Balina Eti Yenir Mi?
Balina yenir mi? Balina eti zararlı mı? Balina eti yiyen ülkeler hangileri? Balina avlamak yasak mı? İşte, balina eti hakkında merak edilen her şey:

Balina, yaşamanın tamamını suda sürdüren ve okyanuslarda yaşayan bir canlı türüdür. Deniz memelileri gurubunda yer alan balinalar, denizde beslenir, çiftleşir, doğurur, yavrularını denizde emzirir ve büyütürler. Karada hayatta kalamayan bu canlılar, farklı boyutlara sahiptir. 29,9 metrelik boyu ve 190 ton ağırlığı ile mavi balina, dünyanın yaşamış en büyük hayvanıdır. Sıcakkanlı hayvanlard��r ve derilerinin altında yağ tabakası bulunur. Suyun içerisinde 20 knot hız yapabilirler. Doğurmak için genellikle ekvator sularına göç ederler. 


Bir zamanlar balinalar, elde edilen ürünler nedeniyle acımasızca avlanmıştır. Ancak artık uluslararası yasalarla koruma altına alınmışlardır. Buzul balinasının soyu 20. yüzyılda tükenecek duruma gelmiş ve popülasyonları 450'ye kadar düşmüştür. Yanlışlıkla balık ağlarına takılmak ve deniz kirliliği balinaların karşılaştıkları tehditler arasındadır. Etleri, balina çubuğu ve yağları geleneksel olarak Arktik bölgesinin yerel halkı tarafından kullanılmıştır. 

Balina Eti Yenir Mi?

Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu (IWC), geçtiğimiz yıllarda balina etinin insan sağlığına zararlı olduğu uyarısını yapmıştır. Panama'da yapılan yıllık kongrede balina etinde çok sayıda zararlı madde olduğu belirtilmiştir. Balinadaki zararlı maddelerin en çok hamileler, çocuklar ve yaşlılar için tehdit oluşturduğu söylenmiştir. Hem balina etinin insan sağlığı için zararlı olması, hem de balinaların neslinin tehlike altında olması sebebiyle balinaların avlanması uluslararası bir kararla yasaklanmıştır.



Balina Eti Yiyen Ülkeler

  1. Japonya: Japonya, balina eti tüketimi konusunda ön plana çıkan bir ülkedir. Ticari balina avcılığı 1986 yılında uluslararası bir kararla yasaklanmıştı. Ancak 30 yıllık balina avcılığı yasağının kaldırılmasının ardından, okyanuslarda yeniden ticari balina avı başlatıldı. IWC üyesi olan Japonya, balina avlanma yasağına uymayacağını söyleyerek üyelikten çekilmiştir. 
  2. Norveç: Norveç IWC üyesi olmasına rağmen balina avlanmasıyla ilgili kararlara riayet etmemektedir. Ancak Norveç de son 20 yılda avlanan balina sayısı istikrarlı bir şekilde düşmüş, hükümetin müsaade ettiği kotanın üzerine çıkılmamıştır.
  3. İzlanda: IWC üyeliğinden 1991 yılında çıkan İzlanda, balina avlamaya devam etmiştir. Daha sonra tekrar üyeliğe dönmek isteyen İzlanda, 'memeli hayvanları avlama' konusunda istisna istedikleri için kabul edilmemiştir.
  4. Faroe Adaları: Faroe adaları, Kuzey Atlantik'teki adalar birliğidir. Nüfusu yaklaşık 50 bin kişi olan adada, her yıl 100 balina avlanmaktadır. AB veya Danimarka yasalarına bağlı olmayan Faroe de avlanan balinalar, ticari amaçla satılmamakta, yerli halk tarafından tüketilmektedir.
  5. Alaska: Alaska'da balina avcılığına 'yerli halkın yaşamını sürdürmesi amaçlı' olarak izin veriliyor. 

Türkiye'de Balina Var Mı?

Dünya denizlerinde ve tatlı sularında ortalama 88 tür balina yaşadığı düşünülmektedir. Türkiye'de ise ortalama 10 tür balina ve yunus balığı olduğu düşünülür. Geçtiğimiz yıllarda Akdeniz ve Karadeniz'de yapılan ve 5 yıl süren araştırma çalışmalarına göre; toplamda 800 bin balina ve yunus balığı yaşadığı ifade edilmiştir.


Şunlara da göz atın;

  1. Köpek balığı yenir mi?
  2. Timsah eti yenir mi?
  3. Kirpi eti yenir mi?
  4. Salyangoz eti yenir mi?
  5. Ahtapot yenir mi?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Ordu Kahvaltı Mekanları: Ordu'da Kahvaltı Yapabileceğiniz 10 Mekan
Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yenir?
14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk