Bolonez Sos Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
İtalyan mutfağından dünyaya yayılan bolonez sosun püf noktaları nelerdir? İşte, mükemmel kıvamda bolonez sos yapmak için bilmeniz gereken 5 püf noktası:

Bolonez sos (Bolognese sosu), İtalya'nın Bologna şehrine özgü, zengin ve lezzetli bir et sosudur. Geleneksel olarak taze makarnalar (özellikle tagliatelle) ile birlikte veya lazanya gibi fırın yemeklerinde kullanılır. Bolonez sosu, kıyma, sebzeler, domates, beyaz şarap ve süt gibi malzemelerin uzun süre kısık ateşte pişirilmesiyle hazırlanır. Bolonez sosun temel malzemeleri; Kıyma, soğan, havuç ve kereviz, domates püresi, süt veya su, sarımsak, defne yaprağı ve taze otlardır. 

Püf noktalarına geçmeden bolonez sos tarifine de göz atın.

Bolonez Sosun Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Kıyma seçimi

Bolonez sos yapımında çok yağlı bir kıyma kullanmayın. Mümkünse az yağlı bir dana kıyma tercih edin. Ortalama 500 gr kıyma, yeterli olacaktır. Ayrıca kullanacağınız baharatlar da önemlidir. Taze fesleğen, bir çimdik tarçın ve taze çekilmiş karabiber bolonez sosun lezzetini artırır. 

  1. Sıralama önemli

Bolonez sos yapımında sebzelerin hangi sıralamayla pişirildiği de önemlidir. Çabuk pişen sebzeler en son eklenmelidir. Önce soğanlar yemeklik doğranarak kavrulur. Bu aşamada sarımsağı da ekleyebilirsiniz. Ardından rendelenmiş havuç, kıyma, domates püresi ve salça sırasıyla eklenmelidir. 

  1. Makarna suyu

Sosun çok kuru olmasını engellemek için, domates suyu miktarını artırabilir veya doğrudan su ilave edebilirsiniz. Ancak lezzetini ve aromasını artırmak için, makarna haşlama suyunu eklemeniz daha doğru olacaktır. 

  1. Aromalandırın

Bolonez sosun yapımında farklı aromalar kullanmaya dikkat edin. Defne yaprağı, taze fesleğen, kekik, biberiye ve karabiber ekleyebilirsiniz. Bolonez sos yapımında, havuza ek olarak rendelenmiş kereviz kullanarak aromasını artırabilirsiniz. 

  1. Pişirme

Bolonez sos, kısık ateşte yavaş yavaş pişirilmelidir. Bu sayede lezzetli olur. İçinde kullanılan baharatlar ve sebzeler sosa kendi aromasını katar. Çok fazla zamanınız yoksa, bolonez sosu ortalama 30-40 dakika pişirmeniz yeterlidir. Ancak vaktiniz varsa, kısık ateşte 1-2 saat pişirmeniz daha iyi sonuç verir. Uzun sürede pişirecekseniz, su miktarını kontrol etmeyi unutmayın. Yoksa tüm emeğiniz boşa gidebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kolay sos tarifleri
  2. Makarna sosları
  3. Beşamel soslu tarifler
  4. Pesto sos nasıl yapılır?
  5. Gravy sos nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Magnezyum İçeren Besinler: Magnezyum Deposu 10 Besin
Taste Atlas'a Göre Dünyanın En İyi 10 Sosu
Liçi Meyvesi Nedir, Nasıl Yenir?
Orfoz Balığı Yenir Mi?
Bağırsak Gazına Ne İyi Gelir?
20 Ekim 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Açıklandı!