Balkabağı Nasıl Yetiştirilir?
Balkabakları tatlı ya da tuzlu olarak tariflerin içerisinde kullanılabilir, tohumları kavrulmuş olarak pişirilebilir ve güzel, parlak sonbahar süsleri sevilen bir sebzedir. Sizler için nasıl yetiştirilir anlattık. İşte, balkabağı nasıl yetiştirilir:

Balkabakları tatlı ya da tuzlu olarak tariflerin içerisinde kullanılabilir, tohumları kavrulmuş olarak pişirilebilir ve güzel, parlak sonbahar süsleri sevilen bir sebzedir. Büyüyen balkabağı, birçok farklı bölgede iyi yetiştikleri için kolay ve ucuzdur. Dikmek için çeşitli balkabağı seçme, bitkilerinizin gelişmesine yardımcı olacak bir ortam bulma ve ayrıca kabaklarınızı yetiştirme ve hasat etme hakkında bilgi için okumaya devam edin. Sizler için anlattık. İşte, balkabağı nasıl yetiştirilir:

Balkabakları Yetiştirmeye Nasıl Hazırlanır?

  1. Bölgenize göre ne zaman balkabağı ekmeniz gerektiğini öğrenin.
  2. Balkabakları kış aylarını çok sevmez bu sebeple ilkbahar, yaz ya da sonbaharda ekmek gerekir.
  3. Kabak çekirdeği soğuk toprakta filizlenmez, bu nedenle don ihtimali geçtikten sonra ekilmeleri gerekir. Sonbaharda hasat için ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında balkabağı dikmeyi planlayın. Kabakların olgunlaşması genellikle 95 ila 120 gün sürer.
  4. Bir dikim yeri seçin ve toprağı hazırlayın. Kabaklar asmalarda büyür ve gelişmek için bol miktarda alana ihtiyaç duyar. Bahçenizde aşağıdaki niteliklere sahip bir yer seçin:
  5. 6 veya 10 metre genişliğinde bir açık alan bırakın.
  6. Balkabakları güneşi sever bu sebeple güneş gören bir yere ekmeniz daha mantıklı olacaktır.
  7. Kabaklara ekstra bir destek vermek için toprağınızı kompost yaparak önceden hazırlayın. Kabakları dikmeyi planladığınız yerde büyük delikler açın ve ekimden bir hafta önce kompost karışımıyla doldurun.
  8. Kabak çekirdeği seçin. Yerel fidanlığınıza gidin veya bir katalogdan kabak tarlanızda kullanmak için tohum sipariş edin.

Balkabakları Nasıl Ekilir?

  1. Tohumları toprağın daha yüzeyine yakın bir noktasına ekin. Toprağın 2-5 cm içerisine dikin.
  2. Tepe, toprak drenajını iyileştirmeye yardımcı olur ve güneşin toprağı daha hızlı ısıtmasını sağlayarak çimlenmeyi hızlandırır.
  3. Herhangi bir nedenle filizlenmemesi durumunda, 2 veya 3 tohum birbirinin birkaç santim yakınına ekin.
  4. Tohumların hangi ucunu gösterdiği önemli değil. Tohumlar canlıysa, her iki şekilde de büyüyeceklerdir.
  5. Balkabaklarını geniş aralıklarla dikin.
  6. Ekilen tohumları kompostla örtün. Dikimden önce toprağı kompostladıysanız bu adımı atlayabilirsiniz.
  7. Uygun bakım ile kabak bitkileri yaklaşık bir hafta içinde filizlenmelidir.

Balkabaklarını Yetiştirmek ve Bakmak

  1. Toprak nemi düşük olduğunda kabak bitkilerini sulayın. Kabak bitkileri çok suya ihtiyaç duyar, ancak çok fazla almamaları gerekir. Islak toprağa daha fazla su eklemek yerine, toprak biraz kuru göründüğünde onları sulamayı alışkanlık haline getirin. Derin, seyrek sulamalar idealdir.
  2. Bitkiyi sularken bol su kullanın ve toprağın derinliklerine dalmasına izin verin. Kabak bitkilerinin kökleri, büyüme aşamasına bağlı olarak birkaç santim veya ayak aşağı uzanır ve suyun onlara ulaşması önemlidir.
  3. Kabak yapraklarına su değdirmemeye çalışın. Bu, yaprakların solmasına ve bitkinin ölmesine neden olabilen külleme adı verilen bir mantarın büyümesini teşvik eder. Gece yerine sabahları sulayın, bu nedenle yapraklara bulaşan suyun güneşte kuruması için zamanınız olur.
  4. Kabakların kendileri büyümeye ve turuncuya dönmeye başlayınca kullandığınız su miktarını azaltın. Kabakları hasat etmeyi planlamadan yaklaşık bir hafta önce sulamayı tamamen bırakın.
  5. Kabak bitkilerini gübreleyin. Bitkiler ilk filizlendiğinde (yaklaşık bir veya iki hafta içinde), gübre eklemek sağlıklı kabak bitkisinin büyümesini teşvik eder. Yerel fidanlığınıza gidin ve balkabağınıza ekleyebileceğiniz bir gübre isteyin.
  6. Yabani otları ve zararlıları kontrol edin. Bitkilerinizin sağlıklı balkabağı ürettiğinden emin olmak için büyüme süreci boyunca onları izlemeniz gerekir.
  7. Kabak yapraklarını ve çiçeklerini, bitki dokusunu yiyen ve nihayetinde balkabağı bitkisini öldüren böcekler için kontrol edin. Onları haftada birkaç kez bitkiden kazıyın.
  8. Yaprak bitleri, birçok bahçe bitkisini tehdit eden zararlılardır. Yaprakların alt kısımlarında bulunabilirler ve onlarla ilgilenmezseniz bitkileri çabucak öldürürler. Yaprakların kuruması için sabahları su püskürtün.
  9. Gerekirse, bitkilerinizi zararlılardan arındırmak için organik bir böcek ilacı kullanın. Yerel kreşinizdeki ürünler hakkında bilgi alın.

Şunlara da göz atın;

  1. Balkabaklı Tarifler
  2. Balkabağının faydaları nelerdir?
  3. Armutlu tatlılar
  4. Balkabağı nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Salataları: Yeni Yıla Özel 40 Yılbaşı Salatası Tarifi
Yılbaşı Pilavları: Yılbaşı İçin 35 Nefis Pilav Tarifi
Yılbaşı Aperatifleri: Yılbaşı Sofralarına Özel 52 Pratik Aperatif Tarifi
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif
24 Aralık 2024 Masterchef: 3. Ceketin Sahibi Belli Oldu