Bir beslenme psikiyatristi, bağırsak bakterilerinin hafızayı etkileyen metabolik süreçleri ve beyin iltihaplanmasını nasıl tetikleyebileceğini inceliyor. Mevcut araştırmalar, bağırsak bakterilerini tehlikeye atabilecek, hafızayı ve odaklanmayı zayıflatabilecek gıdalardan kaçınarak bunama olasılığı azaltabileceğimize işaret ediyor. Harvard uzmanına göre, enflamasyonla savaşmak, beyin sağlığı, keskin düşünme ve iyi karar vermeyi desteklemek için, kaçınmamız gereken besinler:
Beyin, hücresel aktiviteleri beslemek için bir şeker şekli olan glikoz formundaki enerjiyi kullanır. Bununla birlikte, yüksek şekerli bir diyet beyinde aşırı glikoza yol açabilir, bu çalışmalar hafıza bozukluklarına ve beynin hafızayı kontrol eden kısmı olan hipokampusun daha az plastisitesine bağlanmıştır .
Genellikle yüksek fruktozlu mısır şurubu şeklinde rafine edilmiş ve eklenmiş şekerlerle dolu fırın ürünleri ve soda gibi sağlıksız işlenmiş gıdaları tüketmek beyni çok fazla glikozla doldurur. Amerikan Kalp Derneği, kadınların günde 25 gram, erkeklerin ise 36 gramdan fazla ilave şeker tüketmemesini öneriyor.
Beyin sağlığı söz konusu olduğunda, yediğiniz kızarmış yiyeceklerin miktarını azaltmak işe yarar. Aslında, 18.080 kişiyi içeren bir çalışma, kızarmış yiyecekler açısından zengin bir diyetin, öğrenme ve hafızada sorunlara yol açabileceğini buldu. Bunun muhtemel sebebi, kızarmış yiyeceklerin beyne kan sağlayan kan damarlarına zarar verebilecek iltihaba neden olması.
Başka bir çalışmada, çok fazla kızarmış yiyecekler tüketen kişilerin depresyon geliştirme riskinin daha fazla olduğu bulunmuştur.
Yüksek karbonhidratlı yiyecekler - örneğin ekmek, makarna ve rafine undan yapılan herhangi bir şey - tadı tatlı olmasa bile, vücudunuz onları şekerle aynı şekilde işler. Glisemik indeks, yiyeceklerin sindirim sırasında parçalandıklarında ne kadar hızlı glikoza dönüştüğünün bir ölçüsüdür; Bir gıda vücutta ne kadar hızlı glikoza dönüşürse, GI sıralaması o kadar yüksek olur. Araştırmalar, kaliteli karbonhidrat tüketen kişilerin, glisemik indeksi yüksek olan karbonhidratları tüketen kişilere göre depresyona yakalanma olasılığının %30 daha düşük olduğunu buldu.
Patates, beyaz ekmek ve beyaz pirincin glisemik indeksi yüksek, bal, portakal suyu ve kepekli ekmeğin glisemik indeksi orta, yeşil sebze, meyve, havuç, nohut ve mercimeğin glisemik indeksi ise düşüktür.
2018'de yapılan bir araştırmaya göre, haftada çok fazla alkol içen kişilerin, ölçülü alkol içenlere göre daha fazla bunama riski taşıdıkları bulunmuştur. Haftada yedi veya günde üç içki içen bir kişi, ağır içici olarak kabul edilir. Alkolün, hem hafızaya, hem de beyin sağlığına birçok zararlı etkisi bulunmaktadır.
Şarküteri dilimleri, salam, sosis, pastırma gibi tütsülenmiş etlerde, koruyucu olarak nitrat kullanılır. Yakın tarihli bir çalışma, nitratların bağırsak bakterilerini, teraziyi bipolar bozukluğa doğru çevirecek şekilde değiştirebileceğini bile öne sürüyor. Beyin sağlığı için, tütsülenmiş ve işlenmiş şarküteri ürünlerinin tüketiminden kaçının.
Şunlara da göz atın;