Fırında balık yaparken lezzet kadar merak edilen bir konu vardır. O da; fanlı fırın mı, fansız fırın mı? Kimi çıtır çıtır bir dış katman ister, kimi de yumuşak ve sulu bir iç lezzetin peşindedir. Peki; hangi ayarda pişirmek, hangi balık için daha iyi sonuç verir? Balık fanlı fırında mı pişer, fansız fırında mı? İşte yanıtı.

Fanlı Fırın (Turbo)
- Daha hızlı pişirir.
- Isıyı eşit dağıtır, özellikle birden fazla tepsi varsa avantajlıdır.
- Balığın dışı daha çıtır olabilir, özellikle açıkta pişiriyorsanız.
- Ama bazen balık çok hızlı pişip kuruyabilir.
Ne zaman tercih edilir?
- Balığın üstü kızarsın istiyorsanız.
- Balığı fırın poşetinde ya da buğulama tarzı değil de açık bir şekilde pişiriyorsanız.
Fansız Fırın (Statik)
- Daha nazik bir ısıtır, bu da balığın sulu kalmasını sağlar.
- Balığı fırın kabında, yağlı kağıtta ya da poşette pişiriyorsanız daha iyi sonuç verir.
- Isı yukarıdan ve aşağıdan gelir ama fan kadar eşit yayılmaz.
Ne zaman tercih edilir?
- Fırın poşetinde ya da kağıtta balık yapıyorsanız.
- Balığın içinin yavaş yavaş, daha dengeli pişmesini istiyorsanız.
Özetle;
Dışı çıtır, üstü kızarmış bir balık istiyorsanız; fanlı pişirmelisiniz. Yumuşak, sulu kalsın istiyorsanız; fansız pişirmelisiniz.
Şunlara da göz atın:
- Nisan Ayında Hangi Balıklar Tüketilmelidir?
- Ançüez Nedir, Hangi Balıktan Yapılır?
- Balıktan Sonra Dondurma Yenir Mi?
- Dünyada En Çok Balık Tüketen 10 Ülke
- Yanlışlıkla Balık Kılçığını Yerseniz Ne Olur?