Bilinçli ve sağlıklı beslenmenin önemi her geçen gün artıyor. Peki, şekil şekil olan sebze ve meyvelerin taze olup olmadığı nasıl anlaşılır? Yumurtanın çürük olduğu nasıl anlaşılır? Et ürünlerinin bayat olduğunu nereden anlarız? Yiyeceklerin taze mi bayat mı olduğunu anlamanın püf noktaları nelerdir? İşte, besinlerin taze olup olmadığını anlamak için en etkili ve basit yöntemler:
Diri görüntüsü kaybolmaya başlamış, solgun ve sararan yeşillikler artık bozulmaya yüz tutmuştur. Özellikle sararan yeşillikler, besin değerlerini de önemli ölçüde kaybetmiştir. Bu yüzden alışveriş esnasında sararan, yaprakları çürüyen ve solgun görünen yeşilliklerden uzak durmalısınız.
Taze fasulyenin taze olduğunu anlamak için, ortadan kırmanız gerekir. Eğer fasulye kolayca kırılıyorsa ve 'çıt' sesi geliyorsa, bu fasulyenin taze olduğunu gösterir. Esnemeyen ve zor kırılan fasulyeler bayatlamaya başlamıştır.
Brokoli sararmaya başladıysa ve karnabaharın üzerinde kahverengi lekeler oluşmaya başladıysa, bu onların bayatlamaya başladığını gösterir. Özellikle brokoli, tazeyken çok canlı bir renktedir.
Patatesin kabuğu yeşile dönmeye başladıysa, satın almamanızda fayda var. Çünkü kabuğun yeşile dönmesi, patatesin içeriğindeki bazı maddelerin bozulmasına neden olur. Patates kabuğundaki yeşillenme koyulaştıkça zehirlenme ihtimali de artar. Özellikle bağışıklığı zayıf olan kişilerde ve hassas bünyelerde ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.
Muzun kabuğunun kahverengiye dönmesi, içeriğindeki şeker oranının yükseldiğini ve besin değerinin düştüğünü gösterir. Bu da muzun tazeliği kaybetmeye başladığını gösterir.
Kuru soğan alırken nemlenmiş, yumuşak, kötü kokulu ve filizlenmiş olan soğanlara dikkat etmek gerekiyor. Dışı normal görünse bile, normal soğan kokusundan daha kötü bir koku geliyorsa, bu durum içinin çürümeye başladığının göstergesidir. Aynı şekilde soğanın filizlenmesi de, uzun süre bekletildiği anlamına gelir. Ayrıca soğan kabuğunun renginin yeşile dönmemiş olması da önemlidir.
Süt ve süt ürünlerinin satıldığı yerin ısısının 4 santigrat derecenin altında olmasına özen gösterilmeli. Aksi halde mikroorganizmalar hızlı bir şekilde üreyerek besinlerin tazeliğini bozuyor.
Dondurulmuş gıda alacağınız zaman, üzerinde buz taneleri olup olmadığına bakın. Eğer buz taneleri varsa, almayın. Bu durum ürünün çözülüp tekrardan dondurulduğunu gösterir. Dondurulmuş gıda reyonundan alacağınız ürünlerin, -18 santigrat derecede muhafaza ediliyor olmasına özen gösterin.
Paketlenmiş hazır dondurma paketlerinin dışında buz tanecikleri varsa, bu durum dondurmanın daha önce eridiğini ve tekrar dondurulduğunu gösterir. Bu da dondurmanın kimyası için oldukça zararlıdır.
Parçalara bölünerek belirli kaplarda satılan etler, kanlı, fazla sulu, ezilmiş, aşırı yumuşamış, doğal renginin dışında yeşil ve sarı gibi renk değişimlerine sahipse, bu ürünleri satın almayın.
Balık, en hızlı bozulan besinlerden biridir. Balık alırken tazeliğini anlamak için, parmağınızla karnına bastırın. Eğer eski haline geri dönmüyorsa, balık bozuk demektir. Balığın tazeliğini anlamanın yollarından biri de gözlerine bakmaktır. Balığın gözleri ne kadar parlak ve canlı duruyorsa, balık o kadar tazedir. Aynı zamanda balığı kafasından tuttuğunuzda kuyruğu tavadaki gibi dimdik durmalı, solungaç kapakları kapalı olmalı.
Tavuk ürünleri, çok kısa sürede bakteri ürettiği için bozulduğunda bulaşıcı ve ölümcül hastalıklara yol açabiliyor. Tavuk alırken renginin normal ve diri olmasına, kendi kokusunun dışında anormal bir koku olmamasına, göğsüne bastırdığınızda eski şeklini almasına dikkat edin. Ayrıca sulu ve gevşek görünüme sahip olan tavukları almamaya özen gösterin.
Yumurta satın alırken buzdolabında muhafaza ediliyor olmasına özen gösterin. 4 santigrat derecenin üzerindeki ısıda bekletilen yumurtalar, mikroorganizmaların üremesine olanak sağlar. Ayrıca yumurta alırken üzerinde küçük de olsa çatlak olmamasına ve kirli olmamasına dikkat edin.
Konserve alırken tabanı ve kapağı kabarmamış olmasına dikkat edin. Kabaran ve bombeli olan konserveler, hava almış ve tazeliğini kaybetmiş olabilir. Ayrıca ürünlerin eskimemiş olmasına ve etiketine mutlaka bakın.
Şunlara da göz atın;