Borazan Mantarı Nerede Yetişir, Yenir Mi?
Borazan mantarı nedir? Borazan mantarı nerede yetişir? Borazan mantarı yenir mi, zehirli mi? İşte, borazan mantarı hakkında merak edilen her şey!


Öncelikle şu bilgi oldukça önemli. Doğada yetişen mantarlar birbirlerine çok benzer ve sıklıkla karıştırılabilir. Bu nedenle doğadan topladığınız mantarları yemeyin. Mantar zehirlenmesi oldukça tehlikeli ve ölümcüldür. Bir mantarı güvenli yerden almadan, bir uzmana danışmadan kesinlikle tüketmeyin. Çünkü kişiler ve bünyeleri de farklıdır.

Borazan mantarı, külahı andıran görünümü ve siyah rengi ile alışılmış mantarlardan daha farklıdır. Kenarları yapışkan kıvamlı olan bu mantar, 'ölüm borazanı, trompet mantarı' gibi isimlerle de anılır. Etli bölgesi, baharatlı bir meyveyi andıran borazan mantarı, ağaç diplerinde yetişir. Siyah renkli olduğu için kendini gizler ve bulunduğu topraklarda zor fark edilir. Geçmişi Yunan Mitolojisine kadar uzanan, bolluk ve bereketin sembolü olan bu mantar, yenilebilir ve lezzetli mantar türleri arasında yer alır. Ancak tüketilirken, diğer mantarlarda olduğu gibi dikkat etmek gerekir. Borazan mantarına benzeyen zehirli mantarlar, yenildiğinde ciddi zehirlenmelere ve ölüme yol açabilir.

Borazan Mantarı Nerede Yetişir?

Boyutları 6-15 cm aralığında olan borazan mantarı, genelde meşe, kayın gibi geniş yapraklı ağaçların yer aldığı ormanlarda yetişir. Dünya genelinde Kuzey Amerika, Avrupa, Japonya ve Kore'de bulunur. Ülkemizde ise Ege Bölgesi'nde yetişen bir mantar türüdür. En çok kalkerli yapıdaki topraklara uyum sağlayan bu mantar, fındık bahçelerinde de görülebilir. Genellikle Haziran ve Kasım aylarında toplanır. 


Borazan Mantarı Nasıl Pişirilir?

Borazan mantarı pişirilmeden önce, dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Külah şekli nedeniyle iç kısmında kir, toprak ve atıklar barındırabilir. Bu yüzden mantar ikiye ayrılmalı, tepe kısımları farklı yönlere çekilerek ayırma işlemi yapılmalıdır. Borazan mantarı, sote yapılarak zeytinyağında pişirilebilir. Etli ızgara yemeklerinde kullanılır. Japon pişirme tekniği olan tempura, borazan mantarının yaygın kullanımlarından biridir. Un, su ve süt ile yapılan hamura mantarlar batırılıp çıkartılır ve bol yağda kızartılır. İsteğe göre kurutarak pişirmek de mümkündür. İnce ince dilimlenen mantarlar, pizzanın üzerine de eklenebilir.


Borazan mantarı en çok deniz mahsulleri, pirinç, makarna ve tavuk yemekleri ile uyum sağlar. Domates sosu eklenmeyen pizzalarda tercih edilir. Hamur işlerine aromatik bir tat katar. Ancak diğer mantar türleriyle karıştırılarak yenilmesi önerilmez. Zor bulunduğu için, ekonomik değeri yüksek bir mantardır. 


Önemli Not: Doğada bulunan mantarlar, bilinçsizce tüketilmemelidir. Mantarların zehirli türleri olduğu için, mutlaka güvenilir yerlerden satın alınmalıdır. Eğer mantar tüketiminden sonra zehirlenme belirtileri görülürse, en kısa sürede doktora başvurmak gerekir. Yoksa hayati tehlikeye yol açabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kuzugöbeği mantarı nasıl temizlenir?
  2. Trüf mantarı nasıl tüketilir?
  3. İstiridye mantarı nasıl pişirilir?
  4. Kültür mantarı nasıl yenir?
  5. Kanlıca mantarı nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı