Balkabağı Nasıl Saklanır: 4 Kolay Yöntem
Balkabağı kesilmeden nasıl saklanır? Dilimlenmiş balkabağı nasıl saklanır? Balkabağı ne kadar dayanır? İşte, dilimlenmiş ve bütün balkabağını saklamak için uygulayabileceğiniz yöntemler:

Lifi bol bir meyve olan balkabağının kökeni, Meksika'ya dayanmaktadır. Hem yemeklerde, hem de tatlılarda kullanılan bu meyve, genellikle turuncu rengindedir. Ancak farklı çeşitleri de mevcuttur. Yılbaşı ve Cadılar Bayramı'nın en önemli sembollerinden biri haline gelen balkabağı, yüksek lifli olduğu için sindirimi kolaylaştırır. Genellikle tatlı olan bu meyve, kış aylarında pazar tezgahlarındaki yerini alır. Balkabağını yalnızca kış aylarında değil, tüm yıl boyunca kullanmak istiyorsanız, birbirinden farklı saklama yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.




Balkabağı Buzlukta Nasıl Saklanır?


  1. Dilimlenmiş Balkabağı

Balkabağını kestikten sonra muhafaza etmek istiyorsanız, öncelikle dışındaki yeşil kabukları güzelce temizleyin. Daha sonra kullanmak istediğiniz boyutlarda küp küp doğrayın. Dilimlediğiniz balkabağını bol suyla durulayın ve kağıt havlu yardımıyla kurutun. Tamamen kuruyan kabak dilimlerini buzdolabı poşetine yerleştirin. Her poşete, bir pişirimlik koymaya özen gösterin. Ardından poşetin ağzına düğüm atarak buzluğa yerleştirin. Poşetin üzerine, tarihin yazılı olduğu bir etiket yapıştırmayı da unutmayın. Kullanmak istediğinizde buzdolabında bekleterek çözdürebilirsiniz.

  1. Rendelenmiş Balkabağı

İkinci uygulayabileceğiniz yöntem ise, balkabağını rendelemektir. Özellikle balkabağını börek, salata gibi tariflerde iç harç olarak kullanacaksanız, rendeleme yöntemi idealdir. Eğer kabak bütün bir haldeyse güzelce dilimleyin ve çekirdeklerini temizleyin. Eğer dilimlenmiş haldeyse yıkayıp kağıt havluyla tamamen kurutun. Kuruyan balkabağını güzelce rendeleyin ve fazla suyunu sıkın. Buzdolabına poşetlerine porsiyonluk olacak şekilde ekleyin. Poşeti hava almayacak şekilde kapatın ve buzluğa kaldırın.


Pişmiş Balkabağı Nasıl Saklanır?


Balkabağını mama veya çorba yapımında kullanacaksanız, pişirerek saklama yönteminden faydalanabilirsiniz. Balkabağını iri dilimler halinde doğrayın ve yıkayıp kurulayın. Ardından önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında, balkabakları yumuşayana dek pişirin. Bu aşamada kontrollü olmaya özen gösterin. Yumuşayan balkabaklarının varsa dış kabuklarını bıçak yardımıyla çıkartın. Daha sonra dilimleri ufaltın ve balkabaklarını mutfak robotuna aktarın. Püre kıvamına gelinceye kadar çektirin. Püre kıvamına gelen balkabağını oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Ardından buz kalıplarına, muffin kaplarına veya buzdolabı poşetlerine doldurarak buzluğa atın. Pişmiş balkabağını bu şekilde 10 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.


Balkabağı Kesilmeden Nasıl Saklanır?


Bütün balkabağı, dilimlenmiş balkabağına göre daha uzun süre dayanır. Bütün balkabağını serin ve karanlık bir yerde, ortalama 10-15 dereceli bir ortamda 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Rutubetlenmesini önlemek için, sakladığınız yerin hava aldığından ve kabağın kuru kaldığından emin olun. Balkabağını bütün bir halde buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.


Balkabağı Ne Kadar Dayanır?


  1. Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır.
  2. Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır.
  3. Pişmiş balkabağı; Oda sıcaklığında 1 gün, buzlukta 8-10 ay dayanır.


Balkabağının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?


Balkabağı bozulmaya başladığında öncelikle alt kısmı yumuşar. Bu kısımda sulanma oluşur ve dışarı sıvı akıtır. Balkabağı yumuşamaya başladıktan sonra çok hızlı bir şekilde bozulur. Renginde değişmeler ve küflenmeler meydana gelir. Bu yüzden yumuşayan balkabağının bekletilmemesi ve tüketilmemesi önerilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Balkabaklı tarifler
  2. Balkabağının faydaları nelerdir?
  3. Patlıcan nasıl saklanır?
  4. Muz nasıl saklanır?
  5. Avokado nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri