Bisiklet Sürmenin Faydaları Nelerdir?
Bisiklet sürmek neye iyi gelir, ne işe yarar? Bisiklet sürmenin faydaları nelerdir? İşte, bisiklet sürmenin sağlık ve performans üzerindeki faydaları:

Bisiklet sürmek, çok sayıda fayda sağlayan aerobik egzersizlerden biridir. Bir ulaşım modu olarak kullanılan bisiklet, günlük aktiviteler için tercih edilebilir. Sizi zinde tutan bu harika egzersiz, özellikle küçük yaşlarda başlandığında kas gelişimini önemli ölçüde destekler. Ayrıca yalnızca fiziksel değil, zihinsel olarak da daha sağlıklı bir yaşam tarzına kavuşmanızı sağlar. İşte, bisiklet sürmenin faydaları:

  1. Bisiklet sürmek, kilo vermenize ve kilo yönetimini desteklemeye yardımcı olabilir. Bisiklet binmeye ek olarak yapılan kuvvet ve sprint antrenmanları, metabolizmanızı geçici olarak artırır ve istirahat halindeyken bile daha fazla kalori yakmanızı sağlar.
  2. Bisiklet sürmek, alt bedendeki genel işlevi iyileştirir ve bacak kaslarınızı güçlendirir. Ayrıca kalça kaslarını ve baldırları da geliştirir. Bisiklet performansını artırmak için, haftada birkaç kez squat, lunges gibi halter egzersizleri yapmayı deneyebilirsiniz.
  3. Hareketsiz insanların bile bisiklete binmesi, sağlık açısından çok faydalıdır. Bu yüzden yeni bir egzersize başlamayı düşünüyorsanız, bisiklet sürmeyi deneyebilirsiniz.
  4. Bisiklet sürmek, kardiyovasküler sağlığı artırır. İnme, kalp krizi gibi ciddi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Ayrıca kolesterol seviyesini de düşürür.
  5. Depresyon ve kaygı duygularını hafifletir.
  6. Konsantrasyonu ve farkındalığı geliştirir. Günün yorgunluğunu atmanızı sağlar. 
  7. Bisiklet sürmek, vücuttaki endorfinin salınımını teşvik eder. Böylece stres seviyeniz düşerken kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
  8. Birçok kanser hastası, tedavi sırasında ağrı ve düşük enerji yaşar. Bakım ekibinizle birlikte hazır olduğunuzda bisiklet sürerek kanser tedavisinin yan etkilerini azaltabilirsiniz. Ancak bu egzersize başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
  9. Güne sağlıklı bir şekilde başlamanızı sağlar. Kan dolaşımınızı hızlandırarak sizi uyandırır. Gün içinde daha olumlu seçimler yapmaya meyilli olabilirsiniz.
  10. Düzenli olarak bisiklet sürmek, inme, kalp krizi ve yüksek tansiyon gibi sorunların önlenmesine yardımcı olabilir.
  11. Aslında, çok yakın tarihli araştırmalar, düzenli bisiklet sürmenin diyabetli kişilerde ölüm oranlarını %24 oranında azaltabileceğini ve en az 5 yıl devam edilirse ölüm oranlarını %35 oranında azaltabileceğini öne sürüyor.
  12. Bisiklet sürmek yalnızca sizin için değil, çevre için de en iyisidir. Karbon ayak izinizi azaltmanızı sağlar. Ulaşımda rahatlama sağlar. 
  13. Denge, duruş ve koordinasyonu geliştirir. 
  14. Denge, yaş ve hareketsizlikle birlikte azalma eğilimi gösterir, bu nedenle dengede kalmak hayati önem taşır. İyileştirilmiş denge, düşme ve kırıkların önlenmesinde faydalıdır, bu da yaralanma riskinizi azaltmanıza ve sizi saha dışında tutmanıza yardımcı olabilir.
  15. Eklemleri zorlamadan yoğun bir egzersiz yapmak isteyenler için, en etkili seçeneklerden biridir. 
  16. Bisiklete binmek, kalp atış hızınızı yükseltmenin, kardiyovasküler fonksiyonu iyileştirmenin ve genel zindelik seviyenizi geliştirmenin harika bir yoludur.


Bisiklet Sürerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  1. Bisiklet sürmenin en ciddi dezavantajı, şehir içinde veya kırsal alanlarda meydana gelebilecek kaza riskidir. Bu riski azaltmak için, mümkün olduğunda sakin sokakları tercih edin, bisikletler için ayrılmış şeritleri kullanın.
  2. Her zaman trafik kurallarına uyun. Kavşaklardan ve yoğun alanlardan geçerken dikkatli olun. Kaliteli bir kask ve diğer koruyucu ekipmanları kullanın.
  3. Bisiklet zincirine takılabilecek bol giysiler giymekten kaçının. 
  4. Çok şiddetli rüzgar, hortum, yağmur ve fırtına olduğu günlerde, bisiklet sürmek yerine başka bir aktivite seçebilirsiniz.
  5. Araçların yoğun olduğu kalabalık bir caddeden geçerken, kulaklık takmayın. Bu durum özellikle arkanızdan gelebilecek tehlikeleri önlemek için çok önemlidir. 
  6. Uzun süreli gündüz sürüşleri için, maruz kalan tüm cilt üzerinde güneş kremi kullanın. Özellikle terliyorsanız her 2 saatte bir tekrar uygulayın. UV koruyucu güneş gözlüğü ve şapka takın.

Önemli Not: Bisiklet sürmenize engel olacak bir durumunuz veya rahatsızlığınız varsa, doktorunuzdan yardım alarak yüzme, kürek çekme, merdiven çıkma ve ev içi egzersizlerini deneyebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Yüzmenin faydaları nelerdir?
  2. Köprü hareketi ne işe yarar?
  3. Şınav çekmek neye iyi gelir?
  4. Kobra egzersizinin faydaları nelerdir?
  5. Burpee egzersizinin faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!