Bıldırcın Yumurtası Nasıl Yenir, Nasıl Pişirilir? A’dan Z’ye bıldırcın yumurtası
Bıldırcın yumurtasının faydaları nelerdir? Bıldırcın yumurtası nasıl yenir? 1 bıldırcın yumurtası kaç yumurtaya bedel? Bu makalede bir diyetisyenin yanıtları eşliğinde bıldırcın yumurtasına bakıyoruz, ardından Lezzet arşivinden bıldırcın yumurtası nasıl yenir sorusunun yanıtına…

Çocuklara önerilen besinlerin başında gelen bıldırcın yumurtası, protein ve demir bakımından zengindir. Özellikle Asya ülkelerinde kullanılan bu yumurta, hem çiğ, hem de pişirilerek tüketilebilir. Kahvaltı sofralarında kendine yer bulan bu besin, serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur. Diyet listeleri için de uygun olan bıldırcın yumurtasının bir adedi yaklaşık 20 kalori değerindedir. Peki, bıldırcın yumurtası nasıl yenir? İşte, bıldırcın yumurtasının faydaları ve tüketme yöntemleri:

Bıldırcın Yumurtasının Faydaları Nelerdir?

Tavuk yumurtasından sonra en çok bilinen, tüketilen, tercihen yumurta çeşidi bıldırcın yumurtasıdır. Bıldırcın yumurtasının faydaları neler, nasıl tüketilmesi gerekir, kimler yiyebilir ya da kimler yememeli gelin birlikte inceleyelim. Diyetisyen Gülçin Işık, bıldırcın yumurtasıyla ilgili şu bilgileri paylaşıyor:

Öncelikle bıldırcın yumurtasının besin değerine göz atalım.

1 adet bıldırcın yumurtası; 22-25 kkal, 1.83 gram protein, 1.55 gram kadar da yağ içerir. İçerisinde kalsiyum, A vitamini, demir, E vitamini, fosfor, potasyum bulundurur. 5 adet bıldırcın yumurtası 1 adet normal tavuk yumurtası ile aynı kaloriye sahiptir. Ancak kolesterol değeri açısından daha yüksek olacağında, ikame ederken bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yine tavuk  yumurtasına kıyasla daha fazla amino asit içerir.

  1. Protein yönünden zengin olduğundan, hem büyüme gelişme çağındaki çocuklar için, hem sporcular için, hem de diyet yapan bireyler için uygun bir besindir.
  2. Ayrıca bıldırcın yumurtasında cinsel performansın artırılmasında da etkili olduğunu söyleyebiliriz.
  3. İçerisindeki yoğun vitamin, mineral yönünden güçlü bağışıklık sistemini destekler. Böylece soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarla mücadelede koruyu etki gösterir.
  4. Hamilelik döneminde dahi bebeğin gelişimini destekler.  (Doktorunuza danışmadan kullanmayın)
  5. Migren ve baş ağrısı gibi hastalıklarda da faydalı diyebiliriz.
  6. Hücrelerin hızlı onarımına yardımcı olur.
  7. Kemik sağlığında destekleyicidir.
  8. Kansızlık şikayeti olanlar için faydalıdır.
  9. Antioksidan değeri yüksektir. Bu nedenle kansere karşı etkilidir.
  10. Kadınlar; cilt ve saç maskelerinde dahi bıldırcın yumurtası kullanabilmektedir.

Bıldırcın Yumurtası Nasıl Yenir?

  1. Çiğ Tüketilebilir:


Bıldırcın yumurtası çiğ olarak tüketilebilen bir besindir. Bunun için bıldırcın yumurtasını kırıp içmeniz yeterlidir. Ancak tadını hafifletmek için, bir tatlı kaşığı bal ile karıştırarak da içebilirsiniz. Soğuk algınlığı, öksürük ve astıma iyi gelen bıldırcın yumurtası hem aç, hem de tok karna tüketilebilir.

  1. Haşlayarak Tüketilir:


Bıldırcın yumurtası, beyaz yumurta gibi haşlanarak tüketilebilen bir besindir. Besin değerlerinin kaybolmasını önlemek için, haşlanmış bıldırcın yumurtasını sade bir şekilde tüketebilirsiniz.

  1. Sahanda Kızartılarak Tüketilir:


Bıldırcın yumurtasını, tavuk yumurtası gibi sahanda pişirerek de tüketebilirsiniz. İsteğe göre sade veya sebzeli omlet yapımında kullanabilirsiniz. Boyutu küçük olan bıldırcın yumurtalarını bıçak yardımıyla kırabilirsiniz.

  1. Salamura Yapımında Kullanılır:


Yemeklerin yanında sık sık tüketilen turşular, birçok farklı çeşide sahiptir. Bu çeşitlerden biri de bıldırcın yumurtası salamurasıdır. Farklı tohumlarla birlikte sunulan bıldırcın yumurtası, 1 gece buzdolabında bekletildikten sonra afiyetle tüketilir.

Bıldırcın Yumurtası Çocuklara Nasıl Verilir?

Öncelikle bıldırcın yumurtasının 3-4 yaşın altındaki çocuklara verilmesi uygun değildir. 4 yaşın üzerindeki çocuklar ise ancak doktora danışılarak onun önereceği yöntemle tüketebilir. Çünkü yumurta alerjisi de olabilir. Bu nedenle en sağlıklı yöntem, doktoruna danışarak onun önereceği şekilde vermektir.

1 Bıldırcın Yumurtası Kaç Yumurtaya Bedel?

Tavuk yumurtası ve bıldırcın yumurtasının besin değerleri arasında çok önemli farklar yoktur. 4-5 adet bıldırcın yumurtası, 1 adet tavuk yumurtasına eş değerdir.

Bıldırcın Yumurtası ve Süt Karışımı Nasıl Yapılır?

Ses telleri, öksürük ve solunum yolu enfeksiyonları için, 1 adet bıldırcın yumurtasını bardağa kırın. Üzerine 1 tatlı kaşığı bal ve 1 su bardağı ılık süt ekleyip karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı 1 hafta boyunca düzenli olarak içebilirsiniz.

Bıldırcın Yumurtası Nasıl Tüketilir?

İster çiğ, ister pişmiş tercih edebilirsiniz. Çiğ tüketen bireyler genelde ballı süt ile karıştırarak tercih ederler. Pişirecek olanlar ise normal yumurta ile karıştırabilirler. Veya sadece bıldırcın yumurtası tüketecek şekilde tavada pişirilebilir. Kavurma, yeşillikler, füme et, soğan vb. gıdalarla beraber pişirilebilir. Ya da klasik haşlama yöntemini tercih edebilirler.

Bıldırcın Yumurtasını Kimler Tüketmemeli?

3-4 yaşından küçük çocuklara verilmesi önerilmez. Hazımsızlık ya da alerjik reaksiyon yaratabilir. Yine yetişkinlerde de her gün tüketimine bağlı alerji gelişebilir. Haftada 3-4 olacak şekilde tercih edilebilir. Hatta alerji demişken; benim bir çok danışanımda tavuk yumurtasına alerji olabiliyor. Bu durumda alternatif olarak bıldırcın yumurtası öneriyorum. Yine de tekrar söylemekte fayda var; eğer ki alerjik bir vücudunuz varsa doktorunuza danışarak bıldırcın yumurtası tüketmelisiniz.
Bunun yanı sıra kalp ve karaciğer rahatsızlıkları olan bireylerde aşırı tüketimi önerilmez.

Önemli Not: Bıldırcın yumurtasının aşırı tüketilmesi böbrek sağlığı için zararlıdır. Kronik rahatsızlığı olan kişiler, hassas bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler bıldırcın yumurtasını tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Bıldırcın yumurtasının faydaları nelerdir?
  2. Bıldırcın eti nasıl yenir?
  3. Yumurta nasıl haşlanır?
  4. Hindi yumurtası nasıl yenir?
  5. Deve kuşu yumurtası yenir mi?

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin
Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?
Yağlamanın Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Pastırma Çiğ Yenir Mi?
19 Aralık 2024 Masterchef'te Neler Yaşandı?
Dünyanın En İyi Sebze Yemekleri Açıklandı: Türkiye'den 5 Yemek Listede