Biber Dolması Yaparken Bilmeniz Gereken 6 Püf Noktası
Hem yazın, hem de kışın tüketilen biber dolması, Türk mutfağının sevilen lezzetleridir. Kimi sadece pirinçle yapar, kimi ise kıymayla zenginleştirir. İşte, nefis bir biber dolması hazırlamak için bilmeniz gereken püf noktaları:

Yaz mevsiminde pazar tezgahlarında artış gösteren biberler, dolma için en lezzetli gıdalardır. Hem hafifliği, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakan biber dolması, yalnızca yeşil değil, kırmızı ve sarı biberlerle de hazırlanabilir. Genellikle yoğurt eşliğinde servis edilen biber dolması, zeytinyağlı ve kıymalı olmak üzere farklı çeşitlere ayrılır. Hangisini seçerseniz seçin, biber dolması yaparken bilmeniz gereken bazı tüyolar var. Bu tüyoları dikkate alarak herkesi kendine hayran bırakan dolmalar hazırlamak mümkün.

Biber Dolmasının Püf Noktaları Nelerdir?


  1. Zeytinyağlı mı, kıymalı mı?

İlk olarak dolmanızı zeytinyağlı mı, yoksa etli mi yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Eğer etli yapacaksanız, kıymanın yarım yağlı olmasına dikkat edin. Kıymalı harcı, eti pişirmeden hazırlayın. Dolmanın harcını hazırlarken pirinci yıkamak ve bir süre suda bekletmek de önemli bir detay. Bu sayede pişirme aşamasında pirinçler yumuşacık olacaktır.

  1. Harcı kavurun

Zeytinyağlı dolma yapacaksanız, her şeyi çiğden kullanabilirsiniz. Ancak biz, soğan ve pirinçleri önceden kavurmanızı öneriyoruz. Soğanları kavurunca lezzeti artacaktır. Aynı zamanda pirinçleri kavurmak, dolmanın iyi pişmesini sağlar ve dirilik kalmaz. Damak zevkinize göre dolmalık fıstık ve kuş üzümü de ekleyebilirsiniz. Bu aşamada en önemli püf noktası ise, harca az miktarda şeker ilave etmek.

  1. Dolma seçimi

Nefis bir dolma için, ince kabuklu biberler seçmeniz gerekiyor. Bu aşamada dolmalık biber nasıl seçilir yazımızdan yardım alabilirsiniz. Bilmeniz gereken en temel şey, dolmanın cinsiyetidir. Biberin altındaki yumrulardan dişi mi, yoksa erkek mi olduğunu anlayabilirsiniz. 4 yumrulu dişi biberler, daha ince kabukludur ve dolma yapımı için idealdir. İsteğe göre sadece yeşil yerine kırmızı ve sarı biber de kullanabilirsiniz.

  1. Kapak kullanın

Dolma harcını hazırladıktan sonra, ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Ardından iç harcı dolmalara dikkatlice yerleştirin. Dolmanın içini tamamen sıkıştırmayın. Bunun yerine 1 parmak boşluk bırakın ve biberin üst kısmı ve domates kullanacak kapak yapın. Dolmaları doldurduktan sonra üzerini kapağıyla kapatın ve tencereye sıkı olacak şekilde dizin.

  1. Dolmaları soslayın

Bu aşamada, zeytinyağı ve limonu karıştırarak bir sos hazırlayın ve dolmaların üzerinde gezdirin. Tencerenin yarısına su doldurduktan sonra, dolmaların üzerine tabak koyarak kapatın.

  1. Kontrollü pişirin

Orta ateşte pişen dolmayı, arada kontrol edin. Suyu bitip pirinçler şiştiğinde, dolmanız hazır demektir. Kapağı aralık bırakarak soğutun. Pişirme işleminden sonra da üzerinde zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Dilerseniz, dolmayı 20 dakika tencerede pişirdikten sonra, 10 dakika fırında pişirerek daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.

Bakınız; Zeytinyağlı biber dolması

Şunlara da göz atın;

  1. Biber dolmasının yanına ne gider?
  2. Kokusuz karnabahar için püf noktaları
  3. Mücver hazırlamanın püf noktaları nelerdir?
  4. Makarna haşlamanın püf noktaları
  5. Zeytinyağlı yaprak sarmanın püf noktaları

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı