Bir Diyetisyene Göre Almanız Gereken Ekonomik ve Sağlıklı 9 Gıda
Hem sağlıklı beslenmek, hem de market bütçesini doğru bir şekilde yönetmek zor olabiliyor. Bir diyetisyene göre marketten almanız gereken ucuz ve sağlıklı 9 gıdayı sizlerle paylaşıyoruz.

Market faturalarınızı kısmaya çalışırken, akla gelen ilk şey sağlıksız ve işlenmiş yiyeceklerdir. Ancak doğru bir planlama yaparak bütçenizi zorlamadan sağlıklı gıdalara erişim sağlayabilirsiniz. Ekonomik olarak çok pahalı yiyecekler seçmek yerine, basit ama sağlık açısından uygun gıdalarla leziz tarifler hazırlamak mümkün. İşte, marketten satın almanız gereken gıdalar:

  1. Konserve Domates

Konserve domates, çok yönlü olması sayesinde birçok tarifte güvenle kullanılır. Uzun bir raf ömrüne sahip olan bu domatesler, sulu yemeklerden et yemeklerine kadar oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Öyle ki bazı tariflerde salça yerine kullanmak da mümkündür. Ayrıca konserve domateslerin antioksidan içerikleri, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Konserve domatesler çorbalara, güveçlere, güveçlere ve makarna yemeklerine kolaylıkla eklenebilir.

Bu aşamada daha ucuz bir tüyo vermek gerekirse, domates mevsimi geldiğinde kilo kilo aldığınız domatesleri rendeleyip kaynatarak kendi konserve domateslerinizi hazırlayabilirsiniz. Bu sayede hem ekonomik, hem de sağlık açısından oldukça uygun ürünler elde edersiniz. 

Bakınız; Domates konservesi nasıl yapılır?

  1. Yulaf

Yulaf, besin değerleri bakımından zengin bir gıdadır. Ekonomik olarak satılan yulaflar, özellikle kahvaltılık gevreklere göre daha besleyici bir profile sahiptir. Eğer kilo vermek istiyorsanız, sabah kahvaltılarında meyve veya sütle zenginleştirilmiş yulafı tercih edebilirsiniz. Tam tahıllı yulaf ezmesi, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve tok ve tok kalmanıza yardımcı olan lif bakımından zengindir.

Bakınız; Yulaflı tarifler

  1. Fıstık Ezmesi

Fıstık ezmesi, özellikle kahvaltı ve tatlı yapımında kullanabileceğiniz malzemelerden biridir. Uzun bir raf ömrüne sahip olan fıstık ezmesi, sağlıklı yağlar, E vitamini ve B vitaminleri bakımından harika bir kaynaktır. Bu yüzden kahvaltılarda ilave şeker içeren zararlı besinler yerine fıstık ezmesini tercih edebilirsiniz. Dilerseniz, ev yapımı fıstık ezmesi tarifine göz atarak tamamen doğal bir ezme hazırlayabilirsiniz. 

Bakınız; Ev yapımı fıstık ezmesi

  1. Kuru Fasulye

Kuru fasulye, özellikle sulu yemeklerde kullanılsa da, aslında çorba, salata ve mezelerin içine de eklenebilir. Önemli miktarda lif, demir, folat ve magnezyum içeren kuru fasulye, aynı zamanda harika bir bitki bazlı protein kaynağıdır. Kuru fasulyeyi pişmemiş veya konserve olarak alarak uzun süre kullanabilirsiniz. 

  1. Patates

Ana yemekten çorbaya, salatadan makarnaya birçok tarifte kullanılan patates, her evde bulunması gereken besinlerden biridir. Haşlama, kızartma, fırınlama, ızgara gibi farklı tekniklerle pişirilebilir olmaları, patatesleri çok yönlü bir lezzet haline getirir. Ayrıca patates, vücudumuz için çok önemli olan harika bir potasyum kaynağıdır.

Bakınız; Patatesli tarifler

  1. Mercimek

Vegan ve vejetaryen menülerinde önemli bir yere sahip olan mercimek, bitki bazlı protein kaynağıdır. Genellikle uygun fiyata satılan mercimeğin kırmızı ve yeşil gibi farklı çeşitleri de mevcuttur. Demir ve lif bakımından zengin olan bu besin, çeşitli şekillerde kullanılabilir ve hazırlanması çok kolaydır. Mercimeği köfte, çorba, sulu yemek ve güveç yemeklerinde kullanabilirsiniz.

  1. Meyveler

Vitamin bakımından zengin olan meyveler, ekonomik market alışverişi için mutlaka mevsiminde alınmalıdır. Örneğin yaban mersini, böğürtlen gibi meyveler C vitamini bakımından son derece zengindir. Hem normal, hem de kırmızı meyveleri mevsimindeyken alabilir ve buzlukta saklayabilirsiniz. Eğer bahçeniz varsa, bu meyveleri evde yetiştirerek yıl boyunca çeşitli tariflerde kullanabilirsiniz. Meyveleri uzun süre saklamak için dondurma veya kurutma yöntemlerini tercih edebilirsiniz. 

  1. Konserve Ton Balığı

Ton balığı, özellikle balık tüketimini artırmak ve omega 3 bakımından zengin beslenmek için iyi bir fikirdir. Sandviç ve salatalarda kullanılan ton balığı, protein bakımından da zengindir. Beyin sağlığı için faydalı olan bu besini, uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Bakınız; Ton balığı ile neler yapılabilir?

  1. Yumurta

Birçok evin temel gıda maddesi olan yumurta, başta kahvaltı olmak üzere tatlı, fırın yemekleri ve kızartmaların vazgeçilmezidir. Protein bakımından zengin olmasının yanı sıra bir miktar D vitamini de içerir. Yumurtalar ayrıca göz sağlığını destekleyen ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini azaltan lutein ve zeaksantin antioksidanlarını da içerir.

Bakınız; Nefis yumurta yemekleri

Şunlara da göz atın;

  1. Dünyadaki en önemli temel gıdalar
  2. Bir diyetisyen enerji için yediği besinleri anlattı
  3. İşlenmiş gıda alımını azaltmanın yolları
  4. Bir harvard uzmanı beyne iyi gelen gıdaları açıkladı
  5. Enflamasyona neden olan gıdalar

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?