Beyaz Sirkenin Hiç Bilmediğiniz 8 Kullanım Alanı
Beyaz sirke, normal sirkeden daha farklı bir yapıdadır. Peki, beyaz sirke nerelerde kullanılır? İşte, beyaz sirkenin hiç bilmediğiniz 8 farklı kullanım alanı:

Beyaz sirkesi, asetik asit ve sudan oluşan fermente edilmiş bir sıvıdır. Genellikle ev temizliğinde, turşu yapımında ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan bu sirke, köklü bir geçmişe sahiptir. Elma sirkesi, üzüm sirkesi gibi sirkeler meyvelerin fermantasyonundan elde edildiği için asit oranları düşüktür ve içilebilir bir tada sahiptir. Ancak beyaz sirke %20 oranında asetik asit içerir ve insan tüketimi için uygun değildir. Bu yüzden doğrudan içmek yerine temizlik gibi farklı alanlarda kullanımı mevcuttur. 

Beyaz Sirkenin Kullanım Alanları Nelerdir?

  1. Kireç çözücü

Beyaz sirke, kireç çözücü özelliklere sahiptir. Bu yüzden, kettle, çaydanlık, ütü tabanı gibi kirecin sık sık rastlandığı alanlara uygulanabilir. Beyaz sirkeyi bir kovaya alın. Temizlik bezini bu kovaya batırın ve kireçli yüzeyleri bez yardımıyla silin. 10 dakika bekledikten sonra, kireçli eşyaları bol suyla durulayın. 

  1. Temizleyici

1 su bardağı beyaz sirke ve 1 su bardağı suyu karıştırın. Seyrelttiğiniz bu karışıma temiz bir bez batırın. Tüm yüzeyleri bu karışım ile silin. Ardından durulamayı veya nemli bez ile üzerinden tekrar silmeyi unutmayın. 

  1. Lavabo açıcı

Beyaz sirke, yüksek asidik özelliği sayesinde tıkanan lavaboların açılmasına yardımcı olabilir. Lavaboya 2 tatlı kaşığı karbonat dökün. Üzerine beyaz sirke ekleyerek köpürmesini sağlayın. Birkaç dakika bekledikten sonra, lavabo giderine 1 litre sıcak su dökün. 

  1. Bulaşık makinesi temizleyicisi

Makinenin içerisine beyaz sirke ve su karışımından oluşan bir kap ekleyin. Makineyi boş haldeyken hızlı programda çalıştırın. Beyaz sirke, makinede biriken kireç ve kötü kokuları kısa sürede giderir. Ancak beyaz sirke, çok sık kullanılırsa makineye zarar verebilir. Bu yüzden 2-3 ayda bir kez uygulamanız yeterli olacaktır. 

  1. Parlatıcı

Beyaz sirke, metal yüzeyler başta olmak üzere birçok yüzeyde parlatma özelliğine sahiptir. Beyaz sirke ve suyu karıştırın. Yüzeyleri bulaşık süngerinin yumuşak tarafı yardımıyla güzelce silin. Daha sonra temiz suyla durulamayı unutmayın. 

  1. Koku giderici

Beyaz sirke asidik yapısıyla kötü kokuları kısa sürede yok eder. Hoş olmayan kokularla karşılaştığınızda beyaz sirkeyi bir kaseye koyun ve bu alanda bekledin. Sirke, kötü kokuları çekerek ortamın ferahlamasını sağlar. 

  1. Böcek kovucu

Özellikle havalar ısınmaya başladığında ortaya çıkan karınca ve böceklerden beyaz sirke yardımıyla kurtulabilirsiniz. Bir sprey şişesine eşit oranda beyaz sirke ve suyu alın. Şişeyi hafifçe çalkaladıktan sonra, böceklerin çıkabileceği alanlara sıkın. Özellikle tezgah altı, dolap altı, pencere kenarı gibi alanlara sıkarak karınca ve böceklerin içeri girmesini önleyebilirsiniz.

  1. Saç durulama suyu

Kepek sorunuyla mücadele etmek için, beyaz sirkeden yardım alabilirsiniz. 1 çay bardağı beyaz sirkeyi, 4 su bardağı ılık suya ekleyin. Saçınızı şampuanlayıp yıkadıktan sonra, bu su ile durulayın. Ancak asidik yapısı sebebiyle bu işlemi 2 ayda bir olacak şekilde tekrarlayın. Aksi takdirde saçlarınız yıpranabilir. Sirkeli sudan sonra temiz suyla tekrar durulama yapmayı unutmayın.

Not: Herhangi bir alerjiniz veya saç hastalığınız varsa, bu yöntemi uygulamayın.

Beyaz Sirkenin Zararı Var Mı?

  1. Doktorunuza danışmadan beyaz sirkeyi ağız yoluyla tüketmeyin, yiyecek ve içeceklere eklemeyin. Aksi takdirde mide yanması, mide bulantısı gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
  2. Beyaz sirke, fazla asitli bir yapıda olduğu için ağızdan tüketilmeye uygun değildir. Tüketilmesi, diş minesini aşındırır ve çürümelere neden olur.
  3. Ağız yoluyla tüketilmesi halinde boğaz yanması ve boğaz tahrişine yol açar. 
  4. Beyaz sirke, cilt maskelerine eklenmemeli ve cilde uygulanmamalıdır. Ciltte kızarıklık, tahriş ve kaşıntılara sebep olabilir. 
  5. Beyaz sirke ilaçlarla etkileşime girebildiği için, tüketilmesi halinde ciddi yan etkilere yol açabilir. 
  6. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılması kesinlikle önerilmez. 

Not: Beyaz sirkeyi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Temizlik alanında kullanırken aşırıya kaçmamaya özen gösterin.

Şunlara da göz atın;

  1. Mutfakta sirkeyle temizlemeniz gereken yerler
  2. Tuzun kullanım alanları
  3. Pirincin kullanım alanları
  4. Zeytinyağının kullanım alanları
  5. Pişirme kağıdının kullanım alanları

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Salataları: Yeni Yıla Özel 40 Yılbaşı Salatası Tarifi
Yılbaşı Pilavları: Yılbaşı İçin 35 Nefis Pilav Tarifi
Yılbaşı Aperatifleri: Yılbaşı Sofralarına Özel 52 Pratik Aperatif Tarifi
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif
24 Aralık 2024 Masterchef: 3. Ceketin Sahibi Belli Oldu