Barbun Balığı Nasıl Temizlenir ve Nasıl Pişirilir?
Barbun balığı nasıl temizlenir, barbun filetosu nasıl çıkarılır? Barbun balığı nasıl pişirilir? Barbun balığı ile hangi yemekler yapılır? İşte, barbun balığı temizleme ve pişirme yöntemleri:

Halk arasında barbun olarak bilinen bu balık, aslında barbunya balığıdır. Mullidae familyasının bir türü olan barbun, pembe-kırmızı dersiyle dikkat çeeken balıklardan biridir. Ilık ve sıcak denizlerde yaşayan barbun balığı, genelde 17-20 cm boyutlarında olsa da, bazı türleri 40 cm'e kadar çıkar. Ortalama ağırlığı ise 50-75 gram arasındadır. iki farklı türü olan barbun balığı, kızartma, buğulama fırınlama ve ızgara teknikleriyle pişirilir. Peki, barbun balığı nasıl temizlenir? Barbun balığının faydaları nelerdir? İşte, barbun balığı pişirme ve temizleme teknikleri:

Barbun Nasıl Temizlenir, Filetosu Nasıl Çıkartılır?

Barbun balığının boyutları ideal olduğu için, temizleme işlemi de son derece kolaydır. Barbunu temizlemek için önce mutfak tezgahına alın ve bıçak yardımıyla pullarını kazıyarak çıkartın. Daha sonra karın bölgesinden ince bir şekilde kesin ve ikiye ayırın. Kuyruk tarafındaki kılçığı tutarak yukarı doğru çekin ve kılçıkları bütün halde alın. Temizlenen barbun balığı pişirmeye hazır bir hale gelecektir.

Barbun Nasıl Pişirilir?

  1. Barbun ile en çok hazırlanan yemek barbun kızartmasıdır. Ancak barbunları yıkadıktan sonra kurumasını beklemeye özen gösterin.
  2. Kuruyan barbunları mısır unu veya beyaz una bulayarak ısıtılmış tavada arkalı önlü kızartabilirsiniz.
  3. Fırında pişirmek için; Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. Barbunları fileto halinde tepsiye dizin ve kenarlarına limon dilimi, defne yaprağı ekleyin.
  4. Önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kontrollü bir şekilde pişirin.
  5. Tereyağı yerine zeytinyağı da kullanabilir, balıklarını sos marine edebilirsiniz.

Barbun Balığının Faydaları Nelerdir?

  1. Göz sağlığına çok iyi gelen barbun, düzenli olarak tüketildiğinde göz hastalıklarının ilerlemesini engeller.
  2. Barbunda bulunan selenyum, kanser gibi hayati risk taşıyan hastalıklara karşı oldukça etkilidir.
  3. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırır.
  4. Kalp ve diyabet hastalığının tedavisinde de olumlu sonuçlar gösterir.
  5. Bebeklerin retina ve beyin gelişimine katkı sağladığı için, hamilelikte tüketilmesi gereken besinlerden biridir.
  6. Vücuda enerji verir, kas gelişimini destekler.
  7. Daha zinde ve güçlü bir vücut için ihtiyaç duyulan kalsiyumu içinde barındırır.
  8. Vücut direncini arttırır, bağışıklığı güçlendirir.
  9. Cildin daha genç görünmesini sağlayan barbun, kırışıklık için de olumlu etkiler içerir.

Barbun ile Hazırlayabileceğiniz Tarifler

  1. Barbun
  2. Barbun buğulama
  3. Tereyağında barbun balığı
  4. Kişniş soslu barbun kızartma

Barbun Balığı Besin Değerleri

1 adet barbun balığı 93 kaloridir. Diyet listeleri için önerilen barbun balığı, A, B, K vitamini, omega 3, protein, kalsiyum ve selenyum bakımından zengindir.

Barbun Mevsimi Ne Zaman?

Barbun balığı ülkemizde sık sık avlanmaktadır. Özellikle Ege ve Akdeniz'de sürüler halinde gezen barbuna, Marmara Denizi'nde de rastlanır. Ekonomik olarak getirisi yüksek olduğu için, balıkçıların tercih ettiği balıklardan biridir. Karides ve midyeden hazırlanan yemler, barbun balığını yakalamayı kolaylaştırır. Yılın her zamanı tezgahlarda bulunan barbun balığının en lezzetli olduğu aylar Temmuz-Ekim arasıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Balık yemekleri
  2. Balığın yanına ne gider?
  3. Nefis balık sosları
  4. Değişik balık yemekleri
  5. Balık buzlukta nasıl saklanır?
  6. Balık fileto nasıl yapılır?
  7. Balık kokusu nasıl çıkar?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı