Balzamik sirke hayranları muhtemelen salata soslarını, sırlarını onsuz hayal edemezler. Asidik etkisini yumuşatan belirgin tatlı bir tada sahip aromatik, tam gövdeli çeşni, çok yönlü olduğu kadar benzersizdir. En az bin yıldır İtalya'da değerli bir incelik olmasına şaşmamalı. Balzamik sirkenin ne kadar dayanabilece��ine gelince? Geleneksel balzamik sirke, üretim sırasında ahşap fıçılarda en az 12 yıl yaşlandırılırken, ticari olarak üretilen partiler için yalnızca en az iki aylık eskitme süresi gerekir. Yaşlanmanın sürecin önemli bir parçası olduğu gerçeği göz önüne alındığında, hangi tür balzamik sirke satın alırsanız alın, asla bozulmayacağını düşünebilirsiniz. Ne yazık ki, tam olarak böyle çalışmıyor.
Kaliteli bir şişe balzamik için güzel bir kuruş harcadıysanız, muhtemelen lezzetinden ödün vermeden onu uzun süre kullanmak isteyeceksiniz. İyi haber şu ki, sirkenizin tadını son kullanma tarihinden itibaren üç ila beş yıl boyunca harika tutabilirsiniz. Ancak saklama koşullarının doğru olduğundan emin olmanız gerekir. Balzamik, fermantasyon işlemi sırasında serin ve karanlık bir ortamda oturur. Bunlar, onu evde tutmak isteyeceğiniz koşullarla aynı. Şişenizi açtıktan sonra karanlık bir dolapta veya kilerde saklayabilirsiniz. Doğrudan ışık ve ısı, sirkenin tadını bozabilen bileşiminin bozulmasından sorumludur. Yani, her ikisine de ne kadar az maruz kalırsa o kadar iyidir. Bu arada açılmamış balzamik sirke şişeleri uygun koşullarda sonsuza kadar dayanabilir. Temel olarak, şişeyi güneşli mutfak tezgahınızda bırakmaktan kaçınırsanız, balzamiğinizin tadını yıllarca çıkarabilirsiniz. Şunlara da göz atın;Balzamik Sirkenizi Nasıl Saklamalısınız?