Balın Faydaları Nelerdir?
Balın faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Beslenme düzeninize mutlaka almanız gereken balın faydalarını sizlere anlattık. İşte balın eşsiz 7 faydası:

Bal, bal arılarının bitkilerden toplayarak yaptığı tatlı bir sıvıdır. Tatlılığı ve lezzet derinliği ile dünya çapında sevilir, birçok yiyecek ve tarifte kullanılır. Balın kokusu, rengi ve tadı, yapıldığı çiçek türüne göre değişir, bu nedenle sayısız çeşidi vardır. Balın bir dizi potansiyel sağlık faydası vardır ve birçok ev ilaçları ve alternatif tıp tedavilerinde rol oynar.İşte balın 7 eşsiz sağlık faydası.

  1. Çeşitli Besinler İçerir

20 gram yani bir yemek kaşığı bal aşağıdaki değerleri içerir;

  1. Kalori: 61
  2. Yağ: 0 gram
  3. Protein: 0 gram
  4. Karbonhidrat: 17 gram
  5. Lif: 0 gram
  6. Riboflavin: Günlük Değerin %1'i
  7. Bakır: Günlük Değerin %1'i

Bal esasen saf şekerdir, yağsızdır ve sadece eser miktarda protein ve lif içerir. Küçük miktarlarda bazı besinler içerir, ancak çoğu insan tipik olarak önemli bir vitamin ve mineral kaynağı olması için yeterli bal tüketmez. Yine de balın polifenoller olarak bilinen sağlığı geliştirici bitki bileşikleri açısından zengin olduğunu belirtmekte fayda var.

  1. Antioksidan Açısından Zengindir

Minimum düzeyde işlenmiş, ısıtılmamış ve taze olan yüksek kaliteli bal, birçok önemli biyoaktif bitki bileşiğini ve flavonoidler ve fenolik asitler gibi antioksidanları içerir. Daha koyu çeşitler, daha hafif çeşitlerden daha fazla antioksidan içermektedir. Antioksidanlar, vücudunuzdaki hücrelerde birikebilen ve hasara neden olabilen reaktif oksijen türlerini (ROS) nötralize etmeye yardımcı olur. Bu hasar erken yaşlanma, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi durumlara katkıda bulunabilir. Bu nedenle, balın sağlık yararlarının çoğu, antioksidan içeriğine atfedilir.

  1. Rafine Şekere göre Kan Şekerini Düzenler

Kan şekeri yönetimi söz konusu olduğunda bal, normal şekere göre bazı küçük faydalar sağlayabilir. Bal, diğer şeker türleri gibi kan şekerinizi yükseltse de içerdiği antioksidanlar metabolik sendrom ve tip 2 diyabete karşı korunmaya yardımcı olabilir. Araştırmacılar, balın iltihabı azaltan ve kan şekeri regülasyonunu iyileştiren bir hormon olan adiponektin düzeylerini artırabileceğini bulmuşlardır. Ayrıca, günlük bal alımının tip 2 diyabetli kişilerde açlık kan şekeri düzeylerini iyileştirebileceğine dair bazı kanıtları vardır. Bununla birlikte, şeker hastalığı olan kişiler için bal rafine şekerden biraz daha iyi olsa da, yine de ölçülü olarak tüketilmelidir.

  1. Kalp Sağlığını İyileştirir

Bal ayrıca kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Bir incelemeye göre bal, kan basıncını düşürmeye, kan yağ seviyelerini iyileştirmeye, kalp atışınızı düzenlemeye ve sağlıklı hücrelerin ölümünü önlemeye yardımcı olabilir. Ek olarak, ham bal tipik olarak, arıların özsu üreten ağaçlardan ve benzer bitkilerden ürettiği bir reçine türü olan propolis içerir. Propolis, kolesterol ve trigliserit düzeylerini iyileştirebilir.

  1. Yanık Ve Yara İyileşmesini Destekler

Topikal bal tedavisi, eski Mısır'dan beri yaraları ve yanıkları iyileştirmek için kullanılmıştır. Uygulama bugün hala yaygındır. Cilde uygulandığında bal, yanıklar, yaralar ve diğer birçok cilt rahatsızlığı için etkili bir tedavi planının parçası olabilir. Özellikle diyabetle ilişkili ayak ülserleri için etkilidir.

  1. Öksürüğe İyi Gelir

Öksürük, üst solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklar için yaygın bir sorundur. Bu enfeksiyonlar hem çocuklar hem de ebeveynler için uyku ve yaşam kalitesini etkileyebilir. Bununla birlikte, yaygın öksürük ilaçları her zaman etkili değildir ve yan etkileri olabilir. İlginç bir şekilde bal, etkili bir tedavi seçeneği olduğunu gösteren kanıtlarla birlikte iyi bir alternatif olabilir. Ancak alerjik reaksiyonlar sebebi ile 1 yaş altı çocuklara asla bal vermeyin. 

  1. Beslenmenize Eklemeniz Kolaydır

Balın diyetinize eklenmesi kolaydır. Baldan küçük bir antioksidan artışı elde etmek için, onu normalde şeker kullandığınız herhangi bir şekilde kullanabilirsiniz. Sade yoğurt, kahve veya çayı tatlandırmak için mükemmeldir. Yemek pişirmede ve fırınlamada da kullanabilirsiniz. Ayrıca balın bir şeker türü olduğunu unutmayın, bu nedenle onu tüketmek kan şekeri seviyenizin yükselmesine neden olur. Ayrıca, özellikle uzun bir süre boyunca sürekli olarak büyük miktarlarda bal yemek, kilo alımına katkıda bulunabilir ve tip 2 diyabet veya kalp hastalığı gibi hastalık riskinizi artırabilir. Bu nedenle, düşük ila orta düzeyde tüketmeye özen gösterin. 

Şunlara da göz atın;

  1. Anzer balı nedir, faydaları nelerdir?
  2. Tahin, pekmezin faydaları
  3. Dut pekmezinin faydaları nelerdir?
  4. Hurmanın faydaları nelerdir?
  5. Bal nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi