Bamya Nasıl Temizlenir?
Bamya yaz aylarıyla birlikte tezgahlarda yerini alır. Kıvam arttırıcı özelliğinin yanı sıra lezzeti ile sıklıkla tercih edilen sebzelerden biridir. Peki, nasıl temizlenir? İşte, bamya temizleme yöntemleri:

Bamya, Güney mutfağının yanı sıra birçok Afrika ve Güney Asya tariflerinin temelidir. Tek başına yenebilir veya bamya ve güveç gibi yemeklerin içerisine ilave edilebilir. Bamya, yaz aylarında tezgahlar da yerini alır. Kıvam verici özelliği vardır.  Özellikle kıvam arttırıcı özelliklerinden yararlanmak istiyorsanız, yemeklerinize eklemeden önce yıkamanız ve hazırlamanız gerekir. Bunu yapmak oldukça kolaydır. Ancak bamyanın saldığı yapışkan sıvıyı azaltmak istiyorsanız, bunu yapmak için hazırlama ve pişirme sırasında kullanabileceğiniz birkaç ek teknik vardır. Sizlere bamya nasıl temizlenir anlattık. İşte, bamya temizleme yöntemleri:


Bamya Nasıl Yıkanır ve Pişirilmeye Hazırlanır?

  1. Bamyayı soğuk akan su altında iyice durulayın. Bamyayı bir süzgeç içerisine koyun ve musluk altında akan suda yıkayın. 
  2. Sapın en ucunu bir soyma bıçağıyla kesin. Bamya kabuğunu kesmeden sapın tabanını kesin. Sapların uçlarını atın.
  3. Sapın bu kısmı çok serttir, pişse bile sert kısmı ağıza gelecektir ve bu rahatsız edecektir. 
  4. Akan suyun altında dikenleri varsa eğer ovalarak nazik bir şekilde temizleyin.
  5. Genel olarak, daha küçük, daha genç bamya kabukları, daha yumuşak oldukları ve henüz dikenleri geliştirmedikleri için yemek pişirmek için daha iyidir. 15 cm'den kısa bamya kullanmaya çalışın, çünkü bunlar daha genç ve daha taze tatlardır.
  6. Bamyayı bir kağıt havluyla kurulayın ve tamamen kurumaya bırakın. Bamya kabuklarını duruladıktan sonra düz ve temiz bir yüzeye yayın. Onları mümkün olduğu kadar bir kağıt havluyla kurulayın ve ardından tamamen kuruyana kadar bekletin.



Bamyanın Yapışkanlığı Nasıl Gidirilir?

  1. Bamyaların pişirmeden önce tamamen kuru olduğundan emin olun. Islak olursa eğer pişme esnasında buharlaşacak ve bu da onların yapışkan sıvılarının daha fazlasını salmasına neden olacaktır. Olabildiğince kurutun. 
  2. Bamyayı koyulaştırıcı olarak kullanıyorsanız bu o kadar önemli değildir. Yahni veya bamya gibi koyulaştırmak istediğiniz bir şey yapıyorsanız, hafifçe kurutabilir ve ardından tarife göre kullanabilirsiniz.
  3. Bamyaları arasında boşluk bırakarak pişirin. Sıkışık olarak pişen bamya daha fazla yapışkan olacaktır. 
  4. Bamyayı pişirmeden önce 30 dakika sirke içinde bekletin. Her 500 gr bamya için 100 ml beyaz sirke kullanabilirsiniz. Bamyayı 30 dakika sirke içinde bekletin, ardından süzün ve pişirmeden önce kurumasını bekleyin.
  5. Sirke asiditesi bamyanın doğal yapışkanlığını azaltmaya yardımcı olur. Bamyanın saldığı sıvı miktarını azaltmaya yardımcı olmak için herhangi bir tarife sirke, limon suyu veya şarap da ekleyebilirsiniz. Doğranmış domatesler de yardımcı olur.
  6. Bamyayı yüksek ateşte kızartın, ızgara yapın veya soteleyin. Yüksek ısı, bamyanın saldığı sıvı miktarını azaltmaya yardımcı olur. Bamyayı daha az yapışkan hale getirmek için sote etmek, kızartmak veya ızgara yapmak istediğinizde ocağı, fırını veya ızgarayı çok yüksek ısıya ayarlayın.


Şunlara da göz atın;
  1. Brokoli nasıl temizlenir?
  2. Karides nasıl temizlenir?
  3. Mantar nasıl temizlenir?
  4. Enginar nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi