Bir doktora göre 'Ramazan sofralarında olması gereken' 6 yiyecek
Ramazan ayı, sağlıklı beslenmeye dikkat etmemiz gereken zamanlardan biridir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, ramazan ayında sağlıklı beslenmek için önerilerini ve 3 nefis tarifi paylaştı. İşte, uzmanından Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri:

Çocukluğumdan beri benim de heyecanla beklediğim 11 ayın sultanı geldi. Ramazan ayı benim için hem gelenek ve göreneklerimizin ortaya çıktığı hem de hasret kaldığımız yiyeceklere kavuştuğumuz bir aydır. Uzun saatler aç kaldığımız öğün düzenimizin değiştiği bu dönemde dengeli beslenmenin önemi çok büyük. Ramazan ayında öğün sayımız kısıtlı olduğu için beslenme şeklimiz uzun süren açlık saatleri sebebiyle dengesizleşebiliyor. 2016 yılında bir Japon bilim adamı Yoshinori Oshumi’nin yaptığı araştırmada açlık, vücutta yeni ve daha sağlıklı hücreler elde edebilmek için vücuttaki hasarlı hücreleri temizleyerek (otofaji) vücudumuzu iyileştirir. Oruç tutmak yağ yakımını hızlandırır, mide ve bağırsakları dinlendirir, insülin direncimizi olumlu etkiler ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir.  O zaman bu ramazanda öyle bir oruç tutacağız ki hem gelenek ve göreneklerimizi yaşatacağız hem de kendimize sağlık kazandıracağız.

Ramazan Ayında Neler Yapmalıyız?

  1. Sahursuz oruç tutmayın.
  2. İftarla sahur arasında 8-10 bardak su içmeye özen gösterin.
  3. İftar sofranızda mutlaka mide rahatlatıcı, az yağlı bir çorbanız olsun.
  4. Sofraya 1 çeşit çorba, 1 çeşit et yemeği, 1çeşit sebze yemeği, salata ve yoğurt koymaya çalışalım.
  5. Günlük hareketinizi mutlaka artırın. İftardan sonra mümkünse 30-40 dk açık havada yürüyüşü ihmal etmeyin.

Ramazanda Sofralarınızda Olması Gereken 6 Besin

  1. Su
  2. Salata
  3. Kimyon
  4. Rezene
  5. Yoğurt
  6. Hurma

Uzmanından Nefis Tarifler

  1. Mide Dostu Havuçlu Bal Kabaklı Tarhana Çorbası

Malzemeler;

  1. 150 gr bal kabağı
  2. 1 adet orta boy havuç
  3. 4 yemek kaşığı tarhana
  4. 1 çay kaşığı zencefil
  5. 1 çay kaşığı karabiber
  6. 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  7. 2 yk zeytinyağı
  8. 2 su bardağı et suyu
  9. 3 su bardağı kaynamış su

Yapılışı: Tarhanayı biraz su ile açarak 15-20 dk bekletin. Daha sonra tencerede rendelediğimiz havuçları, balkabağını ve zencefili biraz kavuralım. Tuz, karabiber ve pul biberi de havuçlarla birlikte karıştıralım ve üzerine 1 su bardağı kaynar su ekleyerek 5-6 dk pişirelim. Son olarak biraz daha su, et suyu ve suyla açtığımız tarhanayı ekleyelim ve karıştıralım. Kapağını kapatıp kıvam alana kadar çorbamızı pişirelim. Çorbamız koyulaştıktan sonra servis edebilirsiniz.

  1. Doyuran Dr. Ayça Kaya Kebabı Tarifi

Malzemeler;

  1. 1 kg kıyma
  2. 2 dilim tam buğday bayat ekmek içi
  3. Yarım bardak maden suyu
  4. 2 adet yumurta
  5. Baharatlar
  6. 1-2 adet kırmızı kapya biber
  7. 2-3 diş sarımsak
  8. Yarım demet maydanoz
  9. Yarım yemek kaşığı biber salçası
  10. Sosu için:
  11. 1-2 orta boy domates
  12. 1-2 diş sarımsak
  13. Fesleğen
  14. 1 tk zeytinyağı

Yapılışı: İlk önce bayat ekmekleri maden suyuna yediriyoruz. Daha sonra 1kg kıymanın içerisine 2 adet yumurtayı kırıyoruz ve bayat ekmekleri, baharatları, ince ince doğradığımız kapya biberi, sarımsağı ve maydanozu ekliyoruz. Son olarak biber salçasını ekleyip iyice yoğuruyoruz. Köfte kıvamına geldikten sonra yağlı fırın kağıdına yayıp rulo haline getiriyoruz ve fırında pişiriyoruz. Daha sonra tavaya 1 tk kaşığı zeytinyağı ekleyip önceden rendelediğimiz domatesi ve sarımsağı ekliyoruz. Domatesler biraz piştikten sonra üzerine fesleğen ekliyoruz ve fırından çıkardığımız köfteyi hazırladığımız sosun üzerine dizip biraz daha pişiriyoruz. İftar sofralarının vazgeçilmezi olacak lezzetli mi lezzetli tepsi kebabı tarifimiz hazır. Herkese afiyet olsun.

  1. Sağlık Kazandıran Dr. Ayça Kaya Pastası

Malzemeler;

  1. Yarım litre süt
  2. 4 yk irmik
  3. 1-2 adet orta boy kırmızı elma (ay şeklinde doğrayalım)
  4. 6 adet hurma (çekirdeği çıkarılmış, minik küpler halinde doğranmış)
  5. 1yk bal
  6. 1 çay kaşığı gül suyu
  7. 1 adet muz
  8. 2-3 yemek kaşığı nar

Yapılışı: İrmik, süt ve hurma çekirdeklerini kısık ateşte kıvam alana kadar pişirelim. Muhallebi ılıdıktan sonra içerisine 1 yemek kaşığı bal ve 1 çay kaşığı gül suyu ekleyelim. Ayrı bir tavada ince ince yarım ay şeklinde doğradığımız kırmızı elmaları pişirelim. Pişen elmaları borcamın altına dizelim ve üzerine tarçın serpelim. Daha sonra hazır olan muhallebimizi elmaların üzerine dökelim. Son olarak üzerini nar ve muzla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yazar:

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya

instagram.com/draycakaya

Şunlara da göz atın;

  1. Günlük iftar menüsü
  2. Günlük sahur menüsü
  3. İftar için diyet yemekler
  4. Diyet sahur tarifleri
  5. Doyurucu iftar yemekleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Kozalaktan Yılbaşı Süsü Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Sepeti Nasıl Hazırlanır: 6 Farklı Yılbaşı Sepeti Önerisi
Biftek Mantarı Nasıl Pişirilir?
Çay Kaç Kalori: Çay Çeşitleri ve Kalorileri
2024 Google Trends: Dünyada En Çok Aranan Tarifler
Diyabeti Yönetmek İçin En İyi 7 Egzersiz