Balık Nasıl Dondurulur?
Akşam yemeği için çok fazla balık aldıysanız ya da yakaladıysanız en kolay saklama yöntemini dondurmakta bulabilirsiniz. Sizlere balık nasıl dondurulur anlattık. İşte, balık nasıl dondurulur:

Akşam yemeği için çok fazla balık aldıysanız ya da yakaladıysanız en kolay saklama yöntemini dondurmakta bulabilirsiniz. Ek olarak, balıklar sadece belirli bir süre için mevsimde olduklarından, bazılarını yılın ilerleyen zamanları için saklamak isteyeceksiniz, bunu bütün veya fileto olarak dondurarak yapabilirsiniz.


Balıkları Soğuk Tutmak

  1. Balıklarınızı taze tutun. Deniz ürünleri bozulmaya karşı çok hassastır. Dondurmadan önce mümkün olduğunca soğuk tutmanız gerekir. Marketten eve getirirken, tazeliğini korumaya yardımcı olması için biraz buz veya donmuş yiyecekle birlikte bir soğutucu veya dondurucu poşetinde saklayın.
  2. Balık tutarken balıkları taze tutmak için buz kullanın. Buz, balıkları balık tutmaktan eve götürmek için soğutmanın en etkili yoludur. Küçük balıkları öldürmek için buz bile kullanabilirsiniz, çünkü bu onları neredeyse anında hareketsiz hale getirir. Bunun için ezilmiş buz kullanın. Sahip olduğunuz her 500 gram için 1 kg buza ihtiyacınız var.
  3. Küçük balığı bütün olarak buza koyun. Daha küçük balıklar için, balığı (canlı) suda olduğu gibi buza koyun. Yani yüzer gibi yerleştirin, yan yatırmayın.
  4. Büyük balıkları buza koymadan önce öldürün, ölçeklendirin ve içini boşaltın.
  5. Buzu sık sık kontrol edin. Biraz eridikten sonra suyu boşaltın ve daha fazla buz dökün.


Balığın Hazırlanması ve Dondurulması

  1. Balık filetolarını torbalarda dondurun. Balıkları fileto haline getirin. Kuyruğu tutarak, omurganın hemen üzerindeki filetoyu başa doğru hareket ettirerek kesin. Filetoyu kestikten sonra, isterseniz cildi çıkarmak için bıçağınızı kullanın. Benzer bir teknik kullanın: kuyruğun yanından başlayın ve bıçağı derinin altından geçirerek kendinizden uzaklaşın.
  2. Bütün balığı batırın. Balığı bütün olarak donduruyorsanız (bağırsakları ve pulları hariç), dondurmadan önce balığı tuzlu suya batırmanız gerekir. Su, balığı korumak için sır oluşturmasına yardımcı olur.
  3. Dondurulmuş balıkları dondurucuya yayın. Balığı olabildiğince çabuk dondurmak istiyorsunuz ve balığı dondurucuda yaymak bunu yapmanın en kolay yolu.
  4. Paketin üzerine tarihi yazın. Ton balığı ve somon gibi yağlı balıklar yaklaşık 3 ay dondurulabilir. Morina veya pisi balığı gibi yağsız balıklar dondurucuda yaklaşık 6 ay kalabilir.
  5. Balığı çözülmesi için poşette veya kağıtta tutun. Balığın buzunu çözerken, tadının ve dokusunun korunmasına yardımcı olması için dondurulduğu kabın içinde kaldığından emin olun.

Balığı Dondurmak İçin Alternatif Yöntemler Kullanmak

  1. Limon-jelatin sır kullanın. Bir buz sır gibi, limon-jelatin bir sır da balığı korur. Ayrıca lezzet katar.
  2. Balıkları suda dondurmayı deneyin. Bazı balık uzmanları, balıkları suya, özellikle de büyük su kaplarına koymanın balık filetolarına zarar verebileceğine inanıyor. Güvenli tarafta olmak için, balığın üzerini örtecek kadar suyla küçük bir kap kullanın veya derisi bir miktar koruma sağladığından küçük, bütün balığı dondurmaya devam edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Balık yemekleri
  2. Balık zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
  3. Hangi balık nerede yaşar?
  4. Civa içeren balıklar nelerdir?
  5. Yağlı balıklar nelerdir?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı