Evde Barış Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Barış çiçeği (yelken çiçeği) nasıl bakılır? Barış çiçeği hangi ortamı sever, nasıl canlandırılır? İşte, şık görünümü ile evinizi ferahlatacak barış çiçeğinin bakımı:

Genellikle zambak, yelken çiçeği ve spathe isimleriyle bilinen barış çiçeği, araceae ailesinin bir üyesidir. Son yıllarda çok popüler olan bu çiçek, kapalı ev bitkisidir. Şık görünümü ile evleri güzelleştiren barış çiçeği, aslında birkaç basit yöntemle evde kolayca yetiştirilebilir. Parlak yeşil renkli yaprakları, uzun ve dik gövdesi olan barış çiçeğinin en ucunda beyaz zarif çiçekleri bulunmaktadır. Barış çiçeği  iyi bakılırsa, ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kez çiçek açar. Havayı temizleme konusunda çok etkili olan bu çiçeğin bakımı için bilmeniz gerekenleri yazımızda derledik. 



Barış Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Toprak seçimi: Barış çiçeği, mineral bakımından zengin olan topraklarda verimli bir şekilde yetişir. Bu yüzden çiçekçilerden torf ve lif bakımından zengin topraklar temin edebilirsiniz.
  2. Ortam ve güneş ışığı: Barış çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz kalmayı sevmez, ancak aydınlık ortamlarda yetişmesi gerekir. Doğrudan güneş almayan ancak aydınlık ortamlara konumlandırabilirsiniz. Bu çiçek için ideal sıcaklık 10-28 derece arasıdır. Çok sıcak ya da çok soğuk olmadığı sürece barış çiçeği ortam sıcaklığına adapte olabilir. 
  3. Sulama: Çiçeğin toprağı özellikle çok sıcak havalarda nemli kalmalı, asla kuru bırakılmamalıdır. Ayrıca çiçeğin yapraklarına ara sıra sprey şişesindeki su ile püskürtme yapabilirsiniz. Kış aylarında haftada 1-2 kez, yaz aylarında ise daha sık sulama yapabilirsiniz. İlkbahar ve sonbahar aylarında çiçeklenmeye başlayacağı için sulama sıklığını azaltın. Hatta bu süreçte daha az aydınlık bir alana taşıyabilirsiniz. Sulama ve ortamı değişen bitkinin 2 hafta içinde çiçeklenmeye başladığını görebilirsiniz. 
  4. Saksı değişimi: Bu çiçek yer değiştirmeyi fazla sevmez. Bu yüzden 2-3 yılda bir saksı değiştirmek yeterli olacaktır. Kökleri çok hassas olduğu için, fazla büyük saksıları sevmez. Saksı değişimi yapacağınız zaman, kullandığınız saksıdan 1 numara büyüğünü seçebilirsiniz. Saksı değişimi için ideal zaman, ilkbahar aylarıdır.

Sulama Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Sulama işlemini hep aynı kapla yapın.
  2. Sulama kabını hep aynı miktarda su ile doldurun.
  3. Kullanacağınız su oda sıcaklığında olmalı ve mutlaka dinlendirilmiş olmalıdır.
  4. Mümkünse hep aynı günlerde ve saatlerde sulama yapın.

Barış Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Barış çiçeği, kökten ayırma yöntemiyle çoğaltılabilir. Ancak kökleri hassas olduğu için, köklerini ayırma işlemi saksı değişimiyle aynı zamanda yapılmalıdır. Kökten ayırma işlemini uygularken çok dikkatli olmalı ve köklerin zarar görmesini engellemelisiniz. Ayrıca her bitkiden yalnızca 1 yeni kök almanız gerekir.

Solmuş Barış Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

  1. Barış çiçeğinin toprağı nemli bırakılmalı ve yaprakları ara sıra sulanmalıdır.
  2. Ayrıca yapraklarını ip yardımıyla toplayarak yarım saat suyun içinde bekleterek de canlanmasını sağlayabilirsiniz.
  3. Çiçeklenmesini istediğiniz zaman sulama işlemini azaltmalı ve daha az aydınlık bir ortama yerleştirmeniz gerekir.


Şunlara da göz atın;

  1. Atatürk çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  2. Fesleğen bakımı nasıl yapılır?
  3. Şans bambusu nasıl yetiştirilir?
  4. Aloe vera nasıl bakılır?
  5. Saksıda marul nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif