Begonya Bakımı Nasıl Yapılır?
Begonya çiçeğinin çiçek açması için ne yapılır? Begonya nerede durmalı? Begonya nasıl çoğaltılır ve nasıl sulanır? İşte, evde begonya bakımı, çoğaltılması ve sulanması:

Begonya, Begonyagiller familyasına ait bir bitki cinsidir. İlk kez İngiltere'de keşfedilen bu çiçeğin anavatanı, Güney Afrika, Güney Amerika ve Asya'dır. Ülkemizde evlerde ve balkonlarda en çok yetiştirilen türlerden biridir. Begonya çiçeği, yaklaşık 900 türe sahiptir. İsmini, botanik uzmanı Michel Begon'dan alan bu çiçek, pembe, turuncu, kırmızı, beyaz, mor ve sarı renkli çeşitleriyle, ofis ortamlarında da tercih edilir. Yaz mevsiminde rengarenk çiçek açan begonyalar, rüzgarı sevmediği için daha çok iç alanlarda, salon bitkisi olarak yetiştirilir. Dış mekana konumlandırılacaksa, ortamın şiddetli rüzgarlara karşı korunaklı olması gerekir.

Begonya Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Saksı seçimi: Begonyanın kökleri küçük olduğu için, saksılar orta boyutlarda tercih edilebilir. Kökler büyümeye başladıkça, saksı değişimi yapabilirsiniz. Saksı değişimi için en ideal zaman, ilkbahar aylarıdır.
  2. Konum: Begonya, sabah güneşini çok sever. Güneş gittiğinde ise yarı gölge alacak ortamlarda durmalıdır. Işığı sevdiği için, pencere kenarlarına konumlandırılabilir. Çiçeklenme döneminde doğrudan güneş ışığı almak ister. Havanın sık sık değiştiği zamanlarda, begonya saksısını çevirmeniz gerekir. Tüm yapraklar hem ısıdan, hem de ışıktan yeterli miktarda faydalanmalıdır.
  3. Sulama: Begonya suyu seven bir bitkidir. Ancak fazla su köklerine zarar verebileceği için, fazla suyun drenaj deliklerinden akması gerekir. Tabanında su biriktiğinde, hiç vakit kaybetmeden su dökülmelidir. Aksi takdirde begonya bir süre sonra solabilir. Musluk suyu ile sulama yapılacaksa, su en az bir saat dinlendirilmiş olmalıdır. Sulama sıklığı, toprağın nemine göre belirlenebilir. Parmağınızı toprağa batırdığınızda kuruysa, sulama işlemi derhal yapılmalıdır. Eğer nemliyse, sulama işlemi ertesi güne bırakılabilir.
  4. Isı: Begonya, ılıman havaları sever. Bu yüzden kış soğuklarından korunması gerekir. Bitkinin bulunduğu ortam, 15 derece ve üstü sıcaklıkta olmalıdır. Çok soğuk veya çok sıcak havalar, begonyanın solmasına yol açabilir. 
  5. Toprak seçimi: Begonya, mineral bakımından zengin toprakları sever. Bu yüzden humuslu toprakları tercih edebilirsiniz. Toprağın kireçli olmaması gerekir. Bitki ev içinde yetişecekse, saksıya bir miktar nehir kumu da ekleyebilirsiniz. 
  6. Budama: Begonyanın solan yaprakları varsa, bu yaprakları kökten almanız gerekir. Eğer budama yapılmazsa, bitkinin diğer kalanı da hastalanıp solabilir. Budama işleminden sonra oluşan boşluğu, soğuk silikon dökerek kapatabilirsiniz. Solan yapraklar ne kadar erken alınırsa, bitki de o kadar az zarar görür ve kurtulur.


Begonya Nasıl Ekilir?

Öncelikle saksının tabanına çakıl taşı dizin. Üzerine bir miktar toprak ekleyin. Begonya çiçeğini toprağa dikkatlice yerleştirin. Üzerine bir miktar daha toprak ekleyin. Ancak toprağı çok bastırmamaya özen gösterin. Bitkinize ilk can suyunu verin. Evinizde uygun bir alana konumlandırın. Toprağın nemine göre, sulama aralığını belirleyebilirsiniz. Bakımı doğru yapıldığında, begonyalar Nisan ayında açmaya başlar ve çiçekler Aralık ayına kadar devam eder.

Begonya Nasıl Çoğaltılır?

  1. Begonyanın çoğaltılması için Nisan ve Mayıs ayını beklemek gerekir. Çoğaltmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz;
  2. Köklerden ayırma: Köklerden filizlenen begonyayı dikkatlice ayırın ve bu kökü yeni bir saksıya aktarın.
  3. Tohumla çoğaltma: Begonya tohumu ile bitkiyi çoğaltabilirsiniz. Aralık ayında temin edilen tohumları, mineralli toprağa ekin ve hafifçe baskı yaparak tohumların toprağın altına girmesini sağlayın. Ortalama 15 gün sonra tohumlar filizlenmeye başlar. 
  4. Suda köklendirme: Bitkiden bir dal alın ve suyun içinde bekletin. Ortalama 1 ay suyun içinde bekleyen köklerde büyümeler oluşur. Kökleri büyüyen begonya yaprağını, istediğiniz saksıya aktarabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Orkide bakımı nasıl yapılır?
  2. Karanfil nasıl yetiştirilir?
  3. Papatya nasıl yetiştirilir?
  4. Yıldız çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  5. Gül nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı