Bitkisel Proteinlerin Faydaları Nelerdir?
Bitkisel proteinler, protein bakımından zengin olan meyve ve sebzeleri içerir. Peki, bitkisel proteinlerin faydaları nelerdir? İşte, bitkisel proteinlerin sağlık üzerindeki faydaları:

Protein, amino asitlerden oluşan temel bir yapı ta��ıdır. Hücre büyümesi, onarımı ve genel vücut işlevi için hayati öneme sahiptir ve özellikle çocukların, gençlerin ve hamile kadınların büyümesi ve gelişimi için önemlidir. Protein çeşitli yiyeceklerde bulunur ve günlük diyetinize dahil edilmelidir. Protein hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklardan gelir. Hayvansal proteinler arasında et, balık ve yumurta bulunurken, bitkisel proteinler bakliyat, tofu, soya, tempeh, seitan, kuruyemiş, tohum, belirli tahıllar ve bezelye gibi yiyeceklerde bulunur. Bitki bazlı proteinler yalnızca protein açısından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda lif, vitamin ve mineraller gibi ek besinler de sağlar.

Bitkisel Proteinin Faydaları Nelerdir?

  1. Antioksidan açısından zengin yiyecekler tüketmek, iltihabı azaltmaya ve kalp hastalığı gibi kronik hastalık riskini düşürmeye yardımcı olabilir. Fasulye, mercimek ve kuruyemişlerde bulunanlar gibi çoğu bitki bazlı protein, antioksidan özelliklerine katkıda bulunan flavonoidler ve karotenoidler gibi vitaminler ve fitokimyasallarla doludur. 
  2. Zengin lif içeriği nedeniyle bitkisel protein sindirim için de harikadır. Baklagiller ve tam tahıllar gibi besinler, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik etmeye, faydalı bağırsak bakterilerini desteklemeye ve sindirim bozuklukları riskini azaltmaya yardımcı olabilecek diyet lifi açısından zengindir.
  3. Bitki bazlı gıdalar, hayvansal ürünlere kıyasla sağlıksız yağlar ve kolesterol açısından daha düşük olma eğilimindedir, bu da onları kalp sağlığını iyileştirmek için harika kılar. 
  4. Kilo vermeye çalışıyorsanız bitki proteinleri de faydalı olabilir. Genellikle hayvansal proteinlerden daha doyurucudurlar, bu da daha az yemenize ve daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilir.
  5. Hem hayvansal hem de bitkisel proteinler kas kütlesi oluşturmaya yardımcı olabilir ancak düzenli egzersiz yapmalısınız. Kas büyümesi ve onarımı için gereken tüm temel amino asitleri sağlamak için kinoa, soya ve kenevir tohumu gibi bitkisel proteinli yiyecekler ekleyin. 
  6. Baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar içeren bitki bazlı bir protein diyeti yemek, daha iyi glisemik kontrol ve daha düşük insülin direnci ile ilişkilidir. Ayrıca, genellikle sağlıksız yağlar ve şekerler açısından daha düşüktür ve bu da daha iyi kan şekeri kontrolüne katkıda bulunabilir.

Bitkisel Protein Kaynakları

  1. Mercimek
  2. Nohut
  3. Siyah fasulye
  4. Kinoa
  5. Tofu
  6. Tempeh
  7. Soya fasulyesi
  8. Kenevir tohumları
  9. Chia tohumları
  10. Badem
  11. Bezelye
  12. Yulaf
  13. Ayçiçeği
  14. Spirulina

Şunlara da göz atın;

  1. Protein içeren besinler
  2. Yüksek proteinli kuruyemişler
  3. Hayvansal ve bitkisel proteinlerin farkları
  4. Günde ne kadar protein tüketmeliyiz?
  5. Protein içeren meyveler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler