Bayat Yumurta Yenir Mi?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Yumurta, kısa sürede bozulan gıdalardan biridir. Peki, bayat yumurta yenir mi, bayat yumurta yemenin bir sakıncası var mı? İşte, bayat yumurta tüketimi hakkında merak edilenler:
Bayat Yumurta Yenir Mi?

Yumurtalar, doğru koşullarda saklandığında genellikle raf ömrü 3-5 hafta olan dayanıklı bir gıdadır. Zamanla yumurta içindeki hava boşluğu büyür, protein ve yağ yapısı bozulur, bu da tazeliğini kaybetmesine neden olur. Bayat yumurta tüketmek sağlık açısından riskli olabilir. Yumurtanın bozulma sürecinde içindeki bakterilerin üremesi, özellikle Salmonella gibi zararlı bakterilerin çoğalması nedeniyle gıda zehirlenmesine yol açabilir. Ancak her bayat yumurta zehirleyici değildir; bu, yumurtanın ne kadar süre bayatladığına ve nasıl saklandığına bağlıdır.

yumurta

Bayat Yumurta Yenir Mi?

Hafif bayat yumurtalar düzgün şekilde saklanmışsa (örneğin, buzdolabında) genellikle tüketilebilir. Ancak bu yumurtaların tazeliğini test etmek önemlidir. Çok bayat yumurtalar, kesinlikle tüketilmemelidir. Çok bayat bir yumurtanın içinde zararlı bakteriler üremiş olabilir. Yumurtanın kabuğu zarar görmüşse veya içi bozulmuşsa, Salmonella bakterisi bulaşabilir. Bu, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateş gibi gıda zehirlenmesi belirtilerine yol açabilir. Çok bayatlamış yumurtalarda protein yapısı bozularak kötü koku ve tat oluşur. Bu tür yumurtalar sindirim sorunlarına veya gıda zehirlenmesine yol açabilir. Kabuğun üzerinde çatlak, küf ya da garip lekeler varsa, yumurta tüketilmemelidir. Bayat yumurtanın içindeki besin değerleri de kaybolmuş demektir. Bu yüzden bayat yumurtayı tüketmek, sağlık açısından bir fayda sağlamaz, aksine gıda zehirlenmesi riskine yol açabilir. Yine de yumurtanın tazeliğini anlamak için ufak bir test yapabilirsiniz. 

Yumurtayı bir kaba su koyup içine bırakın.

  1. Dibe çökerse: Taze.
  2. Ortada kalırsa: Hafif bayat ama hâlâ yenilebilir.
  3. Yüzeye çıkarsa: Çok bayattır ve kesinlikle yenmemelidir.

Hafif bayatlamış yumurtalar, tazelik testlerinden geçerse pişirilerek (iyi pişmiş olarak) tüketilebilir. Ancak çürümüş, kötü kokan ya da çok bayat yumurtalar kesinlikle tüketilmemelidir. Sağlık risklerini önlemek için şüpheli yumurtaları atmak en güvenli seçenektir. Unutmayın, gıda güvenliği her zaman öncelikli olmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Taze ve bozuk yumurta nasıl anlaşılır?
  2. Yumurta üzerindeki kodlar ne anlama geliyor?
  3. Tavuk ayağı yenir mi?
  4. Manda eti yenir mi?
  5. Süs kabağı yenir mi?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Brownie Kurabiyesi Rehberi: Malzemelerden Saklamaya Kadar Her Şey
Tatlı Krizlerinin Kurtarıcısı: Perişan Kurabiye
Bahar Alerjileri ve Beslenme: Ne Yediğimiz Neyi Tetikliyor?
Kek Neden Lastik Gibi Olur?
Kekin Güzel Kabarması İçin Ne Yapmalıyım?
Fanlı Fansız Farkı Nedir?