Biyotinin Yan Etkileri Nelerdir?
Vücuttaki yiyecekleri enerjiye dönüştüren biyotin, suda çözünen bir vitamindir. Vücutta depolanmadığı için yemeklerden alınan bu vitamin, takviye olarak da alınabilir. Peki, biyotinin yan etkileri nelerdir? İşte, detaylar:

Sağlıklı insanların çoğunda yeterli biyotin bulunur. Çok fazla biyotin almanın yan etkileri konusunda araştırmalar sınırlıdır ve takviyeler düzenlenmemiştir. Bir doktor tarafından belirtilmedikçe fazladan almamalısınız. Biyotin aynı zamanda B-7 vitamini olarak da bilinir. Yağ asitleri ve glikoz oluşturur. Ayrıca karbonhidratların ve amino asitlerin metabolize edilmesine yardımcı olur ve vücudunuzdaki yağların parçalanmasına yardımcı olur. Bu işlevler biyotini vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi yaratmanın önemli bir parçası haline getirir. Biyotin süt, havuç, somon ve fındık gibi pek çok yiyecek ve içecekte bulunur. Gerektiğinde takviye olarak da alınabilir. Önerilen günlük miktar 30 mikrogramdır.

Biyotinin Olumlu Yan Etkileri Nelerdir?

Biyotin, enerji yaratmanın yanı sıra vücudunuzun bir bütün olarak işlevini sürdürmesi için önemli bir kaynak sağlar. Tüm vitaminler gibi vücudunuzun da sağlıklı kalabilmesi için biyotine ihtiyacı vardır. Biotin bazı tıbbi durumların tedavisinde etkili olabilir. Bu koşullardan bazıları şunlardır:

  1. hipoglisemi
  2. hiperlipidemi
  3. Diyabetli obez hastalarda glikoz kontrolü (krom pikolinat ile birleştirildiğinde)

Bazı insanlar biyotin takviyesi almanın saçlarınızı ve tırnaklarınızı iyileştireceğine inanıyor. Ancak şu anda bunun doğru olduğuna dair çok az tıbbi kanıt var. Biyotinin bu olası faydası konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Biyotinin Olumsuz Yan Etkileri Nelerdir?

Takviye olarak mevcut olsa da biyotin, yalnızca doktorunuzun tavsiyesi üzerine almanız gereken bir şeydir. Çoğu insan düzenli beslenme yoluyla yeterli miktarda biyotin alır. Belirli beslenme veya diğer alışkanlıkların biyotin eksikliğine neden olduğu bazı durumlar vardır. Çalışmalar, sigara içen kadınların vücutlarındaki biyotin metabolizmasını artırabileceğini ve eksikliğe neden olabileceğini bulmuştur. Biyotin eksikliğinin yaygın belirtileri şunlardır:

  1. saç dökülmesi veya incelmesi
  2. yüksek kolesterol
  3. ciltte döküntü
  4. kalp sorunları

Çok Fazla Biyotin Alırsanız Ne Olur?

Çok fazla biyotin önerilen dozajdan daha fazlasıdır. Önerilen bu miktar, yiyeceklerden doğal olarak aldığınız şeyleri de içerir. Yüksek miktarda biotin takviyesi alan ve gereğinden fazla biotin alan bazı bireylerin sağlığı üzerinde olumsuz etkiler gösteren vakalar bulunmaktadır. İnsanların çoğunluğu normal bir diyetle yeterli miktarda biyotin alıyor. Bir doktor tarafından yönlendirilmedikçe biyotin takviyesi almanıza gerek yoktur. Yüksek miktarda biyotin, tiroid hastalığına yönelik laboratuvar testlerinde yanlış pozitif sonuçlar yaratabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Aşırı D vitamininin yan etkileri nelerdir?
  2. Aşırı E vitamini almanın yan etkileri
  3. Aşırı folik asidin yan etkileri nelerdir?
  4. Çok fazla protein tüketmek tehlikeli mi?
  5. Aşırı çinko dozunun işaretleri nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı