Baklagiller familyasına ait bir besin olan börülce, taze ve kuru olmak üzere ikiye ayrılır. Karnıkara ismiyle de bilinen börülcenin anavatanı Güney Asya, Hindistan ve Afrika'dır. Sıcak iklim sebzesi olan börülce, A vitamini bakımından zengindir. Bağırsakların düzenli çalışmasını destekler ve kilo vermeye yardımcı olur. Bu yüzden diyet listelerinde tüketimi de mevcuttur.
Taze Börülce Nasıl Saklanır?
- Taze börülce, sebze raflarında maksimum 1 haftaya kadar muhafaza edilebilir. Ancak şoklama işlemi yapılırsa, derin dondurucuda uzun süre saklamak mümkündür.
- Öncelikle börülceyi güzelce ayıklayın ve temizleyin.
- Bu esnada tencerede su kaynatın. Kaynar suyun içerisine doğradığınız börülceleri aktarın ve 3 dakika kaynatın.
- Tencerenin yanına buzlu su kasesi koyun. Kaynayan börülceleri hızlı bir şekilde çıkartarak buzlu suyun içerisine alın.
- 2 dakika buzlu suda tuttuktan sonra kevgir yardımıyla suyunu süzerek çıkartın ve kurumaları için bekleyin.
- Kuruyan börülceleri tek seferde kullanacağınız porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine paylaştırın.
- Poşetin havasını alıp ağzını bağlayın. Börülceleri bu şekilde buzluğa atın.
- Şoklama yapılmış taze börülceleri, derin dondurucuda 10 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Kuru Börülce Nasıl Saklanır?
- Kuru börülce, diğer bakliyatların saklandığı yöntemle saklanabilir.
- Bunun için kuru börülceyi, cam ve vakumlu bir kavanozun içerisine yerleştirin.
- Kapağını hava almayacak şekilde kapatın.
- Kuru ve serin bir ortamda aylarca kuru börülceyi saklayabilirsiniz.
Pişmiş Börülce Nasıl Saklanır?
- Pişirdiğiniz kuru ve taze börülceyi oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmeyin.
- Tencerenin kapağını kapatarak yemeği buzdolabına alın.
- Pişmiş börülce buzdolabında 3-5 güne kadar saklanabilir.
- Ancak oda sıcaklığında bekletme süresi 2 saati geçtiyse çöpe atılmalı ve tüketilmemelidir.
- Pişmiş börülceyi yeterince soğuttuktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup ağızlarını bağlayabilirsiniz.
- Bu şekilde buzluğa atarak 4-6 ay muhafaza etmek de mümkündür.
Börülce Konservesi Nasıl Saklanır?
- Börülce konservesi oda sıcaklığında ve buzdolabında muhafaza edilebilir.
- Börülce konservesi açıldıktan sonra buzdolabına konmalı ve 3-4 gün içinde tüketilmelidir.
- Daha uzun süre saklamak için, açılmış konservedeki börülceler buzdolabı poşetine aktarılmalı ve ağızları bağlanmalıdır.
- Poşetteki börülceler buzluğa atılarak 2 ay boyunca saklanabilir.
Börülce Ne Kadar Dayanır?
- Taze börülce; Buzdolabında 1 hafta, buzlukta 10 ay saklanabilir.
- Kuru börülce; Oda sıcaklığında ve buzlukta aylarca saklanabilir.
- Pişmişe börülce; Oda sıcaklığında 2 saat, buzdolabında 3-5 gün, buzlukta ise 4-6 ay muhafaza edilebilir.
- Börülce konservesi; Açıldıktan sonra buzdolabında 3-4 gün, derin dondurucuda 2 ay boyunca saklanabilir.
Şunlara da göz atın;
- Bezelye nasıl saklanır?
- Patates nasıl saklanır?
- Taze fasulye nasıl saklanır?
- Bamya nasıl saklanır?
- Pişmiş yemekler nasıl saklanır?