Adım Adım Bezelye Nasıl Saklanır?
Bezelye dondurucuda nasıl saklanır? Bezelye dondurucuya çiğ konur mu? Şoklama işlemi nasıl yapılır? İşte, çiğ ve pişmiş bezelyeleri saklama yöntemleri:

Türk mutfağında sık sık kullanılan bezelye, en sevilen sebzelerden biridir. Genellikle yaz aylarında pazar tezgahlarındaki yerini alan bu besin, garnitür olarak da kullanılır. Ancak bu sebzeye dört mevsim boyunca ulaşmak mümkün olmadığı için, genelde kış ayları için dondurucuya atılarak muhafaza edilir. Bezelyeyi dondurucuda saklamak için hem çiğ, hem de pişmiş olarak kullanabilirsiniz. 

Bezelye Dondurucuda Nasıl Saklanır?

  1. Öncelikle bezelyeleri güzelce bol su ile durulayın ve kirlerinden arındırın.
  2. Daha sonra uç kısımlarına hafifçe bastırın ve baş parmağınızla ortasına bastırarak ortadan açılmasını sağlayın.
  3. Bezelyenin içindeki temiz taneleri bir kabın içerisine aktarın.
  4. Bezelyeleri tek seferde pişireceğiniz şekilde porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetine doldurun.
  5. Hava almayacak şekilde ağzını kapatın ve bezelyeleri buzluğa yerleştirin.
  6. Ancak bu yöntemde bezelyeler zamanla besin değerini kaybeder, rengi soluklaşır ve kötü bir koku yaymaya başlayabilir. Bu yüzden şoklama işleminden geçirerek dondurucuya atmak daha uygun olacaktır.


Bezelyeye Şoklama İşlemi Nasıl Yapılır?

  1. Şoklama işlemi için tencerede su kaynatın. Mutfak tezgahına bir kap çıkartın ve içerisine soğuk suyla buz doldurun.
  2. Ayıkladığınız bezelyeleri önce kaynar suya atın ve 2 dakika bekletin.
  3. Ardından kevgirle çıkartarak buzlu suyun içerisine aktarın ve 2 dakika bu şekilde bekletin.
  4. Daha sonra suyunu süzerek bezelyeleri fırın tepsisinin üzerine yayın ve kurumalarını bekleyin.
  5. Bezelyeler tamamen kuruduğunda buzdolabı poşetlerine pay edin ve ağızlarını bağlayın.
  6. Bu şekilde buzluğa atarak 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
  7. Ancak bezelyelerin tamamen kuruduğundan emin olun. Eğer tek bir bezelye tanesi bile ıslak kalırsa, raf ömrü kısalacaktır.

Bezelye Ne Kadar Süre Dayanır?

Bezelye, oda sıcaklığında maksimum 1 gün dayanır. Buzdolabında 7 güne kadar tazeliğini korur ancak en kısa zamanda tüketilmesi gerekir. Buzlukta ise ortalama 10-12 aya kadar muhafaza edilebilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kabak nasıl saklanır?
  2. Nar nasıl saklanır?
  3. Patates nasıl saklanır?
  4. Maydanoz nasıl saklanır?
  5. Patlıcan buzlukta nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri