Mutfak Temizliğinde Çok Etkili Olan Boraks Nedir, Nasıl Kullanılır?
Evinizin her köşesinde kullanabileceğiniz boraks nedir? Özellikle mutfak temizliğinde oldukça önemli faydaları olan boraks nasıl kullanılır? İşte, boraksın kullanım alanları:

Konu mutfak temizliği olduğunda ilk aklımıza gelen malzemeler karbonat ve sirke olsa da, bunlara bir yenisini daha ekleyebiliriz: Boraks! Yoğunlaştırılmış borik asitten türeyen sodyum tuzu olarak bilinen boraks, kimyasal özellikler gösteren ve doğada kendiliğinde bulunan bir mineraldir. Sodyum, bor, su ve oksijenden oluşan boraks, un gibi beyaz bir toz haline getirilmiş malzeme olarak satışa sunulur. Asidik olan bu madde, suda çözünebilir bir yapıya sahip. Piyasadaki temizlik ürünlerinin birçoğunda da kullanılan boraks, evde temizliğinde sade bir şekilde de kullanılabilir.

Boraks Nasıl ve Nerede Kullanılır?

  1. Gider tıkanıklıklarını açmak için;

Bir çay bardağı boraksı, lavabo giderinden içeri dökün. Üzerine 1 litre kaynar su dökün ve 10 dakika bekleyin. Ardından tekrar lavaboya sıcak su dökün ve tüm boraksın gitmesini sağlayın. İşte, tıkanan giderleri açmak bu kadar kolay!

  1. Buzdolabı rafları;

1 litre suyu ılıtın. İçerisine 1 yemek kaşığı boraks ekleyin ve karıştırarak çözünmesini sağlayın. Karışıma temiz bir bez batırın ve elinizle sıkarak fazla suyunu süzdürün. Bu bez yardımıyla buzdolabı raflarını ve dışını temizleyebilirsiniz. 

  1. Mutfak tezgahı;

3 yemek kaşığı sirkeye 1 yemek kaşığı boraks ilave edin ve üzerine 3-4 bardak su ekleyin. Karışımı sprey şişesine aktarın ve tezgahtaki lekeli alanlara püskürtün. Lekeler zorluysa, karışımı püskürttükten sonra 5-10 dakika bekletin. Daha sonra temiz nemli bez yardımıyla mutfak tezgahını temizleyin.

  1. Tavan, balkon, dolap küfleri;

Sprey şişesine 1 litre su, 1,5 çay bardağı borak ilave edin ve karıştırın. Küflenen bölgelere bu karışımı sıkın ve 10 dakika bekleyin. Daha sonra temiz kuru bir bez yardımıyla küflü bölgeleri silin.

  1. Halı lekeleri;

1 litre suya, 1 su bardağı boraks ilave edin ve karıştırın. Temiz bezi bu karışıma batırın ve halıdaki lekeli bölgeleri güzelce silin. Özellikle sakız, kahve gibi halıya yapışan lekeleri kolayca çıkarabilirsiniz. Daha sonra duru suyla halıyı durulayın ve kurumasını bekleyin.

  1. Çöp kokusu;

Çöp kutusundan gelen kötü kokulardan kurtulmak için, çöp kutusunu tamamen boşaltın. İçine 500 ml su ve 1/2 su bardağı boraks karışımını dökün. Bu şekilde yardım saat bekledikten sonra, çöp kutusunu duru suyla yıkayın. 

  1. Banyo ve tuvalet temizliği

Boraks karışımını, lavabo, klozet, küvet ve duşakabin gibi alanlara sıkıp nemli bezle temizleyerek, banyo ve tuvalet temizliğinde harikalar yaratabilirsiniz.

Boraks Nerede Satılıyor?

Boraksı, aktarlardan ve eczanelerden kolayca temin edebilirsiniz. Ayrıca açık temizlik ürünleri satan yerlerden de, boraks alabilirsiniz. Ek olarak, güvenilir online satış sitelerinden de bu minerali temin edebilirsiniz. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken nokta, boraksı toz şeklinde almaktır. 

Boraksın Zararları Nelerdir?

Boraks, kimyasal özellikler gösterdiği için kullanım aşamasında çok dikkat etmek gerekiyor. Özellikle alerjik ve hassas bir bünyeniz varsa, boraks kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. 

Boraksın, el ile doğrudan temas etmesi sakıncalıdır ve ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden, ürünü kullanırken ellerinize eldiven takmayı unutmayın. Aynı şekilde bu maddeyi solumak da sakıncalı olabilir. Bu yüzden uzun süre solumamaya ve boraks kullanırken camları açık bırakmaya özen gösterin.

Şunlara da göz atın;

  1. Mutfak eşyaları nasıl temizlenir?
  2. Mutfak masası nasıl temizlenir?
  3. Ahşap mutfak dolapları nasıl temizlenir?
  4. Çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar?
  5. Masa örtüsü lekeleri nasıl çıkar?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?