Bezelye Hangi Mevsimde Yetişir?
Bezelye yazın mı yetişir, kışın mı? Bezelye hangi iklimde yetiştirilir? İşte, yemeklerde sık sık kullanılan bezelye çeşitleri ve hasat dönemleri:

Baklagiller familyasına ait bir bitki olan bezelye, yeşil kabuklara ve tanelere sahiptir. Bezelyenin yalnızca taneli kısımları tüketilir. Anavatanı Batı Asya ve Avrupa olan bezelye, bahçe bezelyesi, tarla bezelyesi gibi farklı çeşitlere sahiptir. Bezelye nişasta, antioksidan, lif, protein ve karoten oranı yüksek olan bir sebzedir. Hem yemeklerin, hem de çorbaların içerisinde kullanılan bu besin, kurutularak, dondurularak veya konservesi yapılarak tüketilebilir. 

Bezelye Hangi Bölgede Yetişir?

Bezelye, dünyada en çok Rusya, Kanada ve Çin de yapılır. Türkiye, bezelye üretiminde 6. sırada yer almaktadır. Türkiye'de en çok bezelye üretimi İzmir, Adana, Hatay, Balıkesir ve Bursa'da yetiştiriliyor. Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi bezelye üretiminin yapıldığı bölgeler olarak biliniyor.



Bezelye Hangi İklimde Yetişir?

Bezelye, nemli, ılık, yağışlı ve serin iklimlerde yetişen bir bölgedir. Fazla yağış aldığında rengi koyu yeşile kaçar. Bezelyenin yetiştirildiği yerdeki hava sıcaklığının -5 derece altına düşmemesine gerekir. Aksi takdirde bitki donar. Bezelye, 4-10 derece arasında çimlenmeye ve gelişmeye başlar.

Bezelye Hangi Toprakta Yetişir?

Bezelye, toprak yönünden fazla seçici değildir. Kireçli toprağı sever. Bol humuslu, süzek, milli-tınlı veya killi tınlı topraklarda bitkilerden daha fazla verim alınabilir. Toprağın asiditesinin yüksek oluşuna karşı oldukça duyarlıdır. Toprağın pH'ı 5,5-6,7 arasında olmalıdır. Bezelye, özellikle yaz aylarında toprağı nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Aksi takdirde toprak kurursa verim düşebilir.

Bezelye Hangi Mevsimde Yetişir?

Bezelye, yaz sebzesidir. Mayıs ayından başlayarak yazın sonuna kadar hasat edilebilir. Ancak bezelyenin çeşidine göre hasat dönemi farklılık gösterebilir. Bezelyenin; Araka bezelyesi, sultani bezelye, bahçe bezelyesi, tarla bezelyesi ve sırık bezelyesi gibi farklı çeşitleri mevcuttur.

  1. İlkbahar aylarında ekilen bezelyeler, 12-16 hafta sonra hasat edilebilir.
  2. Sonbahar aylarında ekilen bezelyeler, 32 hafta sonra hasat edilmeye başlanır.


Şunlara da göz atın;

  1. Limon hangi mevsimde yetişir?
  2. Patlıcan hangi mevsimde yetişir?
  3. Enginar hangi mevsimde yetişir?
  4. Havuç hangi mevsimde yetişir?
  5. Üzüm hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı