Blender, mutfaklarda sık sık kullanılan ve karıştırıcı anlamına gelen bir mutfak ekipmanıdır. Özellikle sıvı ve katı malzemelerin karıştırılarak püre kıvamına gelmesini sağlar. Katı maddeleri parçalayarak öğüten blender, hem zamandan, hem de enerjiden tasarruf etmenizi sağlar. Mutfakta büyük bir kolaylık sağlayan blendera, bilinçsizce konulan malzemeler bu ekipmanın kullanım süresini düşürür ve kısa sürede bozulmasına yol açar. Birçok malzemeyi çırpıp öğütebilse de, blendera koymamanız gereken malzemeleri yazımızda derledik.
Çorbalar, blenderda en çok kullanılan malzemelerden biridir. Ancak çok sıcak çorbayı, doğrudan blendera dökmek, içindeki baskı ve buhar nedeniyle kapağın açılmasına ve çorbanın mutfağın her yerine dağılmasına neden olabilir. Bu durumda yapmanız gereken şey, çorbayı 5 dakika dinlendirip ılıttıktan sonra blenderda çektirmektir. Dondurulmuş meyveler ve buz kalıpları blenderın bıçaklarına ciddi derecede zarar verir. Bu yüzden dondurulmuş meyveleri blendera koymadan önce 10 dakika oda sıcaklığında dinlendirip, çözdürdükten sonra kullanabilirsiniz. Patates püresini blenderda yapmak kötü gözükmese de, aslında sonuç hiç iç açıcı değil. Çünkü blender bıçakları patatesteki nişastanın dışarı çıkmasını sağlar. Bu durumda püreniz hem yapış yapış olacak, hem de sakız kıvamına gelecektir. Blenderın bıçakları kuru malzemeleri öğütmek için çok etkili değil. Ayrıca blendera konulan baharat parçacıkları dipte birikmek yerine havalara uçuşacaktır. Güneşte kurutulan domatesler ve kuru meyveler, blenderdan uzak tutulması gereken malzemeler arasındadır. Bunun nedeni ise, kuru meyve ve sebzelerin blender bıçaklarına kolayca yapışabilmesidir. Bu yüzden hem bıçaklar zarar görür, hem de parçalama işleminden istediğiniz sonucu alamazsınız. Kahve öğütme tekniklerini daha önce sizlerle paylaşmıştık. Kahve çekirdekleri sert yapısıyla blender bıçaklarına zarar verir. Ayrıca parçalama işlemi sonrasında çekirdeklerin boyutları birbirinden farklı olacağı için kahvenin tadı da istediğiniz gibi olmayacaktır. Şunlara da göz atın;