Barbunyanın Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?
Barbunyanın faydaları ve besin değerleri nelerdir? Barbunya kilo aldırır mı? Barbunya nasıl tüketilmeli? İşte, Dyt. Dudu Namal'dan barbunyanın faydaları ve kullanımı:

Yemeklerimizde keyifle yer verdiğimiz özelikle bitkisel proteinden zengin bir baklagil çeşididir. İyi hazırlanmış barbunya dengeli ve sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezlerindendir. Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan barbunya ayrıca vegan beslenen bireyler içinde önemli bir protein kaynağıdır.

Barbunyanın Faydaları Nelerdir?

  1. Vitamin, mineral yönünden zengindir.
  2. Antioksidan özelliği yüksektir.
  3. Lif yönünden oldukça zengin olması uzun süre tokluk sağlar.
  4. Kan şekeri seviyesini dengeler, kan şekeri kontrolünü iyileştirir.
  5. Sağlıklı lifler kolon sağlığını destekler.
  6. Tip 2 diyabet riskini azaltır.
  7. Antikanser etkisi vardır.
  8. Kalp sağlığını korur.
  9. Zengin posa içeriği sayesinde bağırsak sağlığına destek sağlar. İçeriğindeki çözünemeyen lif prebiyotik işlev görür. Prebiyotikler, kalın bağırsağımızda yararlı bakteriler tarafından fermente edilir ve sindirim sistemimizin çalışmasına destek sağlar.
  10. Bu sağlıklı liflerin kalın bağırsakta fermentasyonu, kolon sağlığını iyileşmesinde destek sağlar ve kolon kanseri riskini azaltmaktadır.
  11. Yüksek tansiyonu ve bozulmuş kan yağ seviyesinde fayda sağlayarak kalp rahatsızlıklarında koruyucu etki gösterir.

Barbunyanın Besin Değeri

  1. Barbunya iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Pişmiş 100 gram barbunya 127 kalori, 8.6 gram protein, 22.8 gram karbonhidrat, 7.4 gram lif, 0.5 gram yağ içermektedir.
  2. Barbunya molibden, folat, demir, K vitamini, bakır, manganez, potasyum vitamin ve minarelerinden zengindir.
  3. Folat açısından zengindir, özellikle hamile kadınlar için önemlidir, çünkü suda çözünen bu vitamin, fetal nörolojik gelişim için hayati önem taşımaktadır.
  4. İçeriğinde bulunan amilozdan kaynaklı sindirimi zordur. Bu özelliğiyle sindirimi daha uzun sürer ve kan şekerinde diğer karbonhidrat içerikli besinlere göre daha düşük ve kademeli bir artışa neden olur. Bu özelliğiyle Tip 2 diyabetli kişilerin beslenmesinde önemli yer tutar.

Barbunya Kilo Aldırır Mı?

Hayır aksine içeriğinde kilo yönetiminde rol oynayan önemli miktarda dirençli nişasta, kilo vermeye destek sağlar. Yapılan çalışmalarda, kilo verme diyeti uygulayan kişilerde beslenmesinde barbunya tüketen kişilerin tüketmeyenlere göre daha fazla kilo kaybına yol açtığı gösterilmiştir.

Barbunyanın Zararı Var Mı, Nasıl Tüketilmeli?

  1. Çiğ barbunya içeriğinde bulunan lektinden dolayı toksik ve alerjenik olabileceği için çiğ olarak tüketilmemelidir. Barbunyanın ıslatılıp, pişirilmesi bu durumu ortadan kaldırmaktadır.
  2. Tüm yenilenebilir tohumların içeriğinde de yer alan fitik asit; demir ve çinko gibi minarelerin emilimini azaltır. Çiğ ve uygun şekilde pişirilmemiş barbunya sindirim siteminizde besin emilimini olumsuz etkileyerek besin değerini azaltır.
  3. Bu durumlar ıslatılarak, filizlendirilerek veya fermente ederek azaltılabilir. Bazı kişilerde çözünemeyen lifler şişkinlik ve gaza sebebiyet verebilmektedir. Bu kişiler filizlendirerek kısmen bu durumu azaltabilir.
  4. Tüketilmeden önce en az 5 saat suda bekletilmeli , bekletilen su dökülmelidir ve 100 derece sıcaklıkta en az 10 dakika kaynatılmalıdır. Bunun yanında barbunyanızın yanında tahıl grubu tüketerek protein alımınızı daha kaliteli hale getirebilirsiniz.

Yazar:

Dyt. Dudu Namal

instagram.com/diyetisyendudunamal

Şunlara da göz atın;

  1. Nişasta çeşitleri nelerdir?
  2. Bamyanın faydaları nelerdir?
  3. Mercimeğin faydaları nelerdir?
  4. Maş fasulyesinin faydaları nelerdir?
  5. Filizlendirilmiş baklagiller sağlıklı mı?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!