılmış yumurta gibi proteinli yiyeceklerde kullanımı da mevcuttur.

Şunlara da göz atın;

  1. Havyar nasıl yenir?
  2. İstiridye nasıl yenir?
  3. Deniz marulu nasıl kullanılır?
  4. Deniz tarağı nasıl yenir?
  5. Deniz hıyarı nasıl yenir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kozalaktan Yılbaşı Süsü Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Sepeti Nasıl Hazırlanır: 6 Farklı Yılbaşı Sepeti Önerisi
Biftek Mantarı Nasıl Pişirilir?
Çay Kaç Kalori: Çay Çeşitleri ve Kalorileri
2024 Google Trends: Dünyada En Çok Aranan Tarifler
Diyabeti Yönetmek İçin En İyi 7 Egzersiz