Bektaşi Üzümünün Faydaları Nelerdir?
Bektaşi üzümü nedir, neye iyi gelir? Bektaşi üzümünün faydaları nelerdir? İşte, mutfaklarda kullanılmasıyla bilinen bektaşi üzümünün faydaları, besin değerleri ve kullanımı:

Bektaşi üzümü, Frenk üzümü familyasına ait bir meyvedir. Avrupa, Afrika ve Kafkasya'da yetişen bu meyve, doğada çalı formunda büyür. Sert ve keskin dikenlere sahiptir. Çiçekleri çan şeklinde olan bu üzüm, kümeler halinde bulunur. Genellikle yeşil renkte olsa da, kırmızı, sarı, mor ve beyaz çeşitleri de vardır. Ülkemizde en çok Kuzey Trakya, Kuzey Anadolu gibi yerlerde yetişir. Haziran ayında olgunlaşan Bektaşi üzümü, mutfaklarda kullanılabilir.

Bektaşi Üzümünün Faydaları Nelerdir?

Hint bektaşi üzümünün çeşitli potansiyel faydaları vardır, ancak bu olası etkilerin çoğunun doğrulanması için insanlarda daha yüksek kalitede çalışmalara ihtiyaç vardır.

  1. Sık mide yanması ile karakterize olan gastroözofageal reflü hastalığı olan kişilerde bektaşi üzümü tüketmenin etkileri araştırıldı. Araştırma sonuçları, bektaşi üzümünün mide yanması ve kusma şikayetlerini azalttığını ortaya koydu. 
  2. Yüksek C vitamini içeriği nedeniyle Hint bektaşi üzümünün bazı umut verici yaşlanma karşıtı faydaları olabilir. C vitamini, hücresel hasarı önlemeye yardımcı olabilecek bir antioksidandır ve vücudunuzun doğal yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
  3. Antioksidan aktivitesine ek olarak Hint bektaşi üzümü, cildinizde ve yumuşak dokularınızda sağlam ancak esnek protein matrisi oluşturan kolajenin parçalanmasını önlemeye yardımcı olabilir.
  4. Hint bektaşi üzümü özü, Tayland'da saç büyümesini desteklemek için yaygın olarak kullanılmaktadır ve bazı kanıtlar, bunun saç dökülmesine katkıda bulunan bir enzimi engelleyebileceğini göstermektedir.
  5. Test tüpü çalışmalarında, Hint bektaşi üzümü özütü, göz hücrelerinin mitokondriyal sağlığını iyileştirerek yaşa bağlı maküler dejenerasyona (AMD) karşı koruma sağladı.
  6. Hint bektaşi üzümü özleri kalp hasarıyla ilişkili oksidatif hasara karşı koruma sağlayabilir. Bu, çeşitli hayvan araştırmalarında belirtilmiştir.
  7. İnsan çalışmaları, Hint bektaşi üzümünün, kalp hastalığının gelişiminde önemli bir faktör olarak kabul edilen iltihabı önemli ölçüde azaltabildiğini belirtmiştir. Kandaki yağ seviyelerini normalleştirir. İnsan çalışmaları, Hint bektaşi üzümü takviyesi sonrasında düşük trigliserit ve toplam ve LDL (kötü) kolesterolün yanı sıra HDL (iyi) kolesterolün artması dahil olmak üzere kan yağ profillerinde iyileşme gözlemledi.

  1. Hint bektaşi üzümü, yüksek tansiyonun azaltılmasına yardımcı olabilir. 
  2. Hayvan çalışmalarında Hint bektaşi üzümünün kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bu etkiler aynı zamanda 32 kişi üzerinde yapılan küçük bir çalışmada da not edilmiştir. Bu kan şekeri düşürücü etkileri göz önüne alındığında, Hint bektaşi üzümü tip 2 diyabetin önlenmesinde ve tedavisinde rol oynayabilir.
  3. Sıçanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, Hint bektaşi üzümü özütü, yüksek yağlı bir diyetin veya karaciğer için toksik olan bir madde olan N-nitrosodietilaminin neden olduğu karaciğer hasarına karşı koruma sağladı. Bu muhtemelen anti-inflamatuar ve antioksidan aktivitesinden kaynaklanmaktadır.
  4. Son olarak Hint bektaşi üzümü, C vitamini içeriğinden dolayı bazı bağışıklık güçlendirici etkilere sahip olabilir. 

Bektaşi Üzümünün Yan Etkileri Nelerdir?

Anti-trombosit özellikleri nedeniyle Hint bektaşi üzümü kanınızı inceltebilir ve normal kan pıhtılaşmasını önleyebilir. Kanama bozukluğunuz varsa veya kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız Hint bektaşi üzümü yemeden, çay olarak içmeden veya takviye olarak almadan önce sağlık uzmanınızla görüşmelisiniz. Bu kanama riski nedeniyle ameliyat öncesinde bektaşi üzümü almayı da bırakmalısınız. Ayrıca kan şekeri düzeylerini düşürebileceğine dair bazı kanıtlar da vardır; dolayısıyla tip 1 veya tip 2 diyabetiniz ya da diğer kan şekeri yönetimi koşullarınız varsa buna dikkat etmelisiniz. Hamileyseniz, emziriyorsanız veya hamile kalmaya çalışıyorsanız Hint bektaşi üzümünden de kaçınmalısınız.

Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, hamileler, emziren kadınlar ve hassas bünyeye sahip olan kişiler, bektaşi üzümünü tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Bektaşi Üzümü Nasıl Tüketilir?

Bektaşi üzümü, sade bir şekilde tüketilebilir. Ancak çiğ olarak yendiğinde ekşimsi bir tada sahip olduğu unutulmamalıdır. Bektaşi üzümü, kurutularak tüketilebilir veya bitki çayı yapımında kullanılabilir. Ayrıca pasta süslemesi ve reçel yapımında da kullanılabilir. Hint mutfağında bektaşi üzümü, çeşitli yemeklere lezzet katmak amacıyla da kullanılır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Üzümlü tarifler
  2. Üzüm nasıl kurutulur?
  3. Üzüm suyu sağlıklı mı?
  4. Kuru üzüm nasıl dolgunlaştırılır?
  5. Üzüm nasıl dondurulur?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Karton Bardaktan Kahve İçmek Neden Tehlikeli?
Glaze Tekniği Nedir, Glaze Nasıl Yapılır?
2024'te YouTube Kanalımızda En Sevilen 10 Video