Balık Pişirirken Yapılan 9 Hata
Balık sezonunun gelmesiyle birlikte evlerde yükselen balık kokuları karnımızı acıktırmaya başladı bile. Ancak balığı pişirirken yaptığınız ufak tefek hatalar yüzünden lezzet kaybı yaşıyorsanız sizi böyle alalım. İşte, balık pişirirken en çok yapılan hatalar:

Eylül ayının gelmesiyle birlikte balık sezonu açıldı. Sıra geldi, taptaze balıkları pişirip mezeleriyle bir araya getirerek nefis sofralar kurmaya. Ancak en iyi balık sofrasını kurmak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Özellikle pişirme aşamasında yapılan hatalar, balığın lezzetini azaltıp keyfinizi kaçırabilir. İşte, balık pişirirken yapılan hatalar ve çözüm önerileri:

  1. Balığı beklettikten sonra pişirmek

Öncelikle balık taze bir şekilde tüketilir. Bu nedenle satın aldığınız gün pişirmeniz gerekiyor. Eğer bir süre bekletecekseniz, hava almayacak şekilde paketleyip buzluğa veya dondurucuya kaldırmanız gerekiyor. Aynı şekilde dondurucuda en faz 2 gün bekleteceğinizi de unutmayın. Ek olarak balığı doğrudan oda sıcaklığında çözdürmek de yapılan yanlışların başında geliyor. Bunun yerine dondurucudan bir gece önce çıkartıp buzdolabında bekletin. Ardından oda sıcaklığında bekleterek tamamen çözülmesini sağlayabilirsiniz.

  1. Sıcak yağ kullanmak

Balığı tavada pişirecekseniz, yağ sıcaklığına dikkat etmeniz gerekiyor. Balık çok hızlı bir şekilde piştiği için, mutlaka orta ateşte pişmesi gerekiyor. Yağın aşırı sıcak olması, dışının çabuk pişmesine ve içinin çiğ kalmasına sebep olabiliyor. 

  1. Balığı fazla pişirmek

Balık pişirirken yapılan temel hataların başında pişirme süresi geliyor. Balığı fazla pişirmek, kuru ve tatsız olmasına yol açar. Bu yüzden rengi hafifçe kahverengiye dönene kadar bekleyin ve ardından ocaktan alın. Balığı pişirdikten sonra fazla yağını süzmek için kağıt havluda bekletmeyi de unutmayın.

  1. Balığın dağılmasına neden olmak

Özellikle hamsi, istavrit, mezgit gibi balıkları tavada pişirirken dağılmamasına dikkat etmeniz gerekir. Eğer küçük balıkları tek tek çeviriyorsanız, ne yazık ki dağılmaları kaçınılmaz olacaktır. Bunun yerine tavaya aralıksız bir şekilde dizin. Omlet gibi tek seferde veya grupla halinde çevirmeye çalışın. Bu sayede hem dağılma olmayacak, hem de tüm balıklar eşit bir şekilde pişecektir. 

  1. Balığı musluk suyunda bekletmek

Balıkları temizlerken musluk suyu kullanıyoruz. Fakat tatlı suda çok bekleyen balıkların lezzeti bozulmaya başlar. Bu yüzden balıkçılar tezgahlarındaki balıklara sürekli tuzlu su takviyesi yapar. Tuz, balıkların tazeliğini ve lezzetini korur. 

  1. Balığı marine etmemek

Balığı ızgarada pişirmeye karar verdiyseniz, pişirme aşamasında tele yapışmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun için balıkları kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Bir kaba zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Balıkları bu karışımda 30 dakika dinlendirin. Bu esnada ızgara tellerini patates veya soğan ile ovalayın. Marine ettiğiniz balıkları süzerek ızgarada pişirmeye başlayabilirsiniz.

  1. Balıkları una bulamak

Bu işlem tavada kızartılan balıklar için geçerli olsa da, ızgaradaki balıklar kesinlikle una bulanmamalı. Yoksa yeterince pişmez ve lezzeti azalır. 

  1. Topaklanmış un kullanmak

Daha önce dediğimiz gibi balığı una bulamak, yalnızca tavada kızartacağınız zaman uygulayabileceğiniz bir yöntem. Ancak unu mutlaka elekten geçirip o şekilde kullanmanız gerekiyor. Yoksa un topakları tavada yanar ve balıkta yanık tadı bırakabilir. 

  1. Fazla su kullanmak

Balıkları buğulama yaparken su içinde yüzmesine engel olun. Balıkları kabın içine koyduktan sonra üzerine çok az su ekleyin ve yüksek ateşte pişmeye bırakın. Bu sayede hem lezzetini, hem de besin değerlerini koruyabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Balık tutarken bilmeniz gerekenler
  2. En sağlıklı balık pişirme yöntemleri
  3. Hangi balık hangi mevsimde yenir?
  4. Balık nasıl saklanır?
  5. Balık nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?