Gülgiller familyasına ait bir bitki olan böğürtlen, mineral ve vitamin bakımından çok zengindir. Genellikle mayıs ayında çiçeklenmeye başlanan böğürtlen, Ağustos ayına kadar toplanıp afiyetle tüketilebilir. Anavatanı Güney ve Batı Avrupa olan böğürtlen, tatlı yapımında kullanılır. Peki, böğürtlen neye iyi gelir? İşte, böğürtlenin faydaları:
Dilerseniz böğürtlenli tarifler sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.
Böğürtlenin Faydaları Nelerdir?
Böğürtlen Nasıl Tüketilmeli?
Böğürtlen, sade bir şekilde tüketilebilir. Aynı zamanda tatlı ve hamur işi tariflerde de kullanılır. Böğürtlenin yaprakları ve meyvesi çay yapımında kullanılabilir.
Böğürtlen Çayı Nasıl Yapılır?
Böğürtlen çayı için, 10 adet böğürtlen ve 1 fincan su yeterlidir. Böğürtlenler çatalla ezilerek suyu çıkartılır. Meyve posası ve suyu kaynar suyun içerisine atılır. 10 dakika daha kaynattıktan sonra böğürtlen posaları süzülür. Elde edilen çay, afiyetle içilir. Günde en fazla 1 fincan tüketilmesi önerilir. Böğürtlen çayı vücudu gevşetir ve sakinleştirir.
Böğürtlen Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?
Kurutulmuş böğürtlen yaprakları, bir cezveye konur. Üzerine kaynar su eklenerek 10 dakika demlenmesi için beklenir. Demlenen çay yaprakları süzüldükten sonra içilebilir. Böğürtlen yaprağı çayı ishali keser ve ağrıları giderir. Bu çay gargara olarak kullanıldığında ağızda oluşan iltihapları giderir. Günde 1 fincandan fazla tüketilmesi önerilmemektedir.
Önemli Not: Böğürtlen yaprakları, suyla birlikte kaynatılmamalıdır. Uzmanlar, böğürtlenin içeriğindeki tanenlerin etkisini azaltmak için böğürtlen yaprağı ile hazırlanan çayın sütle birlikte kullanılmasını önerirler.
Böğürtlenin Zararları Nelerdir?
Böğürtlen ve böğürtlen çayının aşırı tüketilmesi, ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Hiçbir zaman aşırıya kaçılmamalıdır.
Önemli Not: Ciddi ve kronik rahatsızlığı olan kişiler, düzenli ilaç kullananlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler, böğürtlen ve böğürtlen çayını tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Doktorun onaylamadığı hiçbir ürün, kullanılmamalıdır.
Şunlara da göz atın;