Çocukluğumdan beri benim de heyecanla beklediğim 11 ayın sultanı geldi. Ramazan ayı benim için hem gelenek ve göreneklerimizin ortaya çıktığı hem de hasret kaldığımız yiyeceklere kavuştuğumuz bir aydır. Uzun saatler aç kaldığımız öğün düzenimizin değiştiği bu dönemde dengeli beslenmenin önemi çok büyük. Ramazan ayında öğün sayımız kısıtlı olduğu için beslenme şeklimiz uzun süren açlık saatleri sebebiyle dengesizleşebiliyor. 2016 yılında bir Japon bilim adamı Yoshinori Oshumi’nin yaptığı araştırmada açlık, vücutta yeni ve daha sağlıklı hücreler elde edebilmek için vücuttaki hasarlı hücreleri temizleyerek (otofaji) vücudumuzu iyileştirir. Oruç tutmak yağ yakımını hızlandırır, mide ve bağırsakları dinlendirir, insülin direncimizi olumlu etkiler ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir. O zaman bu ramazanda öyle bir oruç tutacağız ki hem gelenek ve göreneklerimizi yaşatacağız hem de kendimize sağlık kazandıracağız.
Uzmanından Nefis Tarifler
Malzemeler;
Yapılışı: Tarhanayı biraz su ile açarak 15-20 dk bekletin. Daha sonra tencerede rendelediğimiz havuçları, balkabağını ve zencefili biraz kavuralım. Tuz, karabiber ve pul biberi de havuçlarla birlikte karıştıralım ve üzerine 1 su bardağı kaynar su ekleyerek 5-6 dk pişirelim. Son olarak biraz daha su, et suyu ve suyla açtığımız tarhanayı ekleyelim ve karıştıralım. Kapağını kapatıp kıvam alana kadar çorbamızı pişirelim. Çorbamız koyulaştıktan sonra servis edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: İlk önce bayat ekmekleri maden suyuna yediriyoruz. Daha sonra 1kg kıymanın içerisine 2 adet yumurtayı kırıyoruz ve bayat ekmekleri, baharatları, ince ince doğradığımız kapya biberi, sarımsağı ve maydanozu ekliyoruz. Son olarak biber salçasını ekleyip iyice yoğuruyoruz. Köfte kıvamına geldikten sonra yağlı fırın kağıdına yayıp rulo haline getiriyoruz ve fırında pişiriyoruz. Daha sonra tavaya 1 tk kaşığı zeytinyağı ekleyip önceden rendelediğimiz domatesi ve sarımsağı ekliyoruz. Domatesler biraz piştikten sonra üzerine fesleğen ekliyoruz ve fırından çıkardığımız köfteyi hazırladığımız sosun üzerine dizip biraz daha pişiriyoruz. İftar sofralarının vazgeçilmezi olacak lezzetli mi lezzetli tepsi kebabı tarifimiz hazır. Herkese afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: İrmik, süt ve hurma çekirdeklerini kısık ateşte kıvam alana kadar pişirelim. Muhallebi ılıdıktan sonra içerisine 1 yemek kaşığı bal ve 1 çay kaşığı gül suyu ekleyelim. Ayrı bir tavada ince ince yarım ay şeklinde doğradığımız kırmızı elmaları pişirelim. Pişen elmaları borcamın altına dizelim ve üzerine tarçın serpelim. Daha sonra hazır olan muhallebimizi elmaların üzerine dökelim. Son olarak üzerini nar ve muzla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yazar:
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya
Şunlara da göz atın;