Yeni doğan bebeklerde hıçkırık sık sık görülen bir durumdur. Aslında bu durum sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalıştığına işaret etse de, ebeveynler endişe duyabilir. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan hıçkırık, bir tür reflekstir. Bebeklerde hıçkırık neden olur? diye merak edenler için, hıçkırığın genellikle beslenme sonrasında görüldüğünü söyleyebiliriz. Bebeklerde beslenme sonrası hıçkırık görülmesinin temel olarak iki nedeni vardır. Birinci neden bebeğin doyduğunun göstergesi olarak ortaya çıkar. İkinci neden ise bebek doyduktan sonra midenin genişleyerek diyaframa baskı yapması yüzünden görülür. Gelişen akciğer ve kalp diğer organlarda bulunan sinirleri uyararak hıçkırığa neden olur. Peki, hıçkırık nasıl geçer? Hıçkıran bebek nasıl tutulmalıdır?
Hıçkırık daha öncede bahsettiğimiz gibi genellikle sindirimin sağlıklı çalıştığının göstergesidir. Hıçkırığı önlemenin bir yolu olmasa da, aza düşürmek mümkündür. Bebeği emzirdikten sonra dik bir pozisyona getirerek sırtını ovalamak hıçkırığa yakalanma riskini düşürür. Bebeğin tek seferde çok fazla süt içmesi de hıçkırığa sebep olur. Bu nedenle az miktarda sık sık emzirmeyi deneyebilirsiniz. Aynı şekilde bebeği ani sıcaklık değişimlerinden uzak tutmak da işe yarayan yöntemlerdendir.
Bebeklerde hıçkırık görüldüğünde yapılması gereken ilk şey, bebeği dik pozisyonda tutarak sırtına masaj yapmaktır. Bu sayede gaz çıkartması sağlanır ve diyafram rahatlatılır. Bunun dışında bebeği emzirmek de hıçkırığın geçmesi için başvurulan yöntemlerdendir. Hıçkırık tutan bebeğe limon vermek ise doğru bilinen yanlışlardandır. Limonun pH değeri bebek için uygun değildir. Bu nedenle hıçkırık tutan bebeğe limon verilmesi pişik, mide bulantısı ve kusma gibi sonuçlara yol açabilir. Hıçkırık durumunda uygulanan diğer yöntem ise su vermektir. Ancak bu durum yenidoğan bebekler için kullanılmamalıdır. Yenidoğanların yalnızca anne sütü ve doktorun önerdiği mama ile beslenmesi gerekir. Bebek yeterince büyükse birkaç damla su verilebilir.
Yetişkinlerde sık sık hıçkırık tutulması hastalık habercisi olabilir. Ancak bu durum bebekler için geçerli değildir. Yenidoğanların hıçkırığı 1 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir. Hıçkırık bir saatten daha fazla sürüyorsa doktora başvurmanız önerilir.
Hamileliğin son haftalarında bebekleri anne karnında da hıçkırık tutabilir. Genellikle hamileliğin 36. haftasında ve sonrasında hıçkırık görülmeye başlanabilir.
Şunlara da göz atın;